ΔήμαρχοιΔήμοιΥπουργεία

Θα γίνεται η διαχείριση των Λιμενικών Ταμείων από του Δήμους;

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δημοσιεύματα και δηλώσεις για τις προθέσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, περί προθέσεων «η Πολιτεία να επανακτήσει τον έλεγχο των Λιμενικών Ταμείων».

Η ανησυχία αυτή προκάλεσε την πρόσκληση και την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Επενδύσεων και τέως ΓΓ του δήμου Γαλατσίου κ. Ευ. Κυριαζόπουλου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Ο κ. Κυριαζόπουλος αποδέχθηκε ότι όντως έχει ανοίξει ένα θέμα προκειμένου να γίνει μια ομαλοποίηση όπως είπε της διαχείρισης του λιμενικού συστήματος, αλλά διευκρίνισε ότι η πρόθεση του Υπουργείου δεν είναι να πάρει τις αρμοδιότητες από τους Δήμους και σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτή θα έχει ενεργό ρόλο. Σημείωσε δε ότι η πολιτική αυτή εντάσσεται και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο ΓΓ ενημέρωσε ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν:

  • 2 λιμάνια Α.Ε. στο χρηματιστήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,
  • 10 λιμάνια Α.Ε. ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ,
  • 10 κρατικά λιμάνια με εποπτεία κατευθείαν από το Υπ. Ναυτιλίας,
  • Ένας οργανισμός λιμένος Ευβοίας κάτω από κρατικό έλεγχο,
  • 71 δημοτικά ή διαδημοτικά λιμενικά ταμεία,
  • Υπάρχουν και τα ορφανά λιμάνια που δεν ανήκουν πουθενά,
  • Υπάρχουν και οι μαρίνες που ανήκουν στο Υπουργείο Τουρισμού, λιμενικές εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όπως αλιευτικά καταφύγια και
  • Υπάρχουν και αθλητικές μαρίνες κάτω από το Υπ. Αθλητισμού.

Αυτή όλη η ποικιλία, σημείωσε, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, υπάρχουν και πολλά προβλήματα σε σχέση με τον τρόπο διοίκησης τους. Τα περισσότερα είναι υποστελεχωμένα, άλλα έχουν καλά οικονομικά αποτελέσματα αλλά δεν κάνουν τεχνικά έργα και δεν βελτιώνονται οι λιμενικές τους εγκαταστάσεις, ενώ σημειώνονται και πολλές δυσλειτουργίες που τις αντιμετωπίζουν καθημερινά και οι δήμαρχοι.

Πρόθεση της κυβέρνησης είπε είναι να δημιουργηθεί το επόμενο τρίμηνο ένα Στρατηγικό Σχέδιο Λιμενικής Πολιτικής όπου μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα διαμορφωθεί ένα νέο νομικό πλαίσιο στο θέμα του τρόπου της λιμενικής διαχείρισης.

Ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι στο νέο μοντέλο να υπάρχει ενεργός ρόλος και παρουσία της Αυτοδιοίκησης με την οποία το Υπουργείο θα συνδιαμορφώσει την τελική μορφή του μοντέλου, καθώς όπως είπε είναι πολύ σημαντική υπόθεση και τα λιμάνια για πολλά νησιά αποτελούν την μοναδική τους σύνδεση με τον έξω κόσμο και είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε σ΄αυτό το κομμάτι και να εξασφαλίσουμε τεχνικές υπηρεσίες με επάρκεια.

Τέλος ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει αρκετό εξειδικευμένο προσωπικό για τα λιμάνια (λιμενολόγοι όπως ανέφερε) ενώ υπάρχει η ανάγκη να ξεφύγουμε από το επισκευαστικό κομμάτι των λιμανιών και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο λιμενικής διαχείρισης, τόνισε όμως ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάμε σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο και κάλεσε την ΚΕΔΕ να στείλει εκπροσώπους στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου που όπως είπε θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου από κοινού να βγει σε διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των Λιμενικών Ταμείων.

Οι παρατηρήσεις και οι ανησυχίες των δημάρχων:

Μετά την ενημέρωση του κ. Κυριζόπουλου πρώτος τον λόγο πήρε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου ο οποίος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» σε σχέση με τα δημοσιεύματα και δήλωσε ότι δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις του Γ.Γ. καθώς όπως είπε «δεν θέλουμε ισχυρό ρόλο, αλλά αποκλειστικό ρόλο» στην διαχείριση των Λιμενικών Ταμείων.
Αν υπάρχουν προβλήματα είπε, να τα θεραπεύσουμε και όχι να αφαιρέσουμε τις αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν έχουμε προσωπικό να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προσλάβουμε».

Ο κ. Λυμπέρης Δήμαρχος Ήλιδας σημείωσε ότι «εδώ και πολλά χρονιά η Αυτοδιοίκηση αγωνίζεται στο να πάρει αρμοδιότητες για να συγκλίνει αυτή η χώρα με το Ευρωπαϊκό μοντέλο καθώς η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης, με απόλυτη κυριαρχία της κεντρικής διοίκησης ευ όλων των ζητημάτων, μέχρι τον τελευταίο αγρό και το τελευταίο λιμανάκι ή το αλιευτικό καταφύγιο, ενώ αναφέρθηκε και στην τεράστια δυσλειτουργία της υγεία με τον συγκεντρωτισμό που υπάρχει».

Ο κ. Λυμπέρης τόνισε ότι τα Λιμενικά Ταμεία τα διεκδίκησαν επί χρόνια οι δήμοι και τα πήρανε. «Ζητήσαμε είπε από τον Υπουργό Εσωτερικών, να υπάρξει μια συνάντηση με το Υπουργικό Συμβούλιο για το τι θα γίνει επιτέλους με τις δομές κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Από το 2002 κάθε τετραετία έρχεται και ξαναέρχεται το θέμα των λιμανιών. Συμφώνησε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και δεν μας τιμά καθόλου είπε, ούτε ως κράτος, ούτε και ως κεντρική εξουσία, ούτε ως νομοθετική εξουσία αλλά ούτε ως αυτοδιοίκηση.
Κάλεσε τέλος το Υπουργείο να πάρει την ευθύνη, όχι με μεσοβέζικες λύσεις που θα περιπλέξουν την κατάσταση όπως είπε, αλλά σε μια κατεύθυνση προς την Αυτοδιοίκηση που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο του κράτους».

Ο κ. Μπίρμπας τέως Δήμαρχος Αιγάλεω αναφέρθηκε στις δηλώσεις Πλακιωτάκη όπου ξεκάθαρα όπως είπε δηλώνεται η πρόθεση: «να περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας τα 71 λιμάνια ή οι λιμενικές εγκαταστάσεις την διαχείριση των οποίων έχουν δήμοι και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα».

Θύμισε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάποιοι είχαν δεσμεύσει τα διαθέσιμα των λιμενικών ταμείων και δεν επέτρεπαν στις διοικήσεις των ταμείων να προχωρήσουν σε έργα. Επίσης επεσήμανε ότι ο διορισμός των διοικήσεων έχει καθυστερήσει για πάρα πολύ χρονικό διάστημα. Είπε ότι τα λιμενικά ταμεία δεν έχουν προσωπικό και έτσι ακόμη και με πόρους δεν μπορεί να γίνει διαχείριση και σημείωσε ότι άλλο είναι να δημιουργήσουμε μηχανισμό υποστήριξης και άλλο να φτιάξουμε Α.Ε. όπου να έχει απλά λόγο η Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι αυτό δεν συνάδει με καμία ευρωπαϊκή χώρα, αναφέροντας ότι τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μπίρμπας σημείωσε ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη συγκυρία της κρίσης που υποχρεωθήκαμε να ιδιωτικοποιήσουμε κάποια λιμάνια. Σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία συγκυρία για να πάρουμε την αρμοδιότητα από τους δήμους και καθώς υπήρξαν και άλλες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και σε άλλα μεγαλύτερα λιμάνια, υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε σε ένα μοντέλο real estate με μια αντίληψη κατασκευής μαρινών που δεν θα έχει λόγο η αυτοδιοίκηση, αλλά βέβαια όπως πάντα θα έχει όλες τις ευθύνες.

Ο τ. Δήμαρχος Αιγάλεω σημείωσε ότι οι δήμαρχοι έχουν για όλα ποινικές και λειτουργικές ευθύνες χωρίς πόρους και χωρίς προϋποθέσεις και εκτίμησε ότι οι αυτοδιοικητικοί θα δώσουν μάχη γιατί η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει αποκλειστικό και όχι ισχυρό ρόλο. Τελειώνοντας είπε ότι η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει και πολύ πιο ισχυρό ρόλο στα μεγάλα λιμάνια γιατί αυτά καθορίζουν την ζωή των πόλεων και την εμπορική ζωή. Είναι μια μεγάλη συζήτηση ανέφερε καθώς σήμερα οι παραχωρησιούχοι μπορούν να ασκούν εμπορικές δραστηριότητες που λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά στο περιβάλλον της τοπική οικονομίας.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

Ο κ Χαρχαλάκης εστίασε την προσοχή του στα 71 λιμενικά ταμεία που ανήκουν τώρα στους δήμους και σημείωσε ότι εκεί χρειάζεται ενίσχυση σε πρακτικά θέματα. Το 90% των λιμανιών δεν είναι νομιμοποιημένα, είπε. Δεν μπορούν να γίνουν ούτε απλές εργασίες διότι υπάρχει η απειλή του Λιμενάρχη και το αυτόφωρο. Δεν υπάρχουν μηχανικοί και η διαδικασία φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια. Υπάρχει επιστολή 22 προέδρων λιμενικών ταμείων με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις, με πολλά επιμέρους και μικρά ζητήματα όπως καβοδεσίες ή τα δικαιώματα των λεμβούχων και ζήτησε να απαντηθεί αν είναι διατεθειμένο το Υπουργείο στο νέο νομοσχέδιο να βάλει όλα αυτά τα ζητήματα μέσα που είναι τα πρακτικά.

Τέλος ο Δήμαρχος Κυθήρων σημείωσε ότι η επιτροπή της ΚΕΔΕ εκτός από τα ζητήματα της επιστολής που έστειλε, επεξεργάζεται ένα πλήρες πλαίσιο πρακτικών ζητημάτων τα οποία θα τα θέσει υπόψη του Υπουργείου. Τόνισε όμως ότι αυτά θα πρέπει να συζητηθούν πολύ πριν την διαβούλευση ή το 12λεπτο στην επιτροπή της βουλής όπου εκεί όπως είπε, είναι όλα προαποφασισμένα.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Μελετίου επεσήμανε το καθεστώς όπου Λιμενικά Ταμεία εκμεταλλεύονται κι άλλες ζώνες πέραν της περίφραξης, όπως αιγιαλούς. Σημείωσε ότι στην Ελευσίνα έγινε παραχώρηση αλλά αυτό χρειάζεται ευρύτερη ρύθμιση.

Ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος επεσήμανε ότι καθημερινά τα μικρά νησιά αντιμετωπίζουν μικρά προβλήματα όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα οι προσκρουστήρες κλπ, τα οποία λύνονται επί τόπου. Τόνισε ότι αν θα πρέπει για όλα αυτά να απευθύνονται στο Υπουργείο και να περιμένουν να λυθούν από εκεί τα ζητήματα, τότε θα αναγκαστούν να κινούνται στις παρυφές της παρανομίας, διότι δεν θα μπορούν να τα αφήνουν να ρημάζουν και να τους κατακρίνει ο κόσμος ότι δεν κάνουν τίποτα. Ζήτησε λοιπόν να ξεκαθαρίσει άμεσα τις προθέσεις του το Υπουργείο και όχι στην διαβούλευση γιατί όπως υπογράμμισε, μετά και την τοποθέτηση του κ. Κυριαζόπουλου αισθάνθηκε ακόμη πιο μπερδεμένος.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης ο οποίος επεσήμανε ότι από το 2005 με τον Καποδίστρια τα Λιμενικά Ταμεία διαμορφώθηκαν σε ΝΠΔΔ και με την έκδοση αλλεπάλληλων προεδρικών διαταγμάτων. Εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν συνταγματικά μια αρμοδιότητα που έχει εκχωρηθεί στους δήμους να επανέλθει στο κράτος.

Υπενθύμισε ότι οι Δήμαρχοι πρόεδροι των Λιμενικών Ταμείων Υπάρχουν έχουν υποστεί αλλεπάλληλες διώξεις για το παραμικρό ζήτημα καθώς όπως είπε οι αρμοδιότητες είναι συγκεχυμένες. Έχει αρμοδιότητες ο Λιμενάρχης, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπουργείο Τουρισμού και όλο αυτό δημιουργεί σύγχυση. Θύμισε επίσης ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις από την ΚΕΔΕ και ότι στο ΣτΕ έχει υποστηρίξει ότι παραβιάζεται η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ της οποίας έκφανση είναι διαχειριστική αυτοτέλεια διότι υπάρχουν πόροι και οι ΟΤΑ δεν μπορούν να τους διαχειριστούν.

Στην συνέχεια ο κ. Γιατάκης σημείωσε το πρόβλημα που υπάρχει με τις διοικήσεις των Λιμενικών Ταμείων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις όπως είπε έχουν αρμοδιότητες σε πολύ μεγαλύτερη εδαφική έκταση και σε ευρύτερες περιοχές από το λιμάνι καθώς αυτές ανήκουν ιδιοκτησιακά ΤΑΙΠΕΔ.
Έτσι οι δήμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα να μην μπορούν να κάνουν έργα και παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται μέσα στην πόλη.
Είναι δρόμοι, ακόμη και πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί χώροι, όπως είπε και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε αυτή η αρμοδιότητα των Λιμενικών Ταμείων να σταματάει στην περίφραξη των λιμανιών.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς σημείωσε ότι τα πλεονάσματα των Λιμενικών Ταμείων δημιουργούνται όχι από κακή διαχείριση, αλλά γιατί δεν έχουν προσωπικό για να κάνουν έργα και χαρακτήρισε άστοχη την δήλωση στου υπουργού συμπληρώνοντας ότι αυτή έπρεπε να βρίσκεται στην κατεύθυνσης να βοηθήσει τα λιμάνια με στελέχωση και προγραμματικές με την ΓΓ.

Ο κ. Κουκάς υπογράμμισε ότι με το υπάρχον σύστημα ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Λ.Τ. έχουν μια καθημερινή έγνοια για την λειτουργία του λιμανιού. Όταν περάσουν στο κράτος είπε θα φτάσουμε στα φαινόμενα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Κέντρα Υγείας. Οταν το κράτος αναλάβει είπε, θα ενδιαφέρεται μόνο για το μεγάλο λιμάνι. Ζήτησε λοιπόν να ξεκινήσει αλλιώς η συζήτηση και να δούμε που πονάνε τα λιμενικά ταμεία γιατί δεν κάνουν έργα και εκεί να βρεθεί η λύση.

Τέλος ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρ. Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι σε μια εποχή όπου δημιουργείται η Επιτροπή των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείου Εσωτερικών με σκοπό την αποκέντρωση είναι αντιφατικό πάλι να ξεκινάει μια κουβέντα για συγκέντρωση των εξουσιών από άλλο Υπουργείο.
Μετά το πέρας της συνεδρίαση η ΚΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για το θέμα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μετά τη συζήτηση που άνοιξε η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την εφεξής διαχείριση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.

Όπως είπε ο κ. Κυριαζόπουλος, πρόθεση της κυβέρνησης, που αποτελεί και προγραμματική της δέσμευση, είναι να φέρει μέσα στο επόμενο τρίμηνο κείμενο για την εθνική στρατηγική λιμένων, στο οποίο θα υπάρξουν προβλέψεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία. Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι στο νέο σχεδιασμό ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι ενεργός, καθώς και ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.

Στο Δ.Σ. εκφράστηκαν επιφυλάξεις ως προς τη σημασία του «ενεργού ρόλου της Αυτοδιοίκησης» και διατύπωσαν τη ρητή θέση ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα αυτή από τους δήμους, που εκτός όλων των άλλων πρόκειται και για αντισυνταγματική επιλογή. Αντίθετα ζήτησαν να υπάρξει συνεργασία υπουργείου Ναυτιλίας και ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα στελέχωσης, εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων, κατασκευής έργων υποδομής κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία

@dmin

Δήμος Κομοτηνής: Κυματίζουν 4 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του δήμου

@dmin

Κατασχέσεις και από νοσοκομεία, Δήμους και Ταμεία

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα