ΔΟΥΟικονομία

ΑΑΔΕ: Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο

Τον αριθμό των πελατών που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επαγγελματίες θα βλέπει η ΑΑΔΕ μέσω του ψηφιακού πελατολογίου που καθιερώνει μέσα στο 2024 με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Από τη στιγμή που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει τον αριθμό των πελατών θα μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα του κάθε επαγγελματία και να τα συγκρίνει με τις αποδείξεις που έχει κόψει και τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην Εφορία.

Οι πρώτοι που θα κληθούν να τηρήσουν το ψηφιακό πελατολόγιο είναι οι εταιρείες Catering και διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Η λίστα που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ περιλαμβάνει επαγγελματίες οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποχρέωση τήρησης των λεγόμενων πρόσθετων βιβλίων (καταργήθηκαν για πολλούς το 2013).

Χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις εξετάζεται να τηρούν ψηφιακό βιβλίο πελατών γιατροί, γυμναστήρια, φυσικοθεραπευτές – αισθητικοί , οίκοι ευγηρίας, πάρκινγκ , συνεργεία και επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων , φροντιστήρια αλλά και ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στην ΕΡΤ «το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι κάτι σαν παλιά πρόσθετα βιβλία αλλά σε πιο απλοποιημένη μορφή. Δηλαδή πριν κάνει κάποιος μια δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει ότι θα την κάνει εκεί και θα έχει τόσα άτομα κλπ, θα πρέπει να μας αναφέρει ποια θα είναι η συμφωνία του χονδρικά». Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «αναλαμβάνει κάποιος το catering σε έναν γάμο, όπου θα είναι 100 άτομα, αυτό θα πρέπει να μας το δηλώσει…»

Το ψηφιακό τιμολόγιο θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους καθώς οι ελεγκτές θα συγκρίνουν τον αριθμό των πελατών με τα έσοδα που δηλώνουν οι επαγγελματίες. 

Το λογιστικό πρόγραμμα θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου

Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με στόχο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων οι οποίοι ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που καθιερώθηκε το 2020, και των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από αυτό ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την ΑΑΔΕ έλεγχοι σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων για δαπάνες, κινητή και ακίνητη περιουσία και πηγές εσόδων.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΣΠΑ: Προγράμματα Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

@dmin

Υπουργειο Οικονομικών για το Σχέδιο Ανάκαμψης επιχειρήσεων

Πότε καταβάλλονται συντάξεις, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού και επίδομα ενοικίου

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα