Περιφέρειες

Covid stories: Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στην τρέλα του Lockdown

Για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε στην πράξη, ότι η καρέκλα της εξουσίας απαιτεί ανθρώπους που νιώθουν, αντιλαμβάνονται και είναι ικανοί να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

Η περίπτωση της επιβολής «σκληρού τοπικού lockdown» στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, αποδεικνύει ότι στις καρέκλες της εξουσίας, κάθονται ερασιτέχνες που στερούνται σοβαρότητας, λαμβάνοντας αποφάσεις και λειτουργώντας αλά καρτ.

Είναι ανεπίτρεπτο ένας Δήμαρχος να ενημερώνεται μέσα από τα ΜΜΕ για το τι μέλλει γενέσθαι και να λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς την συμμετοχή του ιδίου, σε μία σύσκεψη, η οποία αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Τα αρχικά Rapid test

Στις 8 Φεβρουαρίου, πραγματοποιούνται rapid test στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίζονται 3 (μετέπειτα κοινοποιήθηκαν 11) κρούσματα αφρικανικής μετάλλαξης του covid-19.

  • Δεν ανακοινώνεται καμία πληροφορία όσον αφορά τα σημεία καταγραφής τους.
  • Δεν ανακοινώνεται αν έχει γίνει η ιχνηλάτιση τους
  • Δεν ανακοινώνεται, αν λήφθηκαν τα προληπτικά, περιοριστικά μέτρα για τα εντοπισμένα κρούσματα.
  • Δεν ανακοινώνεται αν σε άλλα rapid test που διενεργούνταν σε άλλες περιοχές Θεσσαλονίκης, υπήρξαν άλλα κρούσματα μετάλλαξης του covid.

Δίχως καμία περαιτέρω ενημέρωση των τοπικών αρχών από τον ΕΟΔΥ, η δια του αρμόδιου υπουργού Ν.Χαρδαλιά, η ζωή των πολιτών συνεχίζεται «ομαλά» για 11 μέρες, (ήδη υπό το καθεστώς lockdown, από τον Νοέμβριο του 2020) χωρίς να αλλάξει το παραμικρό.

Δήμαρχος, ποιος Δήμαρχος;

Στις 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τον υπουργό Ν.Χαρδαλιά για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη (140 κρούσματα συνολικά ο ημερήσιος μέσος όρος την τελευταία βδομάδα) δίχως καμία ενημέρωση του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου, ο οποίος μαθαίνει μέσω των ΜΜΕ ότι ενδέχεται να «σφραγιστεί» η μοίρα των Δημοτών του στην εν λόγο σύσκεψη, και να επιβληθεί «τοπικό lockdown.

Έξαλλος ο κ.Μανδαλιανός επικοινωνεί με τον Χαρδαλιά, ο οποίος τον διαβεβαιώνει, ότι δεν πρότεινε αυτός κάτι τέτοιο, και ότι είναι «απλά μία πρόταση», η οποία βέβαια στην συνέχεια υλοποιείται και ανακοινώνεται μέσα από τα ΜΜΕ.

Μία απόφαση που καλείται στην συνέχεια να διαχειριστεί συνεργαζόμενος με τις αρχές επιβολής των μέτρων, ένας Δήμαρχος που μερικά λεπτά νωρίτερα «άδειασε» η ίδια η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, με κύριο αποδέκτη τον Δήμαρχο Κορδελιού, που συγκεντρώνει όλα τα πυρά της κοινωνίας.

Ο κόσμος προσπαθώντας να αντιδράσει, πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Δήμαρχος προσπαθεί να εξηγήσει στο συγκεντρωμένο κόσμο, ότι είναι στην ίδια πλευρά, αλλά δυστυχώς αδυνατεί να πείσει. Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, τις οποίες δεν είχε, και δεν έχει.

Σε ερώτηση σχετικά με το πού εντοπίζονται τα κρούσματα, ο Δήμαρχος απαντά ότι είναι κάτι που δεν του γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ και το αρμόδιο Υπουργείο, λόγο του ιατρικού απορρήτου.

Σχετικά με το πώς βρέθηκε στον δήμο η μετάλλαξη είπε: «Δε μπορώ να ξέρω την πηγή του ιού ή ποια είναι τα κρούσματα. Γίνονται τα απαραίτητα για ανίχνευση του περιγύρου (12 μέρες μετά;)».

Νέα rapid test

Αφού λοιπόν έχουν γίνει όλα αυτά, μέσα σε όλα, ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, ότι θα πραγματοποιηθούν Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 στις 22, 23, και 24 Φεβρουαρίου σε κεντρικά σημεία του δήμου Κορδελιού Ευόσμου από κινητές μονάδες.

Και έχοντας ζήσει όλα αυτά, αυτές τις μέρες ο κόσμος, γεννάται το ερώτημα θα δείξει εμπιστοσύνη και θα προσέλθει, να κάνει τεστ;
Χαμένοι στην «ενημέρωση»

Ο πολίτες βλέποντας τον τρόπο της διαχείρισης και τα όσα εφαρμόζονται, αρχίζουν πλέον να αμφισβητούν όλο και περισσότερο. Ειδικά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με αδιαφάνεια, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνηση προς τον πολίτη, κάθε φορά με διαφορετικά κριτήρια, χωρίς την εφαρμογή μίας συγκεκριμένης σταθερής πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σε αυτό συμβάλει ο καθημερινός βομβαρδισμός των ΜΜΕ με διφορούμενες δηλώσεις επιστημόνων που αλληλοσυγκρούονται και διίστανται, τους οποίους διαδέχονται διάφορα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Την μία στιγμή οι αποφάσεις λαμβάνονται έχοντας αφορμή τις συστάσεις των λοιμοξιολόγων, και την επόμενη στιγμή λαμβάνονται οι αποφάσεις έχοντας ως βάση το οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Ο κόσμος πλέον κουράστηκε, αγανάκτησε και «πιάστηκε η πλάτη του», που έβαλε για να στηρίξει ένα κράτος, που τον αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο.

Μηδενική λογική

Αναρωτιέται πλέον κανείς για την ορθότητα της λογικής που οδήγησε στην απόφαση της επιβολής «τοπικού» ολικού lockdown στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Εφαρμογή ενός μέτρου, μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, με 100 000 κατοίκους,  η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια του υπόλοιπου.

Οι κάτοικοι του Κορδελιού- Εύοσμου μετακινούνται στις υπόλοιπες περιοχές είτε για εργασία, είτε για άλλους λόγους, όπως και οι κάτοικοι των άλλων δήμων της πόλης μας μετακινούνται προς τον Εύοσμο-Κορδελιό για τους ίδιους λόγους.

Πως λοιπόν θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την αποτροπή της διασποράς;

Το μέτρο που πήρε είναι ανεφάρμοστο στην πράξη και απόλυτα αναποτελεσματικό.

Δυστυχώς θα συνεχίζουμε να ζούμε για πολύ καιρό, λουόμενοι τα αποτελέσματα της λήψης και υλοποίησης αμφιλεγόμενων, αυστηρών μέτρων, με την απειλή του covid-19 πάνω από τα κεφάλια μας. Και σαν να μην μας φτάνει το πρόβλημα του covid-19, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προσέχοντας το κάθε μας βήμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τους ερασιτέχνες που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.

Περαστικά μας Καρντάσια…

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΚΜ: Διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας 12 Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία

@dmin

ΠΚΜ: Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας στην 15η Επαρχιακή Οδό (Λαγκαδά – Κολχικού – Βόλβης – Ρεντίνας)

@dmin

Π.Κ.Μ: Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα