Δήμοι

Δημιουργία συνδέσμου για τα αδέσποτα μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης

Σύμφωνα σχετικό νόμο, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από Συνδέσμους Δήμων, στο πλαίσιο των οποίων όμοροι Δήμοι μπορούν να λειτουργούν καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή ιδιώτες χώρους.

Περαιτέρω, δυο ή περισσότεροι Δήμοι μπορούν, με απόφαση καθενός από τα Δημοτικά Συμβούλια, να συστήσουν Σύνδεσμο Δήμων με ειδικό σκοπό την εκτέλεση έργων ή την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για το σχεδιασμό και την κατάρτιση προγραμμάτων και μεθόδων για την ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τη γεωγραφική συνέχεια που παρουσιάζουν οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης και,  κατά συνέπεια, το διαδημοτικό χαρακτήρα των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της συλλογής, περίθαλψης και προστασίας των αδέσποτων ζώων, προτείνεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διαδημοτικού φορέα με την προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δήμων μορφή του Συνδέσμου, με σκοπό την οργάνωση και εφαρμογή ενός υπεροπτικού σχεδίου εντοπισμού, περισυλλογής και μεταφοράς των αδέσποτων ζώων παράλληλα με τη δημιουργία και λειτουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Σκοποί

1. Υποβολή προτάσεων και αξιοποίηση πάσης φύσεως χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν στην κατασκευή – επισκευή, ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και επίσπευση των πάσης φύσεως ενεργειών προς τούτο.
2. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η συστηματική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εντοπισμού, περισυλλογής και μεταφοράς στο καταφύγιο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
3. Η περίθαλψη, φροντίδα και προστασία των ζώων συντροφιάς σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία.
4. Ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρείου.
5. Υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που προάγουν την προστασία των αδέσποτων ζώων και γενικότερα τη ζωοφιλία.
6. Εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
7. Συνεργασία με φορείς και συλλόγους ζωοφιλικούς που δραστηριοποιούνται στα όρια των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.
8. Άσκηση οποιασδήποτε συναφούς δραστηριότητας με τους ανωτέρω σκοπούς, εφόσον περιλαμβάνεται μεταξύ των αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.

Πόροι

1. Ετήσια εισφορά των Δήμων – μελών που προσδιορίζεται ως εξής: α) Έως την έκδοση της άδειας λειτουργίας του καταφυγίου σε ποσό δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000) για το Δήμο Καλαμάτας και ποσό πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ) για το Δήμο Μεσσήνης και β) μετά την έναρξη λειτουργίας του καταφυγίου σε ποσοστό 75% για το Δήμο Καλαμάτας και 25% για το Δήμο Μεσσήνης επί του συνόλου των δαπανών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Συνδέσμου όπως θα εισηγείται το Δ.Σ. του Συνδέσμου και αντίστοιχα θα εγκρίνουν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων-μελών.
2. Δωρεές, επιχορηγήσεις και εισφορές που παρέχει το δημόσιο ή άλλα Νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
3. Τυχόν πρόσοδοι από την περιουσία του, ή από φόρους, τέλη και δικαιώματα που επιβάλλονται.
4. Κάθε άλλη πηγή ή χρηματοδότησης.

tharrosnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κομοτηνής: Παίξτε και κερδίστε δώρα στο Green mission «Έξυπνες πόλεις»

@dmin

Σύσκεψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με αντιδημάρχους για το κρουσμα ιού COVID-19

Ioannis Terzakis

Ανταποδοτικά Τέλη: Αγωγές Δήμων σε βάρος παρόχων ενέργειας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα