ΑποφάσειςΥπουργεία

Βαρτζόπουλος: Eρωτήματα για το μέλλον των λαθρομεταναστών

Ερώτηση στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής για το τι θα συμβεί με όλους αυτούς, των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου, απηύθυνε ο Δημ. Βαρτζόπουλος.

Με ένα μέσο μηναίο όρο 4514 καταληκτικών αποφάσεων το 2020 είναι πλέον εμφανής η αλματώδης επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραιώσεως των αιτήσεων ασύλου επισημαίνει ο Βουλευτής.

Δεδομένου, ότι περί το 65% αυτών απορρίπτεται, ενώ εκκρεμούν 97023 σε Α’ βαθμό και 17464 προσφυγές είναι προφανές, ότι σε εξαιρετικά ορατό χρόνο θα αποδειχθεί τελεσιδίκως, ότι πολλές δεκάδων χιλιάδων διαμένουν λάθρα στην χώρα και πρέπει να απελαθούν.

Είναι εξ ίσου απολύτως σαφές, ότι η διαδικασία απελάσεων έχει και θα έχει για το προβλέψιμο μέλλον εξαιρετικά πτωχά αποτελέσματα. Συνολικά, από την 01/01/20, πραγματοποιήθηκαν 139 απελάσεις και 861 εθελούσιες επιστροφές. Όσο και αν επιταχυνθούν μετά τον κορονοϊό είναι σταγών εν τω ωκεανώ.

Ο Νόμος προβλέπει, ότι τα άτομα αυτά τίθενται υπό κράτηση για την προετοιμασία και την διεκπεραίωση της διαδικασίας απομάκρυνσης. Εκ πρώτης αναγνώσεως, τούτο σημαίνει, ότι δεκάδες χιλιάδων θα πρέπει, να μεταφερθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο Βουλευτής, ο Νόμος δίνει την δυνατότητα, σε περίπτωση, που το αρμόδιο Αστυνομικό όργανο κρίνει, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ο ξένος υπήκοος είναι συνεργάσιμος, να εφαρμόζονται και λιγότερο επαχθή μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι η τακτική εμφάνιση ενώπιον αρχών, η οικονομική εγγύηση ή η υποχρέωση παραμονής σε ορισμένο μέρος.

Το ερώτημα, που αμέσως όμως εν προκειμένω αναδύεται, είναι ποια Αστυνομική Αρχή και με ποια διαδικασία θα κρίνει την επικινδυνότητα αυτών των δεκάδων χιλιάδων.

Άλλωστε, τα άτομα αυτά στερούνται οιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων και δεν επιτρέπεται να εργασθούν, οπότε το μόνον αξιόπιστο μη επαχθές μέτρο είναι ο αυστηρός έλεγχος της παραμονής και των κινήσεων τους σε συγκεκριμμένο μέρος, που θα εξασφαλίζει και την αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Ο κ. Βαρτζόπουλος εγείρει επιπρόσθετα και το σημαντικότατο θέμα της χορηγήσεως προθεσμίας οικειοθελούς αποχωρήσεως, έως και 1 έτους, στους παρανόμους μετανάστες.

Επισημαίνει, ότι πρακτική αυτή, η οποία ήταν σχεδόν ο κανόνας τα τελευταία χρόνια, κατ´ ουσίαν τους αφήνει απολύτως ελεύθερους. Είναι εκ των βασικών αιτίων της σημερινής καταστάσεως στα αστικά κέντρα και πρέπει, να εγκαταληφθεί εξ ολοκλήρου.

Τούτο βέβαια αλλάζει με την Κυβέρνηση της ΝΔ. Όσοι συλλαμβάνονται κατά τους συνεχείς ελέγχους παραπέμπονται πλέον αμέσως στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Συνεχείς είναι και οι επιτυχίες εξαρθρώσεως συμμοριών Αφγανών και Πακιστανών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι επιτυχίες όμως αυτές αναδεικνύουν και την έκταση του προβλήματος.

Είναι εμφανής η ύπαρξη πολλών ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων μεταναστών με βίαιη παραβατική συμπεριφορά, ενός εκτεταμένου δηλαδή υποκόσμου.

Άρα, καταλήγει ο Βουλευτής, είναι απαραίτητη μία σωστή διαδικασία επιλογής εγκλεισμού των παρανόμων μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα ή σε δομές με λιγότερο επαχθείς αλλά απόλυτα ασφαλείς και ελεγχόμενες συνθήκες. Οι απαραίτητες υποδομές πρέπει, να είναι εγκαίρως διαθέσιμες.

Η υιοθέτηση των πολυλειτουργικών αυστηρά ελεγχομένων κέντρων “ANKER”, που χρησιμοποιούνται σε Γερμανία και Αυστρία για όλες τις περιπτώσεις, θα ήταν μια δοκιμασμένη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Άρση μέτρων: Ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες

@dmin

Υπουργείο Υγείας: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στην Θεσσαλία

@dmin

ΥΠ.ΕΣ: Τα 459 έργα του Φιλόδημος Ι που μεταφέρονται στο «Αντώνης Τρίτσης»

@dmin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα