Οδηγός του Πολίτη

Car wallet: Άδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

Ψηφιοποιούνται διαδικασίες, σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ταυτοποίηση μέσω του τηλεφώνου που «κουβαλά» ο κάθε πολίτης.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ψηφιοποίηση και άλλων διαδικασιών, όπως η μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας, το point system για παραβάσεις του ΚΟΚ, και πλατφόρμα για τις σχετικές καταγγελίες, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταγγέλλοντα να παρακολουθεί την πορεία της καταγγελίας του.

Είναι γνωστό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας που είχε την «ατυχία» να αναγκαστεί να συνδιαλλαγεί με τις υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονταν με τις άδειες οδήγησης, κυκλοφορίας ή ότι άπτεται των αρμοδιοτήτων της εν λόγο υπηρεσίας, ότι αποτελούσαν το πιο «σκληρό και δύσκαμπτο» κομμάτι γραφειοκρατίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί και ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς και επαγγελματίες χρειαζόταν να περιμένουν ώρες στα γκισέ των αρμόδιων υπηρεσιών, ακόμη και μέρες, προσκομίζοντας ένα σωρό απίθανα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την απόκτηση, αντικατάσταση ή ανανέωση των απαραίτητων εγγράφων.

Για τον λόγο αυτό, οι συναρμόδιοι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης και Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί Θοδωρής Λιβάνιος και Μιχάλης Παπαδόπουλος και οι γενικοί γραμματείς Λεωνίδας Χριστόπουλος και Γιάννης Ξιφαράς υλοποιούν έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, ενταγμένο σε πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Θα προηγηθεί η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας στο gov.gr και αμέσως μετά το δίπλωμα θα ενταχθεί στο wallet του κινητού.

Στο «ψηφιακό πορτοφόλι» (Covid free GR wallet) του κινητού τηλεφώνου όπου ο πολίτης έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ταυτότητα του, έρχεται μέσα στην άνοιξη το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες «MyAuto» και «Αudit-Car». Θα περιλαμβάνουν με χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς και τα όργανα ελέγχου.

«Η αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος θα πρέπει να έχει περάσει εδώ», είχε πει εξαρχής στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δείχνοντας το κινητό του και θέλοντας να περιγράψει τον μεγάλο στόχο και τα διαδοχικά βήματα που ακολουθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξη στην προθήκη του κινητού όλων των διπλωμάτων οδήγησης θεωρείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα και για την ταυτοποίηση μέσω του τηλεφώνου που «κουβαλά» ο κάθε πολίτης.

Διαθέσιμες Ψηφιακές Υπηρεσίες
Αδειών Οδήγησης – Αδειών Κυκλοφορίας

Υπηρεσία αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας. Οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή, και να επισκέπτονται πλέον την Περιφέρεια μόνο για την παραλαβή του εγγράφου.

Μαζί με την ανανέωση άδειας οδήγησης ενεργοποιήθηκε και η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Eτσι, μέσα από την πλατφόρμα drivers-vehicles.services.gov.gr, δόθηκε πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από ένα όχημα (αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλουν να περάσουν ΚΤΕΟ ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο). Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 50.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Το ενιαίο e-pass

Πρόκειται για την ενοποίηση όλων των e-pass, η οποία υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 ύστερα από συμφωνία των κ. Κώστα Καραμανλή, Κυριάκου Πιερρακάκη και όλων των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δόθηκε η δυνατότητα διέλευσης από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες.

Τα ειδικά σήματα

Δύο ακόμα σημαντικές διευκολύνσεις για οδηγούς και ιδιοκτήτες αποτέλεσαν τα ειδικά σήματα για την απαλλαγή από το τέλος στάθμευσης και για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας των φιλικών προς το περιβάλλον οχήματα. Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θεσπίστηκε ως κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος

Έτσι, μέσω του electric-vehicles.services.gov.gr κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης μπορούν να εκδίδουν και να εκτυπώνουν το αντίστοιχο σήμα.

Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας

Περαιτέρω, όταν επανήλθε ο Δακτύλιος, τα νέα ειδικά σήματα ξεκίνησαν να εκδίδονται ψηφιακά, γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη διαφάνεια στο daktylios.gov.gr

Η ανανέωση άδειας

Η ανανέωση άδειας οδήγησης που παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους γίνεται πλέον ιδιαίτερα απλά: ξεκινώντας από το gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους και λαμβάνουν ένα τετραψήφιο PIN, το οποίο αποτελεί το «αναγνωριστικό» τους για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.

Με αυτό το PIN οι γιατροί δηλώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και στη συνέχεια οι οδηγοί λαμβάνουν SMS και e-mail για το αποτέλεσμα των εξετάσεων, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αμιγώς ψηφιακά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία στον παρακάτω σύνδεσμο Ανανέωση άδειας οδηγήσεως

οpencar.services.gov.gr

Μέσω του gov.gr δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αναζητούν μέσω του ιστότοπου συγκεκριμένα στοιχεία ενός οχήματος, εισάγοντας απλώς τον αριθμό κυκλοφορίας του. Έτσι, μέσω του οpencar.services.gov.gr μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί αν το όχημα είναι σε ακινησία ή έχει κλαπεί και αν είναι ασφαλισμένο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κατοικίδια: Νέο νομοσχέδιο με αυστηρότερες ποινές και ευθύνες

@dmin

Αυθαίρετα: Προς λήξη η παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση

Ioannis Terzakis

Ξεκίνησαν οι εγγραφές φοιτητών στα πανεπιστήμια

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα