Οικονομία

Αναδρομικές μειώσεις ενοικίων: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Διευκρινίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων κατά 40% ή κατά 100% που αφορούν κυρίως σε επαγγελματικές μισθώσεις δίνει νέα απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.

Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 1059/19-3-2021 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας, Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Ι. Πλακιωτάκη, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο του 2020, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων.

Τα καινούργια σημεία των ρυθμίσεων για τις μειώσεις μισθωμάτων, τα οποία ισχύουν αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020 και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είναι τα εξής:

1 Για την εφαρμογή των διατάξεων περί μειώσεων ή μη καταβολής ενοικίων επαγγελματικής στέγης νοούνται ως επαγγελματικές και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίωνκαι λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός:

  • Χώρων που ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε δημόσιες υπηρεσίες υπουργείων ή υπεκμισθώνονται από αυτές, καθώς και εντός κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών,
  • Δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων, τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και εντός κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές ή υπηρεσίες των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ αυτών.
2 Οι διατάξεις για τη μείωση ή τη μη καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις:
  • Επιχειρήσεων (καταστηματαρχών) που έχουν συνάψει σύμβαση για χρήση ενός συμφωνηθέντος χώρου (καταστήματος) εντός εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), εμπορικών κέντρων ή εκπτωτικών χωριών,
  • Φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων που καταβάλλουν αντάλλαγμα για τη μίσθωση/ παραχώρηση τής χρήσης του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου,
  • Επαγγελματικών μισθώσεων στις οποίες μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ).

3 Στην περίπτωση κατά την οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις μη καταβολής μισθώματος επαγγελματικής στέγης και το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από το μήνα για τον οποίο ορίζεται απαλλαγή από την καταβολή, το 100% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

4 Οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων ή την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης ισχύουν και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας τής μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

5 Οι διατάξεις για τις μειώσεις ενοικίων ή την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων επαγγελματικής στέγης δεν εφαρμόζονται:
  • Όταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος,
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Οι Δήμοι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εκτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου

admin

Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Αναμένεται νέα προκήρυξη προγράμματος επιδότησης κατοικιών

@dmin

ΟΑΕΔ – Επίδομα 400 ευρώ: σε μακροχρόνια άνεργους

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα