Δημοτικές Εκλογές 2023

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Η ομιλία της υποψηφίας Δημάρχου Μαρία Μανούκα στο Ελευθέριο Κορδελιό

Με την ομιλία της στην εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση στο Ελευθέριο Κορδελιό, η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου» Μαρία Μανούκα, έστειλε μήνυμα αλλαγής προσώπων, πολιτικών και νοοτροπίας στη δημοτική αρχή το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου.

«Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο, διαθέτουμε τον τρόπο, θα το κάνουμε πράξη» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η Μαρία Μανούκα, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος της για έναν δήμο σύγχρονο και δίκαιο, με διαφάνεια και λογοδοσία, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «Όραμα, ανάπτυξη και συνεργασία».

«Ως μηχανικός, είμαι εδώ προκειμένου να οικοδομήσω έναν καινούργιο δήμο. Λειτουργικό, αποτελεσματικό, με νέες αντιλήψεις, νέες πολιτικές, νέα πρόσωπα. Ξεκινώ από τα θεμέλια για να τα αλλάξω όλα. Δεν θέλω να αναπαλαιώσω, ούτε να ανακυκλώσω φθαρμένα υλικά. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Έρχομαι να χτίσω ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο δήμο που θα κρατάει τα παιδιά μας στον τόπο τους, γιατί θα βλέπουν ότι υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική» τόνισε. «Νοικοκυρεύουμε τον δήμο μας, νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας. Και τον βάζουμε ξανά σε τροχιά προόδου και ευημερίας, με τον αγώνα όλων μας και τη δική σας ψήφο, τη δική σας εμπιστοσύνη. Μοναδική μας έγνοια είναι το συμφέρον και η προκοπή αυτού του τόπου. Να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές του δυνάμεις και να τον ξανασηκώσουμε ψηλά. Εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Δεν παρέλειψε στην ομιλία της να αφήσει αιχμές εναντίον της Διοίκησης του Δήμου αλλά και του ιδίου του Δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού αναφέροντα πώς « ο δήμος δεν είναι φέουδο κανενός αιρετού, ανήκει στους δημότες και μόνο σε αυτούς. Όπως επίσης, ο δήμαρχος δεν πρέπει να αυτοδοξάζεται, αλλά να υπηρετεί τους πολίτες παρουσιάζοντας πρόγραμμα και ζητώντας θετική ψήφο για όσα προτείνει. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει το θάρρος να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί. Πρέπει να έχει προτεραιότητα τον δήμο όχι το… επάγγελμά του, όποιο και αν είναι αυτό. Πρέπει να νιώθει τον πολίτη και όχι να τον βλέπει ως… πελάτη. Πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι να ασχολείται με τον δήμο όποτε μπορεί και όποτε του το επιτρέπουν οι άλλες ασχολίες του. Πρέπει να εκλέγεται γιατί εμπνέει και όχι γιατί επιχειρεί να απαξιώσει και να μειώσει τους αντιπάλους του με σεξιστικές και μισογύνικες αναφορές και συμπεριφορές».

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και όσα πρεσβεύει η ίδια και ο συνδυασμός της, σημείωσε ότι τόσο εκείνη όσο και οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι μιλούν θετικά, καταθέτοντας προτάσεις στο πεδίο της καθημερινότητας.

«Δεν γκρεμίζουμε, χτίζουμε. Δεν απαξιώνουμε, προσθέτουμε. Δεν ακυρώνουμε δημιουργούμε. Δεν προσβάλλουμε, σεβόμαστε. Πάντα με ρεαλισμό και σεβασμό στις ανάγκες των συνδημοτών μας. Πάντα στο πλευρό του πολίτη. Όχι μόνο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά σε όλη τη διάρκεια της θητείας. Γιατί προερχόμαστε από την τοπική κοινωνία και αυτήν υπηρετούμε. Γιατί είμαστε σάρκα από τη σάρκα του δήμου. Γιατί εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι η δουλειά μας, εδώ είναι η ζωή μας, εδώ είναι η ψυχή μας» ανέφερε.

Καταθέτοντας τις προγραμματικές της προτάσεις, η υποψήφια δήμαρχος ανέφερε πως όσα προτείνει δεν είναι εκθέσεις ιδεών, ούτε συρραφές προεκλογικών εξαγγελιών.

Είναι εφαρμόσιμες πολιτικές με αντίκρισμα στη ζωή μας, ώστε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να διοικηθεί με σχέδιο, με πολλή δουλειά και με κοστολογημένες προτάσεις, μέσω ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που απαντά σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις.

 • Που θέλουμε να είναι ο τόπος μας τα επόμενα χρόνια;
 • Που πρέπει να δώσουμε έμφαση;
 • Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας;
 • Ποιες πηγές χρηματοδότησης μπορούμε να αξιοποιήσουμε;

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε:

 • Για τη λειτουργία του πάρκινγκ στο Ελευθέριο Κορδελιό, που παραμένει κλειστό επί 14 χρόνια,
 • Για την άμεση εκπόνηση νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του δήμου, για να σταματήσει η απαράδεκτη – όπως είπε – κατάσταση εγκατάλειψης και ερημοποίησης στον πεζόδρομο, αλλά και σε άλλες περιοχές του Ελευθερίου Κορδελιού
 • Για την επαναφορά ξεχωριστών παρελάσεων στις δυο δημοτικές ενότητες, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Έμφαση στην τέταρτη και στην πέμπτη συνοικία, αλλά και στη “Διαλογή”, περιοχές ξεχασμένες και παραμελημένες τις οποίες έχει επισκεφθεί πολλές φορές.

«Όταν μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γωνιά του δήμου, το εννοούμε. Και θα το αποδείξουμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας» τόνισε σχετικά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Η κυρία Μανούκα έκανε ειδική αναφορά στην τοπική αγορά του Κορδελιού, σχολιάζοντας ότι θα της προσδώσει σαφή εμπορική ταυτότητα, που θα διαμορφώνει ένα φιλόξενο και ελκυστικό περιβάλλον για τους δημότες και τους επισκέπτες τόσο του Ελευθερίου Κορδελιού, όσο και του Ευόσμου.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της δυσοσμίας, σχεδιάζει την εγκατάσταση και λειτουργία σε 24ωρη βάση, ενός εκτεταμένου δικτύου σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και εντοπισμού των πηγών των δυσάρεστων οσμών, σε όλη την έκταση του δήμου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Όπως εξήγησε, η μέθοδος αυτή θα επιτρέψει να προσδιορίζεται με ακρίβεια ο τόπος, ο χρόνος και η πηγή του προβλήματος, γεγονός που θα εκκινεί άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες σε κάθε επίπεδο, ώστε οι δημότες να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Συνέχισε παραθέτοντας σειρά καίριων παρεμβάσεων από το πρόγραμμα του συνδυασμού: 

 • Αντικατάσταση του συνόλου του φωτισμού στις οδούς και στις πλατείες του δήμου με λαμπτήρες τεχνολογίας LED,
 • Μείωση των δημοτικών τελών
 • Σύσταση Αντιδημαρχίας Ασφάλειας,
 • Σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων
 • Επανασύσταση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου που κατήργησε η σημερινή διοίκηση
 • Δημιουργία αναγνωστηρίων για τους φοιτητές και τους μαθητές του δήμου
 • Διεκδίκηση του στρατοπέδου Ζιάκα για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας
 • Διεκδίκηση της απευθείας σύνδεσης του δήμου με αστική συγκοινωνία με το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Σίνδο
 • Ανάπλαση όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων
 • Δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
 • Μέριμνα για την ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών και στήριξη των κακοποιημένων γυναικών,
 • Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού φροντιστηρίου.

Έκλεισε την ομιλία της, προτρέποντας τους συνδημότες της να ψηφίσουν τον συνδυασμό «Μαζί στην Ανάπτυξη του Ελευθερίου Κορδελιού-Ευόσμου» προκειμένου ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου να περάσει στη νέα γενιά και στη νέα εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Παύλου Μελά: Με 182 υποψηφίους ετοιμάζεται για «Αλλαγή» ο Δημήτρης Ασλανίδης

@dmin

Δήμος Λαυρεωτικής: Παρουσίαση των υποψηφίων της «Δημοτικής Καινοτομίας» στην Κερατέα

@dmin

Δημοτικές Εκλογές 2023: Όλοι οι σταυροί των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων Δήμων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα