Οικονομία

Δασμός 3 ευρώ της ΕΕ στα μικρά δέματα από 1η Ιουλίου – Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αγορές

Από αύριο, 1η Ιουλίου, τίθεται σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέος ενιαίος δασμός ύψους 3 ευρώ για τα μικρά δέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες και έχουν αξία κάτω των 150 ευρώ.

Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στην εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών χαμηλού κόστους, κυρίως από ασιατικές πλατφόρμες, και στοχεύει στον περιορισμό εισαγωγής προϊόντων που δεν συμμορφώνονται πάντα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πώς θα εφαρμόζεται ο δασμός

Ο νέος δασμός θα επιβάλλεται ανά προϊόν μέσα στο δέμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποστολών.

Έτσι, ένα πακέτο που περιέχει διαφορετικά είδη προϊόντων θα επιβαρύνεται πολλαπλά, καθώς κάθε αντικείμενο θα υπολογίζεται ξεχωριστά.

Η ρύθμιση αυτή διαφοροποιεί ουσιαστικά τον τρόπο χρέωσης σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, όπου τα μικρής αξίας δέματα παρέμεναν αφορολόγητα.

Γιατί αποφασίστηκε το μέτρο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην επιβολή του δασμού λόγω της ραγδαίας αύξησης των μικρών αποστολών που εισέρχονται καθημερινά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως εκτιμάται, δισεκατομμύρια μικρά δέματα διακινούνται ετησίως, με τη μεγάλη πλειονότητα να προέρχεται από την Κίνα.

Η μαζική αυτή εισροή καθιστά συχνά δύσκολους τους ελέγχους, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περιπτώσεις προϊόντων που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας ή αμφιβόλου ποιότητας.

Τυπικά, ο δασμός επιβάλλεται στις εταιρείες ή στους εισαγωγείς. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα το κόστος να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε πλατφόρμας.

Οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι οι άμεσοι υπόχρεοι του φόρου, ωστόσο στην πράξη ενδέχεται να επωμιστούν μέρος ή το σύνολο της επιβάρυνσης.

Προσωρινός χαρακτήρας και επόμενα βήματα

Ο δασμός των 3 ευρώ χαρακτηρίζεται προσωρινό μέτρο, το οποίο θα ισχύσει μέχρι την πλήρη αναμόρφωση του ευρωπαϊκού τελωνειακού συστήματος, που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή επιπλέον τελών επεξεργασίας ανά δέμα, τα οποία θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση των τελωνειακών ελέγχων.

Στόχος των Βρυξελλών

Με το νέο πλαίσιο, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο των εισαγόμενων προϊόντων, να περιορίσει την κυκλοφορία μη πιστοποιημένων ειδών και να αποκαταστήσει πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, τα έσοδα από τον δασμό θα κατευθυνθούν στη βελτίωση των τελωνειακών υποδομών σε αεροδρόμια και λιμάνια.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Εργασίας: Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ

@dmin

Επίδομα Α21: Εγκρίθηκε η καταβολή της τέταρτης δίμηνης δόσης

@dmin

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα των 700 και 1.000 ευρώ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα