ΔήμοιΧρηματοδότηση

Δεν τίθεται ζήτημα άρνησης της δημοτικής αρχής να συστήσει πάγια προκαταβολή στις κοινότητες

Με ενημερωτικό σημείωμα ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνει ότι εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 62038/5-9-2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με θέμα «Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες», (δείτε ΕΔΩ) η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3440/τ.Β/11-9-2019 και αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με αριθμό ΨΓΤ6465ΧΘ7-ΧΦΧ.

Η ανωτέρω απόφαση αντικαθιστά την προϊσχύουσα υπ’ αριθμ. 74449/29-12-2010 (ΑΔΑ: 4ΙΙΞΚ-Φ) όμοια και με αυτήν:
-αναπροσαρμόζεται το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ενώ παράλληλα
-γίνονται αναγκαίες προσαρμογές, δεδομένου του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας των κοινοτήτων, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την έναρξη ισχύος των διατάξεων των άρθρων 80-90 του ν. 4555/2018.
Σημειωτέον ότι η σύσταση πάγιας προκαταβολής στις κοινότητες αποτελεί απευθείας εκ του νόμου υποχρέωση για τους δήμους της χώρας (παρ. 8 του αρ. 266 του ν. 3852/2010, όπου παρέχεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση της ως άνω υπουργικής απόφασης): «Στις … κοινότητες συνιστάται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου δήμου». Ως εκ τούτου, η σύστασή της δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια οργάνου του δήμου, όπως λ.χ. η οικονομική επιτροπή.

Η μνεία που γίνεται στην παρ. 5 της υπ’ αριθμ. 62038/5-9-2019 απόφασης ότι «Κατά τα λοιπά, … εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 173 του ν. 3463/2006 …» σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στο αρ. 173 «Πάγια προκαταβολή» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) ότι «Με απόφαση της δημαρχιακής (πλέον οικονομικής) επιτροπής … παρέχεται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού (παρ. 1)» και «Το συνολικό ποσό της πάγιας προκαταβολής … κατανέμεται σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα (και ήδη κοινότητα) με απόφαση της δημαρχιακής (οικονομικής, ό.π.) επιτροπής (παρ. 4)», προφανώς δεν αποσκοπεί στο να απονείμει στην οικονομική επιτροπή διακριτική ευχέρεια για την εφαρμογή ή μη των διατάξεων του ν. 3852/2010 που ήδη μνημονεύσαμε. Αντίθετα, η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά εφαρμοστική των εν λόγω διατάξεων και δεν τίθεται ζήτημα άρνησης της δημοτικής αρχής να συστήσει πάγια προκαταβολή στις κοινότητες.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση εφαρμογή των οριζόμενων στην υπ’ αριθμ. 62038/5-9-2019 απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δημιουργία συνδέσμου για τα αδέσποτα μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης

admin

Δήμος Θέρμης: Στους δέκα καλύτερους μεγάλους ηπειρωτικούς δήμους

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Οι προτεραιότητες της νέας Διοίκησης

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα