Επικαιρότητα

Μήδεια stories: Φταίει το χιόνι…πάρτε 10% έκπτωση

Διανύουμε την πέμπτη ημέρα μετά το «χτύπημα» της «Μήδειας» στην Αττική, και χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα.

Οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους γεμάτοι θυμό, και αγανάκτηση βρισκόμενοι στο έλεος της ανοργανωσιάς ενός υδροκέφαλου κράτους, που για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι το μόνο που αλλάζει σε αυτή τη χώρα, είναι τα πρόσωπα στις καρέκλες της εξουσίας. Ο κρατικός μηχανισμός για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι είναι απόλυτα ξεβράκωτος, έχοντας επικεφαλής κηφήνες με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, χωρίς ένα σωστό σχέδιο αντιμετώπισης ιδιαίτερων καταστάσεων, και χωρίς έναν οργανωμένο μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων αναγκών.

Ήδη από προχτές, κλήθηκε για μία ακόμη φορά ο στρατός για να δώσει την λύση, επιχειρώντας σε περιοχές που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα, κόβοντας δέντρα και εκχιονίζοντας τους δρόμους.

Και αντί η τωρινή κυβέρνηση να «πάρει το μάθημα της» από γεγονότα που συνέβησαν στο Μάτι (Ιούλιος 2018 – 102 νεκροί ανυπολόγιστες καταστροφές), στην Μάνδρα (Νοέμβριος 2017 – 25 νεκροί ανυπολόγιστες καταστροφές ), η με τον Ιανό, και να προχωρήσει σε ολική αναδιάρθρωση – οργάνωση ενός μηχανισμού αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων, πετάει το «μπαλάκι» στους δήμους δια στόματος του Υπουργού Εσωτερικών, και στην συνέχεια, προσπαθεί να «ανασκευάσει».

Ο Υπουργός Εσωτερικών και ο ΔΕΔΔΗΕ τα ρίχνουν στους δήμους, εκείνοι λένε ότι δεν φταίνε, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, στην αρχή που μίλησε για ευθύνες δήμων και φορέων, όταν είδε τις αντιδράσεις των δημάρχων, τα έριξε στον ΔΕΔΔΗΕ.

Το ίδιο έκανε στην συνέχεια και ο Μ. Βορίδης, ο οποίος από τις τόσες τούμπες που έχει κάνει, κάθε φορά που προβαίνει σε ένα ατόπημα, θα μπορούσε να τον ζηλέψει και η Νάντια Κομανέτσι.

Η κάλυψη στον ΔΕΔΔΗΕ

Από την κυβέρνηση επισημαίνεται (σύμφωνα με την ΕΜΥ) ότι  η χιονόπτωση του διημέρου συγκαταλέγεται στις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών. Υποστηρίζει ότι, πήρε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα κινητοποίησης και συντονισμού όλου του κρατικού μηχανισμού. Παραθέσαν δε, ως ενδεικτικά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 800 δέντρα έπεσαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τούτων δοθέντων, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές:

«Είναι προφανές ότι η πτώση εκατοντάδων δέντρων στο δίκτυο που οδήγησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλά νοικοκυριά, δεν οφείλεται σε θέματα συντήρησης του Δικτύου, αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ». Ούτε μπορεί να προβλέψει κάποιος ποιο δέντρο είναι πιθανό να πέσει πάνω στο δίκτυο και να προκαλέσει ζημιές».

Βορίδης: Οι δήμοι φταίνε για τις διακοπές ρεύματος

Σε αρχικό δελτίο Τύπου του Υπ. Εσωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν για την διακοπή ηλεκτροδότησης και τον φορέα που έχει την αρμοδιότητα, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «οι πυκνοκατοικημένοι Δήμοι που έχουν πολλά δέντρα οφείλουν να μεριμνούν σχετικώς».

«Το να ανοίξουμε μια κουβέντα και να λέμε ήταν κομμένα τα κλαδιά, δεν ήταν κομμένα τα κλαδιά, τώρα… τα κλαδιά πρέπει να κόβονται, επίσης είναι γνωστό, ότι αυτό, ειδικά σε δήμους που έχουνε πολύ έντονο αυτό το πρόβλημα, δηλαδή, είναι δήμοι, που από τη μια μεριά είναι, ας το πω, έχουνε δέντρα, αλλά από την άλλη μεριά είναι και σχετικά πυκνοκατοικημένοι, αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς θα πρέπει να γίνεται και πρέπει να το φροντίζουν (σ.σ. οι δήμοι)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στον ΑΝΤ1.

Πατούλης: Φταίει η κυβέρνηση, ο Χατζηδάκης και ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Πατούλης αφού αρχικά επιχείρησε να ρίξει στους δήμους τις ευθύνες για το πέσιμο τω δέντρων αναδιπλώθηκε μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων και έστρεψε τα «πυρά» του προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της Περιφέρειας για να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι «το κλάδεμα των δέντρων αυτών και η συντήρηση του δικτύου ηλεκτροδότησης αποτελεί αδιαμφισβήτητη ευθύνη κι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν ευθύνονται η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής , για το γεγονός πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μειώσει τα προηγούμενα χρόνια κατά 75% τις επενδύσεις του κι έχει αποψιλωθεί από προσωπικό . Ούτε ευθυνόμαστε εμείς που τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ούτε κατά ένα χιλιόμετρο η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ».

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κόψιμο των δέντρων

Η ΚΕΔΕ λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Βορίδη που επέρριψε ευθύνες στους δήμους σημειώνει σε ανακοίνωση πώς «Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Βορίδης μετά το «κράξιμο» των δημάρχων: Στον ΔΕΔΔΗΕ η κύρια ευθύνη για τα πεσμένα δέντρα

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μετά την έντονη αντίδραση των δημάρχων και της ΚΕΔΕ απέναντι του έκανε στροφή 180 μοιρών και πέταξε το «μπαλάκι» στο ΔΕΔΔΗΕ προφανώς για να έχει το «κεφάλι του ήσυχο» και να μην γίνει «κόκκινο πανί» για τους αιρετούς.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα, απάντησε ότι «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο».

Έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια.

ΔΕΔΔΗΕ: Έκπτωση 10% σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Στον απόηχο της γενικευμένης κατακραυγής από το σύνολο της κοινωνίας, και προβαίνοντας σε μια «κίνηση αναγνώρισης των δυσκολιών που πέρασαν – κι εξακολουθούν να περνούν» – λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, ο ΔΗΔΔΗΕ θέλοντας να «ανακουφίσει» τους παθόντες αποφάσισε να προσφέρει έκπτωση στο 10% του λογαριασμού για τον μήνα Φεβρουάριο , στους πελάτες του, που έμειναν χωρίς ρεύμα. Και αυτό, ενώ υπάρχουν ακόμη 7000 παροχές που αντιμετωπίζουν  προβλήματα ηλεκτροδότησης, σχεδόν 5 μέρες μετά το πέρασμα της «Μήδειας».  

Τελικά φταίει το χιόνι που έπεσε πάνω στα δέντρα, που με την σειρά τους φταίνε γιατί έπεσαν επάνω στα καλώδια, τα οποία φταίνε, γιατί δεν άντεξαν και κόπηκαν….

Και κάπως έτσι η ζωή επιστρέφει στα «καθημερινά τετριμμένα» του covid-19, του lockdown, των εμβολίων και του Ερντογάν να μονοπωλούν την ενημέρωση, μέχρι την επόμενη «έκτακτη ανάγκη» που ο θεός φυλάξει να μην προκύψει….

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι περιοχές με κρούσματα Δυτικού Νείλου – 8 θάνατοι

Νέο γρήγορο ΤΕΣΤ κορονοϊο στο σπίτι χωρίς Νοσοκομεια

Στους πλουσιότερους Ρώσους ο Ιβάν Σαββίδης

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα