Υπουργεία

Βαρτζόπουλος: Μόνιμο εκλογικό σύστημα με βάση την μονοεδρική περιφέρεια

vartzopoulos ota24
Μόνιμο εκλογικό σύστημα με βάση την μονοεδρική περιφέρεια ζήτησε στην εισήγηση του για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Ο τρόπος επιλογής του πολιτικού προσωπικού θέτει το μέτρο όλων των πραγμάτων και είναι η σπουδαιότερη πρόβλεψη ενός Συντάγματος» τόνισε ο βουλευτής.
«Στα πιο προηγμένα μέρη στον κόσμο οι ταγοί εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο εδώ και εκατοντάδες, ή έστω εδώ και δεκάδες χρόνια.

Προφανώς επειδή το θεωρούν σημείο ωριμότητας του πολιτικού τους συστήματος».
«Άρα το βασικότερο, που θα άξιζε, να ορίζει το Σύνταγμα, είναι ένα μόνιμο εκλογικό σύστημα.

Παρά τις σημερινές βαθείες διαφορές είναι υποχρέωση μας έναντι των επιγόνων μας.
Η εκλογή σε πολυεδρικές περιφέρειες με εκλογικά σώματα πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων έχει σημαντικότατα μειονεκτήματα.

Απαιτεί πρόσβαση στα ΜΜΕ, δραστηριότητες με δυνατότητες μαζικού επηρεασμού και χρηματοδότηση της προσωπικής εκστρατείας του υποψηφίου.

Οι αντικειμενικές αυτές απαιτήσεις είναι προφανές ότι προεπιλέγουν και το κοινωνικό και το χαρακτηριολογικό προφίλ του δυνητικού υποψηφίου άρα επηρεάζουν ουσιαστικά το ποιος θα βγει.
Σε όλη την Ευρώπη οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται άλλους των αντιπάλων κομμάτων σε εκλογικά συστήματα μονοεδρικών κατά βάση περιφερειών.

Οι άνθρωποι εκεί αντελήφθησαν νωρίς, ότι έτσι ταυτίζεται απόλυτα ο προεκλογικός αγών του κόμματος και του υποψηφίου, ότι όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα εξαφανίζονται.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν για ένα καλύτερο Σύνταγμα στην επόμενη Αναθεώρηση».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΣ Μακεδονίας Θράκης: Αναβαθμίζεται η αστική συγκοινωνία με την πρόσληψη 150 οδηγών στον ΟΑΣΘ

@dmin

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

Ioannis Terzakis

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για το Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα