ΟΤΑΠεριφέρειες

Απογραφή: Ψαλιδίζονται οι έδρες στα δημοτικά συμβούλια

Σημαντική μείωση στον αριθμό των εδρών στα δημοτικά συμβούλια επιφέρει ο συνδυασμός του νέου εκλογικού νόμου 4804/2021 για την αυτοδιοίκηση και των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021.

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της εκπροσώπησης των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων στα κεντρικά συμβούλια των δήμων. Η μείωση της εκπροσώπησης αποβαίνει σε βάρος κυρίως της αντιπολίτευσης καθώς, με βάση το νέο νόμο ο επιτυχών συνδυασμός καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών. Παράλληλα, όμως, δυσχεραίνεται και το έργο των διοικήσεων αφού μείωση επέρχεται και στον αριθμό των αντιδημάρχων, αλλά και των ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Τις ανωτέρω επιπτώσεις περιγράφει, παραθέτοντας και αριθμητικά στοιχεία, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σε επιστολή του την οποία απέστειλε προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα και προς την ΚΕΔΕ.

Τι χάνει ο κάθε Δήμος

Όπως παρατηρεί ο κ. Κυρίζογλου «η μείωση των εδρών που αποφέρει ο ν. 4804/2021, συνδυαζόμενη με τα αποτελέσματα της Απογραφής 2021, οδηγεί αρκετούς δήμους σε πραγματική ‘αποψίλωση’ των σημερινών δημοτικών συμβουλίων τους». Τονίζει ότι «αυτό σημαίνει αντίστοιχη απίσχνανση της εκπροσώπησης των επί μέρους δημοτικών ενοτήτων, που σημειωτέον, μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν αυτοτελείς ‘καποδιστριακούς’ δήμους, με πολυμελή δημοτικά συμβούλια και τώρα εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο του ‘καλλικρατικού’ δήμου από ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους».

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρει, δε, ως παράδειγμα τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι θα χάσουν συνολικά 150 έδρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση το δήμο Θέρμης ο οποίος αυξάνει τις έδρες του κατά 2, από 33 σε 35, όλοι οι υπόλοιποι 37 δήμοι θα έχουν λιγότερες έδρες στα δημοτικά τους συμβούλια.

Μεγαλύτερη μείωση υφίσταται ο δήμος Νάουσας, κατά 8 έδρες, από 33 σε 25, Χαλκηδόνας από 33 σε 25 και Νέας Ζίχνης, από 27 σε 19. Ακολουθεί μία ομάδα 12 δήμων οι οποίοι χάνουν από 6 έδρες. Μεταξύ αυτών και ο δήμος Θεσσαλονίκης το δημοτικό συμβούλιο του οποίου στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θα εκλέξει 43 δημοτικούς συμβούλους, έναντι 49 που διαθέτει σήμερα.

Η αύξηση η οποία παρατηρείται στην περίπτωση της Θέρμης οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε κάποια μικρή αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των Δήμων με βάση τον πληθυσμό τους. Συγκεκριμένα, έως και πριν από τον ν. 4804/2021 υπήρχε η κατάταξη με βάση τον πληθυσμό από 30.000 έως 60.000 και από 60.001 έως 100.000. Με το νέο νόμο οι κατηγορίες αυτές μεταβλήθηκαν από 30.001 έως 50.000 και από 50.001 έως 100.000. Ο δήμος Θέρμης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς έχει πληθυσμό 55.238, στην οποία προστίθενται δύο παραπάνω έδρες, από 33 σε 35, σε σχέση με πριν.

Δήμοι στο όριο

Στον αντίποδα, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, ο οποίος ανήκει στην πρώτη κατηγορία με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, αν και αύξησε τον πληθυσμό του, εντούτοις χάνει έξι έδρες (από 45 σε 39) στο δημοτικό συμβούλιο.

Υπάρχει επίσης ένας αριθμός δήμων οι οποίοι για ελάχιστους κατοίκους, κατατάσσονται σε κατώτερη πληθυσμιακή ομάδα με αποτέλεσμα να χάνουν έδρα. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι του δήμου Παύλου Μελά ο οποίος για μόλις 32 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 100.001 με αποτέλεσμα να χάνει 6 έδρες. Αλλά και ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης για 327 κατοίκους μένει κάτω από τους 50.001, χάνοντας κι αυτός 6 έδρες. Επίσης, ο δήμος Χαλκηδόνας για μόλις 50 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 30.001 χάνοντας 4 έδρες και άλλες 4 έχασε λόγω του νέου νόμου, σύνολο 8.

Αναλυτικά η συνολική εικόνα στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά τις μεταβολές στον πληθυσμό τους και στις έδρες στο δημοτικό τους συμβούλιο, αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

Άρθρο του Νίκου Ηλιάδη για την makthes.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κατάρτιση προϋπολογισμού Δήμων και Περιφερειών για το 2020

admin

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Διοργανωτής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων ΜΜΑ GAMMA

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου λόγο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα