Υγεία

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν σήμερα στα καθήκοντά τους

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ/ Τμήμα του ΣτΕ που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Η απομάκρυνσή τους -εξαιτίας της άρνησής τους να υποβληθούν σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού- τους είχε κρατήσει εκτός Νοσοκομείων για 16 ολόκληρους μήνες.

Από σήμερα 2/1/2023 δεν θα υπάρχουν πλέον εργαζόμενοι σε αναστολή λόγω άρνησης εμβολιασμού, ενώ όσοι επιστρέψουν στη θέση τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν συγκεκριμένα μέτρα, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ και μάσκες υψηλής προστασίας.

Ταυτόχρονα θα τους επιστραφεί το σύνολο των μισθών τους, που είχε παρακρατηθεί κατά το επίμαχο διάστημα.

Το μέτρο της αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, αφορούσε μέχρι σήμερα 7.000 υγειονομικούς (Νοσοκομεία και ΕΚΑΒ), όμως, στην πραγματικότητα σε προσωρινή παύση καθηκόντων βρίσκονταν κατά διαστήματα περίπου 2.000 υγειονομικοί, αφού οι υπόλοιποι εργάζονταν με πιστοποιητικά νόσησης. Αρχικά για διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσησή τους και αργότερα έξι μήνες μετά την επίδειξη του θετικού PCR τεστ.

Έτσι, σε πραγματικούς αριθμούς από το σύνολο των ανεμβολίαστων υγειονομικών, εκτός δημοσίων Νοσοκομείων έμεναν κατά διαστήματα περίπου 300 γιατροί, 2.700 νοσηλευτές και 4.000 διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Το τελευταίο διάστημα οι υγειονομικοί σε αναστολή ήταν περίπου 2.000 άτομα συνολικά.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31/12/2023, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα:
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  • Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
  • Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
  • Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
  • Ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Σε υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ.

Πηγή: iatropedia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αντιβιοτικά: Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή χορηγούνται από σήμερα

@dmin

Τέλος από σήμερα στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Tι άλλο αλλάζει

admin

ΣτΕ: Απέρριψε την προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα