Υγεία

MyHealth: Από τον Ιούλιο τα Ψηφιακά αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων στο κινητό του πολίτη

Μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, όπου θα συγκεντρώνονται και θα αποθηκεύονται τα διαθέσιμα στοιχεία για τον φάκελο υγείας του κάθε πολίτη – Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας

Ένα ακόμα βήμα για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στο καλοκαίρι τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο λόγος για τα αντίγραφα αποτελεσμάτων από διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία ο πολίτης θα μπορεί να αποκτά ψηφιακά, μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth.

Πρόκειται για μια σημαντική διευκόλυνση των πολιτών, αλλά και για μια σημαντική αναβάθμιση της πρόσβασής τους στα ιατρικά τους δεδομένα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ακόμα διεύρυνση των δυνατοτήτων που αποκτούν οι πολίτες πάνω στα ιατρικά τους δεδομένα. Εξασφαλίζεται, έτσι, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα ιατρικά δεδομένα μετά τη συνταγογράφηση, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διαδραματίζει η εφαρμογή MyHealth, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία κάθε πολίτη.

Πώς θα λειτουργεί

Η φιλοσοφία πίσω από την ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις είναι σχετικά απλή: ο πολίτης να μη χρειάζεται άλλη επίσκεψη οπουδήποτε με φυσική παρουσία εκτός, αυτονόητα, από τη διενέργεια των εξετάσεων. Αυτό έγινε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν τα ιατρικά παραπεμπτικά πέρασαν στην άυλη συνταγογράφηση.

Τώρα, με τον ίδιο τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να παραλαμβάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Έτσι, την επόμενη μέρα από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεών του, ο πολίτης θα μπορεί να τα αποθηκεύσει στον υπολογιστή ή το κινητό του μέσω του gov.gr ή του MyHealth app.

Πέρα, όμως, από τη διευκόλυνση που αναμφίβολα παράγει η μία λιγότερη μετακίνηση (καθώς ο πολίτης πλέον θα επισκέπτεται το νοσοκομείο ή το διαγνωστικό κέντρο μόνο για να κάνει τις εξετάσεις), η μεγάλη αξία της συγκεκριμένης δράσης εντοπίζεται στο «μετά».

Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, στο ιστορικό των εξετάσεών του.
Τα ψηφιακά αντίγραφα θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία επαλήθευσης (μοναδικός κωδικός εγγράφου, QR code κ.λπ.), πλέον γίνεται πολύ δυσκολότερη η παραποίηση των εγγράφων.

Πού θα ισχύει

Στόχος των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η συγκεκριμένη δυνατότητα να παρέχεται για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται σε κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουν ενταχθεί στο υπό υλοποίηση σύστημα περισσότερα από το 50% των νοσοκομείων, με την προοπτική ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινό. Παράλληλα γίνονται τεχνικές συζητήσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε να συνδεθούν στο σύστημα. Σε πρώτο στάδιο, οι εξετάσεις που θα υποστηρίζονται θα αφορούν τις λεγόμενες «μικροβιολογικές», όπως π.χ. γενική αίματος. Σύντομα θα προστεθούν αποτελέσματα και άλλων διαγνωστικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι η τμηματική επέκταση εφαρμογών αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία την τελευταία τριετία. Μάλιστα, έχουν αξιολογηθεί θετικά επεκτάσεις, τόσο αναφορικά με την ένταξη των δομών στο σύστημα (περίπτωση μαιευτηρίων στη δήλωση γέννησης) όσο και με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων (παραπεμπτικά και βεβαιώσεις στο MyHealth).

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Πώς θα “γράφετε” φάρμακα από το σπίτι

admin

Οργή Σέρβων για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα

admin

Κορονοϊός: Μητροπολίτης Ρεθύμνης – Μείνετε στα σπίτια σας, ακούστε τους ειδικούς

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα