Υγεία

Γονιδιακό φάρμακο που μειώνει τις καρδιακές παθήσεις

Ένα νέο φάρμακο για τη μείωση της LDL (κακής) Χοληστερίνης, το οποίο μειώνει τις καρδιακές παθήσεις κατά 50%, θα είναι διαθέσιμο πλέον από το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) συμφωνα με την Ανταπόκριση απο το Λονδίνο της Ευδοξία Λυμπέρη για την ΕΡΤ.

Η επαναστατική νέα θεραπεία, Inclisiran, θα χορηγείται σε ασθενείς με ένεση δύο φορές το χρόνο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις στατίνες, για τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης τους.

Μειώνοντας την LDL Χοληστερίνη στο αίμα μειώνονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί δεν δημιουργούνται αθηροσκληρωτικές πλάκες που να στενεύουν τον αυλό των αρτηριών.

Εκτιμάται ότι το Ιnclisiran (LEQVIO®) θα μπορούσε να αποτρέψει 55.000 καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σώζοντας 30.000 ζωές μέσα στην επόμενη δεκαετία εντός χώρας.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο ενώ ευθύνονται για το ένα τέταρτο των θανάτων ετησίως στην Αγγλία. 140.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πάθηση κάθε χρόνο.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι με δυο ενέσεις το χρόνο, του συνθετικού φαρμάκου ολιγονουκλεοτιδίου Inclisiran (small interfering RNA ή siRNA), η LDL Χοληστερίνη μειώνεται περισσότερο από 50%, συγκριτικά με την αρχική τιμή της.

Το βρετανικό σύστημα υγείας ξεκινά την χορήγηση του ενέσιμου φαρμάκου σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα, καθώς το NHS και ο κατασκευαστής Novartis έχουν συνάψει μια συμφωνία που επιτρέπει την διάθεση του inclisiran σε προσιτή και οικονομικά αποδοτική τιμή.

Περισσότεροι από δύο στους πέντε ανθρώπους στην Αγγλία έχουν υψηλή χοληστερίνη. Περίπου 6,5 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία λαμβάνουν σήμερα φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων όπως οι στατίνες.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Σάτζιντ Τζάβιντ είπε:

“Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των καρδιακών παθήσεων, που τραγικά σκοτώνουν χιλιάδες κάθε χρόνο.”

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει σχεδόν 550.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και κοστίζει στο NHS περίπου 2,3 δισ. στερλίνες (2.68 δισ. ευρώ) ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΤ: Προσοχή νοθευμένα λάδια πωλούνται ως Ελαιόλαδα

Self test: Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr (video)

Johns Hopkins οδηγίες για αποφυγή της μετάδοσης covid19

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα