Περιφέρειες

ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου: «Οι Πολίτες είναι ενήμεροι για το νερό που παρέχουμε» 

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας με τον τίτλο «Νερό Δηλητήριο: Προβληματικό νερό σε 15 περιοχές της Ελλάδας» λάβαμε Δελτίο Τύπου από την ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου με το οποίο παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με το νερό στην Δ.Ε. Μυγδονίας, και το οποίο αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ) σημειώνεται σε  συνέχεια δημοσιευμάτων  όσον αφορά το θέμα των νιτρικών σε περιοχές του Δήμου Ωραιοκάστρου, συγκεκριμένα στο  Μελισσοχώρι  και τη  Λητή τα εξής:

Το δείγμα που αναφέρεται στην περιοχή «Ξερή Βρύση»  Μελισσοχωρίου υδροδοτεί την περιοχή του Σκάρα και συγκεκριμένα από το γεφύρι του Αγίου Ευσταθίου και εκατέρωθεν του δρόμου Μελισσοχωρίου – Λητής, για το οποίο υπάρχει ανακοίνωση και  ενημέρωση των κατοίκων για μη καταλληλότητα προς πόση και  μαγείρεμα.

Όσον  αφορά τον υπόλοιπο οικισμό του Μελισοχωρίου υδροδοτείται από τη δεξαμενή της Σταμ Πέτρα και έχει κατάλληλο νερό. Σχετική ανακοίνωση έγινε ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 και η καταλληλότητα του νερού προκύπτει από τις τακτικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται και δημοσιεύονται.

Το δείγμα που αναφέρεται για την περιοχή  «Συγκρότημα  Καμάρη» και  βρίσκεται στη Λητή, υπάρχει ανακοίνωση και ενημέρωση των κατοίκων για μη καταλληλότητα προς πόση και μαγείρεμα.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η καταλληλότητα του νερού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, περίπλοκο και χρόνιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και στόχο έχουμε να κάνουμε ενέργειες, ώστε οι δημότες να έχουν στη διάθεσή τους καθαρό και πόσιμο νερό.

Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς από την ανάληψη των καθηκόντων μας, το 2019, ως σήμερα πετύχαμε να υδροδοτούνται με καθαρό και πόσιμο νερό οι περιοχές της Δ.Ε. Καλλιθέας, ο Δρυμός και σχεδόν ολόκληρο το Μελισσοχώρι. Συντάσσουμε μελέτες, ώστε να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του δικτύου ύδρευσης στη Μυγδονία για να έχουν καθαρό νερό και οι κάτοικοι της Λητής.

Η  Δ.Ε.Υ.Α.Ω.  μελετάει  τεχνικές  λύσεις  και  βρίσκεται  σε  διαδικασία  να  σύναψης σύμβασης  με  το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  προς  αποκατάσταση των  προβλημάτων.

Οριστική  λύση  θα  δοθεί  από  την  συνεργασία  με  την  ΕΥΑΘ, με την οποία υπογράφηκε σχετικό Μνημόνιο τον περασμένο Μάιο.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΥΑΘ Α.Ε., Δήμου Ωραιοκάστρου και ΔΕΥΑΩ περιλαμβάνει σειρά έργων που αφορούν στο εσωτερικό και το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης της περιοχής Ωραιοκάστρου, έργα τα οποία αφενός θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον κεντρικό δήμο καλύπτοντας σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του και, αφετέρου, θα υδροδοτήσουν επιτέλους και νέες περιοχές, του Δρυμού, της Λητής και του Μελισσοχωρίου με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Με τον τρόπο αυτό πρόκειται να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ποιότητας νερού στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 7.200 κ.μ., πέντε καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς νερού μήκους 9,5 χλμ. περίπου κι ένας βαρυτικός υπό πίεση αγωγός μήκους 1,8 χλμ., μαζί με σειρά άλλων μικρότερων έργων σύνδεσης των επιμέρους υδροδοτικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, θα κατασκευαστεί νέο εσωτερικό δίκτυο στην Κοινότητα Ωραιοκάστρου μήκους περίπου 80 χλμ., με βάση τις υψομετρικές διαφορές και τις απαιτήσεις πίεσης των κατοικιών ανά περιοχή. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι  αναλύσεις  νερού διενεργούνται από πιστοποιημένο εργαστήριο και  αναρτώνται στην σελίδα   ΕΔΕΥΑ, ενώ οι κάτοικοι ενημερώνονται από ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΩ για την καταλληλότητα του νερού.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μεγάλη η συμμετοχή σε διαδικτυακό σεμινάριο της ΠΚΜ για τον τουρισμό

Ioannis Terzakis

ΠΚΜ για την 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πρόταση για μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα