Οικονομία

ΑΑΔΕ: Παγώνουν τα επιτόκια για εκπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Στο «πάγωμα» των επιτοκίων με τα οποία επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, προχωρά για ένα χρόνο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αποσυνδέοντας τα από το euribor, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για τα επιτόκια εκπρόθεσμης καταβολής φόρων και τελών τα οποία, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα παραμείνουν αμετάβλητα (έως 2 Νοεμβρίου 2023) στο 8,76% τον χρόνο ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αμετάβλητο παραμένει και το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων το οποίο ανέρχεται στο 0,50% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση.

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.

Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη φορολογική διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογούμενου.

Τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:
  • ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ καταβολή φόρου: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ: το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης αναμένεται να επανεξεταστεί εντός του 2023. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.
  • ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ: το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%.
  • ΧΡΕΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας μπορούσαν να ρυθμιστούν σε έως και 72 δόσεις. Για όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

50 επίκαιρες απαντήσεις σχετικά με την Κ.Υ.Α. και εργασιακά ζητήματα

Ioannis Terzakis

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων

admin

Βεβαιωμένες οφειλές: Επέκταση έκπτωσης 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα