Οικονομία

ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις και πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb

Μπαράζ διασταυρώσεων των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου η Εφορία και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να κοινοποιεί σημειώματα με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και 20.000 ευρώ, συν τους φόρους που  αναλογούν επί των αδήλωτων εισπράξεων.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb,  Booking, HomeAway, Agoda, Tripadvisor κλπ. οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα, για τα έτη 2018 και 2019.

Πρόκειται για δύο έτη, στα οποία γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη οι βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι εισπράξεις, πλην όμως δεν δηλώθηκαν το σύνολό τους, στην Εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τη νομοθεσία, οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν έγκαιρα, τους επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 έως και 100.000 ευρώ!

Τα στοιχεία που θα λάβει η ΑΑΔΕ, θα αφορούν στο εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα, από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της «οικονομίας διαμοιρασμού».

Οι πίνακες που θα αποστείλουν οι πλατφόρμες ενοικίασης, θα διασταυρωθούν με τα αναγραφόμενα στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναφέρονται στις λίστες των πλατφορμών, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν ή κρύφτηκαν από την Εφορία.

Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει κανονικά ότι εισέπραξαν, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Για τους υπόλοιπους όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία μπορούν να περιορίσουν εάν σπεύσουν και υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 20.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000Χ4).

Τι αλλάζει από τον Φεβρουάριο

Από το 2021 τα συγκεκριμένα στοιχεία, που θα αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις των ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, θα αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ, κάθε Φεβρουάριο και θα πραγματοποιούνται αυτόματες διασταυρώσεις, με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σταϊκούρας: 9 Μέτρα στήριξης για εργαζόμενους & επιχειρήσεις

Στα μέσα Δεκεμβρίου η πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων

ΟΠΕΚΑ: Ημερομηνίες πληρωμής επιδομάτων Σεπτεμβρίου 2020

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα