ΟικονομίαΟΤΑ

Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας  καταγραφής πληρωμών των δημοτών προς τους παρόχους ενέργειας σχεδιάζουν οι δήμοι

Σχέδιο για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας  καταγραφής πληρωμών των δημοτών προς τους παρόχους ενέργειας σχεδιάζουν οι δήμοι, προκειμένου να δοθεί λύση  στη συσσώρευση οφειλών λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή των δημοτικών τελών από ορισμένες εταιρείες ενέργειας, τα οποία εισπράττουν με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σχέδιο για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται οι πληρωμές των δημοτών ούτως ώστε να γίνονται άμεσα απαιτητές στη συνέχεια από τη μερίδα των παρόχων που καθυστερούν την καταβολή, προτάσσει η ΚΕΔΕ , για να απομειωθεί ο όγκος των χρωστούμενων, προς τους δήμους της χώρας. Στην ουσία θα πρόκειται για μία βάση δεδομένων, η οποία όπως εξηγούν πηγές από την ΚΕΔΕ θα έχουν πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, και με τον αριθμό παροχής θα μπορούν να διαπιστώνουν και να ενημερώνονται για τις πληρωμές που πραγματοποιούνται από τους δημότες. Ο στόχος θα είναι διπλός, καθώς από τη μία πλευρά θα γνωρίζουν τι κατέβαλε ο κάθε πολίτης και από την άλλη, που είναι και η κύρια στόχευση, θα γνωρίζουν τι πρέπει στη συνέχεια να καταβάλλουν οι εταιρείες προκειμένου να γίνονται άμεσα απαιτητά.

Μεγάλο πρόβλημα

Το ζήτημα είναι ακανθώδες και δύσκολο, με τις καθυστερήσεις της απόδοσης των δημοτικών τελών από μερίδα παρόχων ενέργειας προς τους ΟΤΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δήμους, να αναδεικνύουν τις σοβαρές και εγγενείς αδυναμίες του συστήματος. Πρόσφατα το «Ecopress» παρουσίασε έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με σημείο αναφοράς το έτος 2021, βάσει της οποίας διαπιστώνονται όχι μόνο μεγάλες καθυστερήσεις από ορισμένους παρόχους ενέργειας στην απόδοση των τελών προς τους ΟΤΑ, αλλά και το γεγονός, ότι αυτά καταβάλλονται στους δήμους σε αρκετές περιπτώσεις μέσω συγκεντρωτικών καταστάσεων χωρίς αναλυτική ενημέρωση  είσπραξης των τελών ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ανά οφειλέτη, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι δήμοι, ποιοι υπόχρεοι οφείλουν τι.

Απαραίτητη η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Για το ζήτημα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε, ότι είναι αναγκαιότητα «να δημιουργηθεί άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πληρωμών των δημοτών, προς τους παρόχους ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουν πόσα χρήματα τους οφείλονται πραγματικά από τις εταιρείες με βάση τις πληρωμές που έγιναν και τα χρήματα αυτά, να τους καταβάλλονται άμεσα από τους παρόχους».

Της Ντίνας Καράτζιου

Πηγή:  «Ecopress»

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διοριστέοι 3Κ: 7ετης υποχρεωτική παραμονή στην υπηρεσία

Ioannis Terzakis

Σημαντικές αποφάσεις πήρε για τους πολίτες ο Δήμος Ιλίου

Ioannis Terzakis

Δήμος Τρικκαίων: 50 νέα ποδήλατα για δωρεάν βόλτες στα Τρίκαλα

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα