ΔήμοιΥπουργεία

Δημιουργείται ειδικό σώμα μηχανικών για την επιτάχυνση του ΦιλόΔημος από τους δήμους

THEODORIKAKOS ota24
Ανοίγει ο δρόμος και για τις χρηματοδοτήσεις και για το θέμα των διαδικασιών ωρίμανσης των έργων μετά την συνάντηση εργασίας που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, τον Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ κ. Ηλία Γιάτσιο και την κυρία Ιωάννα Πρίφτη εκ μέρους της ΜΟΔ.

Η συνάντηση αφορούσε το θέμα της έλλειψης των μηχανικών στους δήμους και την αδυναμία που έχει καταγραφεί στην ωρίμανση των έργων, την υπογραφή μελετών και την συμπλήρωση των τευχών δημοπράτησης.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, η συνέχιση και η επιτάχυνση του ΦιλόΔημος που θα λάβει άλλο όνομα εντός των ημερών και η αξιοποίηση και άλλων προγραμμάτων από τους δήμους, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του κ. Θεοδωρικάκου που προτίθεται να λύσει την χρόνια αναπειρία της αυτοδιοίκησης και ειδικά το πρόβλημα του αποκλεισμού των μικρών δήμων.

Στην συνάντηση που έγινε σχεδιάστηκε η δημιουργία Σώματος Μηχανικών με μητρώο που θα δημιουργήσει το ΤΕΕ και οι οποίοι σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΜΟΔ θα αναλάβουν την ωρίμανση των έργων για λογαριασμό των δήμων που έχουν αδυναμία.

Αναμένεται από ώρα σε ώρα η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την συνέχιση του ΦιλόΔημος που θα ανέρχεται σε χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να περιληφθεί στον εκλογικό νόμο που θα μπει σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ειδική προσπάθεια θα υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος των έργων των δήμων να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ καθώς η απορρόφησή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οσα όμως από αυτά δεν μπορέσουν να ενταχθούν και δεν είναι επιλέξιμα, θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του myota.gr η πορεία του Φιλόδημος όχι μόνο συνεχίζεται κανονικά, αλλά έχουν αυξηθεί και οι ρυθμοί και με τα νέα δεδομένα με το Σώμα Μηχανικών αναμένεται υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένει από τις αρμόδιες δομές τα τελικά σχήματα για την διαμόρφωση του νόμου έτσι ώστε στην συνέχεια να παραστεί για την ενημέρωση στην ΚΕΔΕ κατά την διάρκεια της διαβούλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Όλη η αλήθεια για το Πάρκο Αλτιναλμάζη

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Ψηφιακή Πλατφόρμα Ενημέρωσης Ανέργων

@dmin

ΥΠΕΣ: Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια στο δικαίωμα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα