Οικονομία

Αυθαίρετα: Αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ και λογαριασμούς ρεύματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ΕΝΦΙΑ.

Αυτό οφείλεται στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων και ημιυπαιθρίων χώρων από τις οποίες προέκυψαν οι διορθώσεις των στοιχείων ακινήτων στους Δήμους.

Οι Δήμοι ήδη ολοκληρώνουν την εκκαθάριση με βάση τα διορθωμένα στοιχεία και πλέον οι ιδιοκτήτες το επόμενο διάστημα θα λάβουν τα νέα εκκαθαριστικά με τα αυξημένα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα να διορθώσουν τα στοιχεία που είχαν οι δήμοι για τα ακίνητα τους. Ωστόσο, τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους ακόμα και 5 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί και φέτος χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, άρα και το εκκαθαριστικό να είναι ίδιο, αλλά οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε διορθώσεις στη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τη διαφορά στον ΕΝΦΙΑ σε βάθος έως και πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, οι διορθώσεις έγιναν χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και μπορούν να ξεκινούν από το έτος 2010. Ωστόσο, μετά την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά.

Αν ένας ημιυπαίθριος χώρος τακτοποιήθηκε το 2019, δεν είχε δηλωθεί στο Ε9 και δηλώθηκε τώρα, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για το 2020 θα είναι μεγαλύτερος από το εκκαθαριστικό που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όσοι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να μην τακτοποιήσουν αυθαίρετους και ημιυπαίθριους χώρους ή να «διόρθωσαν» τα στοιχεία των ακινήτων τους που είχαν στη διάθεση τους οι Δήμοι, μπορεί προς το παρόν να μην δουν αυξήσεις στο λογαριασμό του ρεύματος ή στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αλλά θα έχουν πρόβλημα εφόσον προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον πρόσθετο φόρο.

Αντίστοιχα, με αυξήσεις αναμένονται και τα εκκαθαριστικά στο λογαριασμό του ρεύματος. Οι ΟΤΑ μόλις οριστικοποιήσουν την επικαιροποίηση των στοιχείων θα τα αποστείλουν στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε στους επόμενους λογαριασμούς να αποτυπωθούν οι αναπροσαρμοσμένες χρεώσεις δημοτικών τελών.

Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα εξοφληθούν, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

@dmin

Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

@dmin

ΥΠΟΙΚ: Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα