Οικονομία

Covid-19: Όσα πρέπει να ξέρετε για την μείωση ενοικίων μετά τα νέα μέτρα

Mε το νέο πακέτο μέτρων, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής και σε 21 περιφερειακές ενότητες της υπόλοιπης χώρας, θα μπορούν να διεκδικήσουν τον Νοέμβριο υποχρεωτική μείωση 40% στο ενοίκιο τους. Μάλιστα, το ίδιο θα ισχύει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει να δια νόμου την μείωση ενοικίων στα ακίνητα που μισθώνονται είτε από επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό (οι σχετικοί ΚΑΔ περιλαμβάνουν 552 διαφορετικές δραστηριότητες), είτε από τους εργαζόμενους, που εργάζονται σε αυτές (εφόσον η σύμβαση τους τεθεί σε προσωρινή αναστολή τον Νοέμβριο ).

Τόσο οι πληττόμενες επιχειρηματίες όσο και εργαζόμενοι τους, εφόσον πληρώνουν ενοίκια για σπίτια, γραφεία, καταστήματα ή άλλου είδους εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν, δικαιούνται να καταβάλουν μειωμένο κατά 40% το ενοίκιο του μηνός Νοεμβρίου.

Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, κάθε επιχείρηση που μισθώνει τα ακίνητα και έχει την έδρα της σε Περιφερειακή Ενότητα η οποία είναι ενταγμένη στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες και θεωρείται «πληττόμενη από την πανδημία του κορονοϊού» σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που εφαρμόστηκε τον περασμένο Απρίλιο, δικαιούται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%.

Ειδικότερα, στο μέτρο αυτό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που καλύπτουν τα εξής κριτήρια:

  • Έχουν τις έδρες τους στην Περιφέρεια Αττικής και στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Φλωρίνης, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Λαρίσης, Βοιωτίας και Κυκλάδων
  • Ασκούν κύρια δραστηριότητα μία εκ των 552 που περιλαμβάνονται σε διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Απρίλιο και δημοσιεύεται παρακάτω ή ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα της κύριας, μία εκ των 552 δραστηριοτήτων της ίδιας λίστας.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δικαιούνται να πληρώσουν για τον μήνα Νοέμβριο το 60% του ενοικίου, το οποίο έχουν συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες τους.

Όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι στις παραπάνω επιχειρήσεις που θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και μισθώνουν τις κύριες κατοικίες τους δικαιούνται να πληρώσουν το ενοίκιο του μηνός Νοεμβρίου μειωμένο κατά 40%. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και για το ενοίκιο φοιτητικής στέγης που καταβάλουν για κάθε εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο τους που σπουδάζει μακριά τους.

Για τις επιχειρήσεις με έδρα σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο «Επιτήρησης» και ασκούν δραστηριότητα που περιλαμβάνονται στους “πληττόμενους ΚΑΔ”, ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου.

Συγκεκριμένα οι εθελοντικές μειώσεις ενοικίων μπορούν να εφαρμοστούν στις εξής περιοχές:

  • Αιτωλοακαρνανία, Άνδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αχαϊα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο,
  • Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος- Κάσος, Κέα-Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία,
  • Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, Πάρος,
  • Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Κυβερνητικοί παράγοντες διευκρινίζουν πως οι εθελοντικές μειώσεις ενοικίων που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα αντικατασταθούν από υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40%.

Σημειώνεται οτι οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα είτε σε πληττόμενες επιχειρήσεις είτε σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης, θα μπορούν να συμψηφίσουν το 1/3 της ζημίας με φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων και παροχών ΟΠΕΚΑ

Ioannis Terzakis

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμή των αναπηρικών επιδομάτων στις 30 Ιουνίου

@dmin

Αγορά: Click away και παραλαβή από courier και τις Κυριακές

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα