ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Δέλτα: Προσφυγή του δήμου για να μπλοκάρει τη Μονάδα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ

Επί ποδός ο δήμος που μετά τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής θα προσφύγει τις επόμενες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για να αποτρέψει τη χωροθέτηση.

Νέο μέτωπο σύγκρουσης με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγει ο δήμος Δέλτα, αντιδρώντας έντονα στη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ της Σίνδου.

Το γεγονός προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του δήμου Δέλτα, ο οποίος τονίζει ότι η Επιτροπή επέλεξε σχεδόν προκλητικά να τον αγνοήσει και να μην λάβει καν υπόψη της τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας και πως δεν πρόκειται να δεχθεί την υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης, ο δήμος θα προσφύγει τις επόμενες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να μπλοκάρει η εγκατάσταση της Μονάδας. «Εφόσον η Μητροπολιτική Επιτροπή γνώριζε τις αποφάσεις μας και τη σταθερή μας θέση για το συγκεκριμένο έργο στην περιοχή του δήμου Δέλτα και επέλεξε να μας αγνοήσει, τότε και εμείς θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα, όπως το ΠΕΣΠΑ για να ακούσουν και τη δική μας θέση» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Εξήγησε ότι η υπόθεση με τη χωροθέτηση αυτών των μονάδων ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και τότε αφορούσε σε δυο εγκαταστάσεις, για τις οποίες, όπως είπε, υπήρξε καθολική αντίδραση δήμου και κατοίκων, ενώ η Μητροπολιτική Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά.

«Η εγκατάστασης αποτεφρωτηρίων στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Σίνδου μας απασχολεί εδώ και τρία χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα ήδη από το Φεβρουάριο του 2021 ήταν με ομόφωνη απόφαση του αντίθετο στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN IKE στο Ο.Τ. 52 Ο, το ίδιο είχε πράξει και για αντίστοιχη μονάδα της εταιρείας ERMONASSA A.E. που σχεδιάζονταν να εγκατασταθεί σε απόσταση κοντά σε κατοικίες του οικισμού στο Ο.Τ. 58 και η οποία ακυρώθηκε» επισήμανε ο δήμαρχος Δέλτα.

Ανέφερε ακόμη ότι με ομόφωνες αποφάσεις και κινητοποιήσεις του συνόλου των φορέων και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, αποτράπηκε η εγκατάσταση που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει δίπλα στον οικισμό σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια, ενώ στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΤΒΑ επαναπροσδιόρισαν τη χρήση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου ως κοινωφελούς χρήσης.

Νέα απόφαση του δήμου στις 27 Μαρτίου

Οι εξελίξεις ωστόσο πρόλαβαν τη διοίκηση του δήμου Δέλτα, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα 27 Μαρτίου έλαβε γνώση της ημερήσιας διάταξης της Μητροπολιτικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε δια περιφοράς την ίδια μέρα.

«Επικαιροποιήσαμε την παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 27 Μαρτίου 2023, ώστε να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους αρμόδιους φορείς τη σταθερή και κάθετα αντίθετη στάση του στην προσπάθεια εγκατάστασης μονάδας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στο οικοδομικό τετράγωνο 52Ο, το οποίο μεν βρίσκεται περίπου στα 2 χιλιόμετρα από τα σπίτια του οικισμού της Σίνδου και 1600 από τον οικισμό της Αγχιάλου, αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ίδιες και δεν περιορίζονται από τέτοιες μικρές αποστάσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Ιωαννίδης.

Καθιστά μάλιστα σαφές ότι ο δήμος δεν πρόκειται να κάνει πίσω, λέγοντας πως «είμαστε και θα παραμείνουμε σταθερά αντίθετοι στη δημιουργία εγκαταστάσεων που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών και του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Θα περιφρουρήσουμε και θα διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κατοίκων στην ποιότητα ζωής και θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια τους, με κάθε θεσμικό τρόπο, προσφεύγοντας σε όλα τα έννομα μέσα που μας δίνει δικαίωμα το κράτος δικαίου».

Άρθρο της Φανής Σοβιτσλή για το makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Εγγραφές στα τμήματα εκπαιδευτικής Ρομποτικής της ΔΗ.Κ.Ε «ΙΡΙΣ»

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Τα αποτελέσματα της προκήρυξης ΣΟΧ1/2023 για την πρόσληψη 75 ατόμων

@dmin

Δήμος Λαμιέων: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα