ΝόμοιΠεριφέρειες

Μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020

Μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 Άρθρο 15

Ρυθμίζονται θέματα μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καταρχήν, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο. Η υποχρέωση αυτή συνυφαίνεται με το θεμελιώδες δικαίωμα του ανηλίκου για ακώλυτη πρόσβαση στη δωρεάν παιδεία (άρθρα 16 και 21 του Συντάγματος και της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού, όπως κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992, Α’ 192).

Με τις επιταγές που διαγράφουν οι συνταγματικές διατάξεις και οι υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις της ως άνω Διεθνούς Σύμβασης, ο κοινός νομοθέτης καταρτίζει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προάσπιση αφενός του δικαιώματος πρόσβασης του μαθητή στην παιδεία και αφετέρου για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι όλες οι κατά το παρελθόν νομοθετικές παρεμβάσεις στο μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και κυρίως δεν έλυσαν το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα. Αφενός η πολυνομία με δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις σε νόμους και κατ’ εξουσιοδότηση αυτών υπουργικές αποφάσεις, αφετέρου η γραφειοκρατική αντιμετώπιση του θέματος από τις περιφέρειες και τέλος η αντιμετώπιση από τον επαγγελματικό κλάδο που εκτελεί το μεταφορικό έργο συνέτειναν στο να διογκωθεί η κατάσταση και πλέον, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους, η πολιτεία καλείται να δώσει άμεσα λύση.

Κατόπιν αυτών, λόγω του εξαιρετικά επείγοντος, επιλέγεται η λύση της παράτασης για τη φετινή χρονιά, εν όψει της αντικατάστασης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με νέο, το οποίο θα επιλύει οριστικώς το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο νέος εκλογικός νόμος (τελικό κείμενο)

admin

Απόστολος Τζιτζικώστας: «Η Περιφέρεια στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Δήμου Παιονίας και των κατοίκων»

@dmin

Κατοικίδια: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «ασπίδα» για τα ζώα συντροφιάς

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα