ΔήμαρχοιΟΤΑ

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ “ΤΙΤΑΝ”

titan-ergostasio-kausis - skoupidion ota24

Στο πλευρό των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών τρεις δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 

–  Κοινό μέτωπο και ανάληψη πρωτοβουλιών για την άρση κάθε απόφασης που θα επιτρέπει στην τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» να διενεργεί καύσεις υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

 

Σε σειρά κοινών ενεργειών πρόκειται να προχωρήσουν τρεις δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης προκειμένου να σταματήσουν κάθε απόφαση αδειοδότησης του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Οι Δήμαρχοι Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης συγκρότησαν κοινό μέτωπο σχετικά με την υπόθεση της τσιμεντοβιομηχανίας και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά κοινών ενεργειών προκειμένου να σταματήσουν κάθε απόφαση αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση δευτερογενών απορριμμάτων RDF-SRF.

Οι τρεις δήμαρχοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη για το θέμα και αποφάσισαν, ως πρώτο βήμα,  να απευθύνουν κοινή ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού Θεσσαλονίκης, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Στην επιστολή προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης τονίζεται:

«Σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορωνοϊού».

Δεδομένης της προφανούς κρισιμότητας και σημασίας του θέματος, σας καλούμε από τη θέση που κατέχετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της. Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε και σας ζητούμε να το στηρίξετε μέσα από τη θεσμική σας ιδιότητα».

Στην κοινή επιστολή οι τρεις δήμαρχοι εκφράζουν, ταυτόχρονα, τη δυσφορία τους γιατί οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης.

Οι Δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου πρόκειται να απευθύνουν κοινές επιστολές προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας–Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα έλαβαν απόφαση να απευθυνθούν και στην επιστημονική κοινότητα (Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα. Μάλιστα στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους οι κύριοι Ταχματζίδης, Δεμουρτζίδης και Τσακίρης αποφάσισαν να συγκροτήσουν και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ: Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση

@dmin

Δήμος Χαλκηδόνος: Θέτει σε λειτουργία την ψηφιακή εφαρμογή «Δείξτο στο Δήμαρχο»

@dmin

Δήμος Νάουσας: Ξεκινά το 3o Φεστιβάλ Τρύγου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα