Εγκύκλιοι

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ περαιτέρω μέτρα συνεπειών κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νωρίς το πρωί  (1:56 πμ) η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα»

Εκτός από την διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας (άρθρο πρώτο), η Π.Ν.Π. περιέχει διατάξεις που αφορούν φορολογικά και εργασιακά θέματα. Δείτε αναλυτικά τα σημαντικότερα  από αυτά :

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. Η έκπτωση 25% στις βεβαιωμένες οφειλές και στις δόσεις οφειλών ρύθμισης για τον μήνα Μάρτιο καλύπτει και τις εμπρόθεσμες πληρωμές που έγιναν από τις 11 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου (ήδη ίσχυε για τις πληρωμές που έγιναν 30 και 31 Μαρτίου). Η έκπτωση αυτή θα συμψηφιστεί με οφειλές που οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο δεύτερο
Συμπλήρωση ρύθμισης σχετικά με την έκπτωση 25% για δόσεις βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) και τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Η έκπτωση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του τέταρτου εδαφίου ισχύει και για οφειλές της παρούσας που καταβλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και τις 29 Μαρτίου 2020, και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ποσού ίσου με το ποσό της έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύναται να καθορίζονται προγενέστερη ή μεταγενέστερη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου 2020, ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου.».
Το άρθρο 1 της  11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) της διαμορφώνεται ως εξής :

1. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 καθώς και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλονται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.
Στις ρυθμίσεις των προηγούμενων εδαφίων υπάγονται και φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Για τις ως άνω επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που προσδιορίζονται με τις αποφάσεις της παρ. 2 εκπίπτει ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των δόσεων των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών τους με ημερομηνία καταβολής από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Απριλίου 2020, εφόσον αυτές καταβάλλονται εμπρόθεσμα.
Σε περίπτωση οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, εκπίπτει ποσοστό εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ποσού της δόσης της ρύθμισης. Από το ευεργέτημα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου.
Η έκπτωση ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του τέταρτου εδαφίου της παρούσας ισχύει και για οφειλές της παρούσας που καταβλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και τις 29 Μαρτίου 2020, και διενεργείται μέσω συμψηφισμού ποσού ίσου με το ποσό της έκπτωσης με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δύναται να καθορίζονται προγενέστερη ή μεταγενέστερη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου 2020, ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου

2. Παρέχεται πίστωση για την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), καθώς και κάθε άλλης σχετικής επιβάρυνσης, που αναλογούν στα κάτωθι ενεργειακά προϊόντα :
α) Βενζίνη με μόλυβδο
– με αριθμό οκτανίων (RON) μικρότερο του 98
-με αριθμό οκτανίων (RON) ίσο ή μεγαλύτερο του 98
β) Βενζίνη χωρίς μόλυβδο
– με αριθμό οκτανίων (ron) μικρότερο του 95
– με αριθμό οκτανίων (ron) ίσο ή μεγαλύτερο του 95, αλλά μικρότερο του 98
– με αριθμό οκτανίων (RON) ίσο ή μεγαλύτερο του 98
γ) Βενζίνη χωρίς μόλυβδο με την προσθήκη ειδικών προσθέτων, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί προσφέρεται προς πώληση ή και χρησιμοποιείται ως ισοδύναμο καύσιμο αντί της μολυβδούχου βενζίνης των κωδικών της Σ.Ο. 2710 12 51 και 2710 12 59
δ) Βενζίνη αεροπλάνων
ε) Ειδικό καύσιμο αεριωθουμένων τύπου βενζίνης
στ) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων
ζ) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης
η) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται για χρήσεις άλλες από αυτές που καθορίζονται στις παραπάνω περιπτώσεις στ) και ζ)
θ) Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (FUEL OIL-Μαζούτ)
ι) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων
ια) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης
ιβ) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις εκτός από αυτές που καθορίζονται στις παραπάνω περιπτώσεις ι’ και ια’
ιγ) Υγραέρια (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων
ιδ) Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται:
– ως καύσιμα θέρμανσης και
– για άλλες χρήσεις
εκτός από αυτές που καθορίζονται στις περιπτώσεις ιγ’ και ιε’
ιε) Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που προορίζονται για βιομηχανική, βιοτεχνική και εμπορική χρήση σε κινητήρες πλην της περίπτωσης ιγ’
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο τέταρτο
Παροχή πίστωσης καταβολής φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων σε ενεργειακά προϊόντα

1. Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, παρέχεται πίστωση διάρκειας δέκα (10) ημερών στους εγκεκριμένους αποθηκευτές, όπως ορίζονται στην περ. α’ του άρθρου 55 του ν. 2960/2001 (Α’ 265, Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας) για την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), καθώς και κάθε άλλης σχετικής επιβάρυνσης, που αναλογούν στα ενεργειακά προϊόντα των περ. α’ έως ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 109 του ίδιου νόμου, για τα προϊόντα που εξέρχονται του καθεστώτος αναστολής από την 4η Μαΐου 2020 μέχρι και τις 19 Μαΐου 2020 με ταυτόχρονη βεβαίωση των αναλογουσών οφειλόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων.

2. Αφετηρία της πίστωσης της παρ. 1 είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο ο φόρος καθίσταται απαιτητός σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 2960/2001. Για τη χορήγηση της πίστωσης, το σύνολο της βεβαιωμένης οφειλής καλύπτεται από σχετική οικονομική εγγύηση υπέρ του Δημοσίου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνόλου της οφειλής, αυτή εισπράττεται με ανάλογη κατάπτωση της εγγύησης του προηγούμενου εδαφίου.

3. Στις πληττόμενες επιχειρήσεις προστίθεται ο ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες».
Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις προβλέπεται:
– η αναστολή οφειλών και η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ,
– η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου και Απριλίου,
– ο συμψηφισμός του 20% της μείωση του τζίρου τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2020 σε σχέση με το τζίρο του περσινού έτους, με ποσού των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της Εφαρμογής Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Προσοχή !! Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν μέχρι 11 Μαΐου να εξοφλήσουν το ΦΠΑ μηνός Μαρτίου (ή α’ τριμήνου 2020 εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία) για να τύχουν του ευεργετήματος της έκπτωσης μέσω συμψηφισμού  25% στον ΦΠΑ (δείτε παρακάτω την παράγραφος 2 του άρθρου πέμπτου) .

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο πέμπτο
Στήριξη επιχειρήσεων με αντικείμενο νοσοκομειακές δραστηριότητες

1. Στις πληγείσες λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 επιχειρήσεις περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας τον τετραψήφιο 86.10 «Νοσοκομειακές δραστηριότητες», ή και οποιονδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στις πενταψήφιες, εξαψήφιες και οκταψήφιες υποκατηγορίες του ανωτέρω Κωδικού.

2. Στις επιχειρήσεις της παρ. 1 παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2020 η προθεσμία καταβολής, και αναστέλλεται η είσπραξη, οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που κατέστησαν ή καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1ης Απριλίου 2020 μέχρι και την 31η Μαΐου 2020.
Ομοίως παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2020 η προθεσμία καταβολής, και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, βεβαιωμένων οφειλών που κατέστησαν ή καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1ης Απριλίου 2020 μέχρι και την 31η Μαΐου 2020.
Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους η προσαυξήσεις.

Στις ως άνω επιχειρήσεις παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού σε ποσοστό 25% επί του καταβληθέντος ποσού Φ.Π.Α. με άλλες οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020 σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών Φ.Π.Α. έως τις 11 Μαΐου 2020, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια με το τρίτο άρθρο της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 84).

3. α) Στις επιχειρήσεις της παρ. 1, οι οποίες απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Μαρτίου και Απριλίου 2020 απαιτητές έως τις 30 Απριλίου 2020 και τις 31 Μαΐου 2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 και τις 30 Νοεμβρίου 2020 αντίστοιχα, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου προβλέπονται, για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.
Οι ως άνω επιχειρήσεις υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολείται την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020 εντός των προθεσμιών, όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

β) Για τις ως άνω επιχειρήσεις της παρ. 1 η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως τις 30 Απριλίου 2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες.
Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της οικείας ρύθμισης στην οποία αφορά η δόση.

4. Στις επιχειρήσεις της παρ. 1, οι οποίες εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ποσοστό 20% της διαφοράς του μηνιαίου κύκλου εργασιών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2020 από τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, αντισταθμίζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) μέσω μείωσης του ποσού των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της Εφαρμογής Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν δύναται να υπερβεί το ποσοστό 50% των τριών δωδεκατημορίων του εργατικού κόστους του πάσης φύσεως προσωπικού της επιχείρησης για το έτος 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται ο τρόπος βεβαίωσης του μειωμένου κύκλου εργασιών του πρώτου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια τεχνικού ή διαδικαστικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της παρούσας.

5. Ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί σε μέτρα στήριξης επιχειρήσεων με βάση Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας διαφορετικό από τον οριζόμενο στην παρ. 1 εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος.

6. Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρούνται φορείς που ανήκουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

 

4. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης .
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο έβδομο
Παράταση χρονικής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

1. Κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2020, ως ημερομηνία λήξης της χρονικής περιόδου που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 (Α’ 265), ορίζεται η 15η Μαΐου 2020.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να δοθεί περαιτέρω παράταση στην ημερομηνία λήξης της χρονικής περιόδου του προηγούμενου εδαφίου, για χρονικό διάστημα που πάντως δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2020».

2. Η διάταξη του παρόντος ισχύει από τις 30 Απριλίου 2020.

 

5. Αναστέλλεται η είσπραξης οφειλών και δίνεται παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων για τις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο όγδοο
Αναστολή είσπραξης οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων  για τις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων

1. Σε επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί κατόπιν της έκδοσης της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ 18149/13-3-2020 (Β΄ 855) κοινής υπουργικής απόφασης, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων των οφειλών τους προς το Υπουργείο Οικονομικών που έχουν ρυθμιστεί με τις υπ’ αρ. 1918/19.3.2012 (Β΄1108), 3410/25.7.2014 (Β΄2043) και Δ.Ο.Δ. Γ 4000084 ΕΞ 2017 (Β΄11) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και να αναστέλλεται η είσπραξη αυτών για χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην απόφαση της παρ. 3 και πάντως δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής της είσπραξης των δόσεων, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 εφαρμόζονται για οφειλές που επρόκειτο να καταβληθούν μετά από την έναρξη ισχύος της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ 18149/13-3-2020 (Β΄ 855) κοινής υπουργικής απόφασης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται το χρονικό διάστημα της παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των οφειλών της παρ. 1, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

 

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 

1. α) Επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, μπορούν να επεκτείνουν και για την μήνα Μάιο την αναστολή του 60% των εργαζομένων που βρίσκονται ήδη σε αναστολή.
Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει διατηρήσουν για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας ενώ υποχρεούνται επίσης να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.

β) Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Οι εργαζόμενοι των ως άνω δύο περιπτώσεων δικαιούνται οικονομική ενίσχυση.

 

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο δέκατο
Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας – Κείμενο νόμου

1. Επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.
Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσοστού, ο εργοδότης καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου.

2. Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.

3. Οι εργαζόμενοι των παρ. 1 και 2, των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης αυτής.

4. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της παρ. 1 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Μαΐου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας.
Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

5. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που κάνουν χρήση του μέτρου της παρ. 1, υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων αυτών, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων των οποίων παρατείνεται η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας δύναται να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του παρόντος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 για τις επιχειρήσεις, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας κατά τον μήνα Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής.

2. Δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.
Η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για επιχειρήσεις – εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο ενδέκατο.
Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας – Κείμενο νόμου

1. Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για δεκαπέντε (15) ημέρες.

2. Οι συμβάσεις των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

3. Εφόσον χωρεί ανάκληση της αναστολής της σύμβασης εργασίας κατ’εφαρμογή του παρόντος, οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

5. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται για επιχειρήσεις – εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020.
3. Δίνεται η δυνατότητα της προσωρινής ανάκλησης αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά.
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο δωδέκατο.
Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας – Κείμενο νόμου

1. Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Για το διάστημα της ανάκλησης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης.

2. Οι επιχειρήσεις εργοδότες, που κάνουν χρήση της προσωρινής ανάκλησης της παρ. 1, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

3. Μετά από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης μέχρι της συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματός της.

4. Για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας κατ’ εφαρμογή του παρόντος, υπόχρεος καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων είναι ο εργοδότης.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξειδικεύονται οι όροι και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
4. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά να μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.
Προσοχή !!! Η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο δέκατο τρίτο.
Έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας – Κείμενο νόμου

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.
Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
5. Ξεκινούν οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2020.

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Άρθρο δέκατο τέταρτο
Εκκίνηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου κατά το έτος 2020

Στο άρθρο 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), προστίθεται παρ. 9, ως εξής:
«9. Ειδικά για την εκκίνηση της διαδικασίας του παρόντος κατά το έτος 2020, οι προθεσμίες της παρ. 5 και της περ. α’ της παρ. 7 καθορίζονται ως εξής:
α) Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, κατά την υποπερ. αα ’ της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου.
β) Η σύνταξη και υποβολή της έκθεσης της υποπερ. αα’ της περ. β’ της παρ. 5 λαμβάνουν χώρα το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου.
γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, κατά την υποπερ. γγ’ της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 15η Νοεμβρίου.
δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, κατά την υποπερ. δδ΄ της περ. β’ της παρ. 5, λαμβάνει χώρα το αργότερο έως την 30ή Νοεμβρίου.
ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, κατά την υποπερ. εε’ της περ. β’ της παρ. 5, το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.
στ) Η εισήγηση, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, κατά την περ. α’ της παρ. 7, λαμβάνει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου 2021.
ζ) Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι προβλέψεις των παρ. 1 έως 7.»

6. Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020.

Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο δέκατο πέμπτο.
Παράταση ισχύος κανονιστικών όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων – Κείμενο νόμου

Παρατείνεται έως και την 30η Ιουνίου 2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 1876/1990 (Α’ 27), έληξε από την 29η Φεβρουαρίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2020.

7. Η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύει και για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο τριακοστό πρώτο.
Διεύρυνση άδειας ειδικού σκοπού – Κείμενο νόμου

Για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας στις ανώνυμες εταιρείες ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία, καθώς και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

8. Προβλέπονται ειδικά μέτρα για την στήριξη των Ναυτικών.
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο τεσσαρακοστό.
Μέτρα στήριξης ναυτικών – Κείμενο νόμου

1. Οι άνεργοι ναυτικοί εγγράφονται στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση και επιδοτούμενων ανέργων που τηρούνται από το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και τις Λιμενικές Αρχές και λαμβάνουν την τακτική επιδότηση, κατά παρέκκλιση των περ. α΄ έως γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2, των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 και της παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 228/1998 (A΄ 176), για έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) είναι απογεγραμμένοι ναυτικοί και έχουν συνολική θαλάσσια υπηρεσία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία που έχουν συμβληθεί με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), ή και σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ., εφόσον αυτή έχει αναγνωρισθεί και εξαγορασθεί, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών. Από την παραπάνω υπηρεσία, οι εννέα
(9) τουλάχιστον μήνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία, η οποία υπολογίζεται αναδρομικά από την ημέρα εγγραφής τους στους καταλόγους προσφερομένων προς ναυτολόγηση,
β) έχει μεσολαβήσει από την τελευταία απόλυσή τους από τα πιο πάνω πλοία χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός (1) έτους,
γ) είναι γραμμένοι στους καταλόγους προσφερομένων για ναυτολόγηση του ΓΕΝΕ Πειραιά ή των Λιμενικών Αρχών επί δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες.

2. Οι επιδοτούμενοι ναυτικοί υποχρεούνται να παρουσιάζονται στο ΓΕΝΕ, σε ημερομηνίες καθοριζόμενες από αυτό, ή στις Λιμενικές Αρχές στις οποίες έχουν εγγραφεί, διαφορετικά διαγράφονται από τους αντίστοιχους καταλόγους.

3. Στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 εντάσσονται αυτοδίκαια και οι άνεργοι ναυτικοί που κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους προσφερομένων προς ναυτολόγηση και δεν λαμβάνουν επιδότηση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και να παρατείνεται η διάρκεια ισχύος του παρόντος για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

5. Η δαπάνη της επιδότησης του παρόντος καλύπτεται μέσω έκτακτης επιχορήγησης του Οίκου Ναύτου από τις πιστώσεις του ειδικού φορέα Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί επιχορηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με τη διαδικασία της περ. ζ΄ της παρ. 2 του εξηκοστού τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86).

6. Στην παρ. 2 του εξηκοστού τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄86), επέρχονται οι εξής μεταβολές:
α) Η περ. α΄ αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις – πλοιοκτήτες εφοπλιστές, που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και έχουν διακόψει μετά την 1η Μαρτίου 2020 ή πρόκειται να διακόψουν την εκτέλεση δρομολογιακών πλόων πλοίων τους ή δεν έχουν εκκινήσει αυτούς στο πλαίσιο δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων τους για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και έχουν προβεί στην έκδοση ναυτολογίου, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις ναυτολόγησης ναυτικών που δεν απαιτούνται ως προσωπικό ασφαλείας (φύλαξης) επί πλοίου.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω περιπτώσεων, δύνανται, ομοίως, να ανασταλούν συμβάσεις ναυτολόγησης ναυτικών:
αα) επαγγελματικών αλιευτικών πλοίων που είναι εφοδιασμένα με ναυτολόγιο ή με ειδικές καταστάσεις, οι οποίες συντάσσονται από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη του σκάφους και έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα μετά την 1η Μαρτίου 2020,
αβ) πλοίων που δραστηριοποιούνται ως λάντζες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα οποία δεν εκτελούν πλόες μετά την 1η Μαρτίου 2020 και είναι εφοδιασμένα με ναυτολόγιο ή με ειδικές καταστάσεις,
αγ) πλοίων που εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2575/1998 (Α΄ 23) μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Τα συμβαλλόμενα μέρη δηλώνουν από κοινού την ημερομηνία έναρξης αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης, η οποία δύναται να ανατρέχει στον χρόνο διακοπής δρομολογίων ή μη εκτέλεσης πλόων, αλλά όχι προγενέστερα της ημερομηνίας επιβολής του μέτρου του εν μέρει προσωρινού περιορισμού κυκλοφορίας κάθε τύπου πλοίων και σκαφών, για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, καθώς και του απόπλου και κατάπλου ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων στην ελληνική Επικράτεια, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ήτοι της 21ης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009/2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 944). Για τα πλοία που δεν έχουν εκκινήσει τους πλόες τους στο πλαίσιο δρομολογιακών τους υποχρεώσεων για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020, ανοίγεται ναυτολόγιο, ναυτολογούνται ναυτικοί και η αναστολή συμβάσεων ομοίως δηλώνεται από κοινού από τα συμβαλλόμενα μέρη και δύναται να συμπίπτει με την ημερομηνία ναυτολόγησης ναυτικών. Κατά τον χρόνο αναστολής της σύμβασης ναυτολόγησης ναυτικών, η υγειονομική περίθαλψη αυτών καλύπτεται από τον Οίκο Ναύτου. Η αναστολή των συμβάσεων ναυτολόγησης μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα (1) μήνα, με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του κορωνοϊού COVID-19.».

β) Η περ. γ΄ αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών, επιβατηγών-οχηματαγωγών και φορτηγών-οχηματαγωγών πλοίων θαλάσσιων ενδομεταφορών, τουριστικών ή διεθνών πλόων, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού, ασθένειας ή τραυματισμού.».

γ) Η περ. ζ΄ αντικαθίσταται ως εξής:
«ζ) Οι ναυτικοί των περ. α΄ έως γ΄ λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων (800) ευρώ. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται μέσω έκτακτης επιχορήγησης του Οίκου Ναύτου από τις πιστώσεις του ειδικού φορέα Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) κατά παρέκκλιση του άρθρου 91 του ν. 4270/2014 (Α’143) και της υπ. αρ. 2/39549/0026/11.6.2015 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1138). Η ανωτέρω επιχορήγηση καταβάλλεται στον Οίκο Ναύτου, μέσω έκδοσης εντάλματος από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του ΥΝΑΝΠ. Η εξόφληση της επιχορήγησης δεν υπόκειται σε έλεγχο ασφαλιστικής ενημερότητας, σε τέλη χαρτοσήμου και σε οποιαδήποτε κράτηση, Η επιχορήγηση δεν δύναται να κατασχεθεί στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση του άρθρου 91 του ν. 4270/2014, ούτε συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Ως δικαιολογητικά έκδοσης του εν λόγω χρηματικού εντάλματος για την απόδοση του ποσού έκτακτης επιχορήγησης του Οίκου Ναύτου από τις πιστώσεις του ειδικού φορέα Α.Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΝΑΝΠ ορίζονται τα εξής:
ζα) απόφαση επιχορήγησης του αρμόδιου διατάκτη, κατόπιν αναλυτικής πρότασης του Οίκου Ναύτου,
ζβ) αντίγραφο της απόφασης ανάληψης υποχρέωσης του αρμόδιου διατάκτη,
ζγ) κατάσταση πληρωμής δαπάνης σε τρία (3) αντίγραφα, που θεωρείται από τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Οίκου Ναύτου και περιλαμβάνει κατά στήλη:
i) τα στοιχεία λογαριασμού του Οίκου Ναύτου (επωνυμία τίτλος, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση),
ii) το πληρωτέο ποσό στον δικαιούχο,
ζδ) βεβαίωση Τράπεζας με τα στοιχεία του αριθμού λογαριασμού του Οίκου Ναύτου σε μορφή IBAN.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον Οίκο Ναύτου στην αρμόδια για την έκδοση του χρηματικού εντάλματος Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ.
Τα αδιάθετα ποσά, μετά από την επιχορήγηση του Οίκου Ναύτου, επιστρέφονται έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 4129/2013 (Α’52), με μέριμνα του Οίκου Ναύτου, και κατατίθενται στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο «Αδιάθετα υπόλοιπα της έκτακτης επιχορήγησης του Οίκου Ναύτου», αποτελώντας έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.».
ε) Στο τέλος της περ. ι΄ προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικότερα, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της περ. γ΄, οι οποίοι δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από τον πλοιοκτήτη, δύναται να υποβάλλουν ανεξαρτήτως αυτής, αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις σε Λιμενικές Αρχές και να συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους που συντάσσονται, κατόπιν ελέγχου των σχετικών προϋποθέσεων, σε ναυτικό φυλλάδιο από Λιμενικές Αρχές.».

7. Η παρ. 3 του εξηκοστού τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η ισχύς του άρθρου 29 του ν. 4150/2013 (Α΄ 102), με την οποία καθορίζεται η οργανική σύνθεση προσωπικού γενικών υπηρεσιών επιβατηγών και επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν δρομολογιακούς πλόες μεταξύ λιμένων της ημεδαπής, συνολικής απόστασης από τον λιμένα αφετηρίας μέχρι τον λιμένα προορισμού μεγαλύτερης των 30 ν.μ., παρατείνεται για το τρέχον έτος έως την 31η Μαΐου 2020. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να επεκτείνεται η χρονική περίοδος της εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι
(6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνoΐού COVID-19.».

8. Στο εξηκοστό τρίτο άρθρο της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή σύμφωνα με την παρ. 2 απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος κύριας κατοικίας για τον μήνα Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων. Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή, ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

9. Η διάρκεια ισχύος των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΘ), που έχουν εκδοθεί μετά την 11η Ιουνίου 2019 παρατείνεται για την έκδοση ναυτικών φυλλαδίων έως την 31η Ιουλίου 2020 κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να παρατείνεται η διάρκεια ισχύος της παρούσας για επιπρόσθετο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

9. Διευκολύνεται η διαδικασία για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.
Η διάταξη της Π.Ν.Π.:

Αρθρο τεσσαρακοστό δεύτερο.
Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες – Κείμενο νόμου

1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), δύναται να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία και η ιθαγένεια του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, αποστέλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνοδεύεται από:

α) Παράβολο (κωδ. 2113) και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους εκατό (100) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται,
β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι:
βα) θα απασχολήσει τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για περίοδο απασχόλησης είκοσι (20) τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην ελληνική επικράτεια,
ββ) θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,
βγ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α΄ 212),
βδ) θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας, την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του,
βε) θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160).

2. Οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, εκδίδουν εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 4 του ν. 4251/2014 για λόγους που σχετίζονται με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας.

3. Η πλήρωση των προϋποθέσεων των παρ. 1 και 2 παρέχει στον πολίτη τρίτης χώρας δικαίωμα εργασίας ως εποχιακός εργάτης, για όσο χρόνο διαρκεί η διαμονή του, χωρίς θεώρηση εισόδου, στη χώρα.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/48694/dhmosieyohke-h-nea-pnp-analytika-ta-forologika-kai-ta-ergasiaka-metra-poy-problepei

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Covid-19 για τα τραπεζοκαθίσματα και το ωράριο

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα διαδικασία σύστασης Ι.Κ.Ε. (εγκύκλιος)

@dmin

Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες μέχρι 8.000 ΕΥΡΩ

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα