Απόψεις

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Στη δίνη των παρελάσεων…

Οκτώβριος 2021

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, δημοσιεύθηκε άρθρο το οποίο επιβεβαίωσε την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενιαίας παρέλασης για τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, δέκα ακριβώς χρόνια μετά τη συνένωση των δύο ιστορικών δήμων. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Η ιστορική αυτή απόφαση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λήφθηκε ώστε να  «συμβάλει στην εδραίωση της ενότητας αλλά και της αντίληψης ότι ζούμε σε μια πόλη και σημειολογικά, να υπερνικήσει τοπικισμούς, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της νέας ταυτότητας του Δήμου με πράξεις ενωτικές, συμμετοχικές και συλλογικές». Μπορείτε να δείτε το άρθρο ΕΔΩ

Εντάσεις και αντιδράσεις…

Λίγες μέρες πριν από την απόφαση του Δημάρχου, η απόφαση έφερε αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Ελευθερίου Κορδελιού, με αποτέλεσμα στις 21/10/21 ο Εμπορικός Σύλλογος Ελευθέριου Κορδελιού να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό και το διοικητικό συμβούλιοη στην οποία ανέφερε «Ζητούμε ως εκπρόσωποι των επαγγελματιών της κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης κατάργησης της παρελάσεως στην κοινότητα μας. Η απόφαση για ενιαία παρέλαση έγινε δίχως να ερωτηθούμε, δίχως διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση. Εμείς το μάθαμε τελευταία στιγμή όταν αναρτήθηκε η σχετική απόφαση».

Μάλιστα τότε ο κ. Νίκος Καρυπίδης εκπροσωπώντας τον Εμπορικό Σύλλογο Ελευθέριο Κορδελιό τόνισε με τον τρόπο που ενήργησε ο δήμος ουσιαστικά «απαξίωνε την κοινότητα Κορδελιού και παράλληλα χτυπήθηκε η Αγορά της περιοχής. Καταστηματάρχες ειδικά από τον κλάδο της εστίασης περίμεναν τόσες μέρες την παρέλαση για να έχουν μεγαλύτερο τζίρο, έχοντας πάρει προμήθειες. Ο ίδιος υποστήριξε πως «θα έπρεπε να υπήρχε ενημέρωση τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα ώστε να βρισκόταν εναλλακτικές λύσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε από την αρχή» Ιωάννης Καμαρινός, τότε δήλωσε αντίθετος με την απόφαση και την χαρακτήρισε βεβιασμένη«Θα έπρεπε να γίνει διαβούλευση για να μπορέσουν όλοι οι φορείς, εμπορικοί και πολιτιστικοί να ενημερωθούν και να καταφέρουν να αφομοιώσουν τις αλλαγές που επιχειρεί η διοίκηση. Η αγορά του Κορδελιού φέτος δεν πιστεύω ότι θα ερημώσει αλλά σίγουρα δεν θα έχει την επιτυχία που είχε άλλες χρονιές».

Άκρως απαράδεκτη έκρινε την απόφαση του κ Μανδαλιανού, και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλεξανδρίδης Λευτέρης, ο οποίος εστίασε κυρίως στην απόφαση που πάρθηκε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των φορέων ακόμα και των πολιτιστικών συλλόγων. «Ο Δήμος δεν έχει μάθει να κάνει διαβουλεύσεις σε καμία μεγάλη απόφαση. Δείχνει στον κόσμο πως λειτουργεί με «το αποφασίζω και διατάζω». Ο κόσμος είναι απέναντι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάργηση της παρέλασης από την δημοτική ενότητα του Κορδελιού θα επηρεάσει ψυχολογικά και οικονομικά τον κόσμο. «Αν ήταν ολοκληρωμένη η πρόταση και είχαν ενημερώσει σωστά από πριν ίσως τότε να είχαν με το μέρους τους όλους τους φορείς χωρίς εντάσεις και προβλήματα» δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση της διοίκησης και όπως δήλωσε στο politic.gr, η απόφαση πρέπει άμεσα να ανακληθεί! Όπως είπε οι δύο κοινότητες έχουν διαφορετική εμπορική δραστηριότητα και η μια παρέλαση δεν μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές.

Μάρτιος 2022

Λίγες μέρες πριν την 25 Μαρτίου 2022, το θέμα της παρέλασης επανήλθε στην επικαιρότητα των τοπικών δρώμενων, και απασχόλησε και πάλι κατοίκους, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο πρώην δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε πως είχαν γίνει εκκλήσεις, ώστε ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός να αναιρέσει την απόφαση για ενιαία παρέλαση τονίζοντας πως δεν έχει καταχωρηθεί στη Διαύγεια.

«Να ανακαλέσει την απόφαση του ο δήμαρχος. Παρά τις εκκλήσεις μας δεν παίρνει πίσω την απόφαση. Όλες οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι εννοούσαμε μια απόφαση δημάρχου που θα έχει καταχωρηθεί στη Διαύγεια και θα εξηγούσε με πια νομοθεσία παίρνει αυτή την απόφαση. Οι αρμοδιότητες του δήμαρχου είναι συγκεκριμένες και όλα τα άλλα θέματα του δήμου είναι του δημοτικού συμβουλίου. Θα φέρουμε υπογραφές ώστε να παρθεί απόφαση για το αν συμφωνούμε στην μια παρέλαση ή εαν θα παραμείνει το καθεστώς όπως ήτανε» ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Σούλας.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός τότε στην τοποθέτηση του δήλωσε πως «δεν θέλω να θεωρηθώ δικτάτορας, ότι εγώ θέλω να επιβάλλω μια παρέλαση στον ενιαίο δήμο αντί για δύο. Ούτε ήθελα να φανώ αλαζόνας ή ότι θέλω να περάσει το δικό μου, όταν είπα ότι δεν θα γίνει ψηφοφορία. Το θέμα της παρέλασης φαίνεται ότι είναι απόφαση δημάρχου και αν δεν πέρασε στη διαύγεια και δεν υπάρχει κάπου γραμμένο έχει γίνει κάποιο λάθος. Εάν θέλετε δύο παρελάσεις δεν έχω καμία αντίρρηση να γίνει κάποια ψηφοφορία αλλά να σκεφτούμε και την ενότητα αυτού του δήμου. Θα γίνουν εκδηλώσεις λαογραφικές στην Ανδρέα Παπανδρέου και θα δοθεί ζωή στην οδό αλλά θα είναι με διαφορετικό τρόπο η παρέλαση θα είναι ενιαία. Αν υπάρχουν συστάσεις δεν θέλω να θεωρηθώ πως είμαι δικτάτορας γιατί με φορτώσατε πολλά στην πλάτη μου».

Οκτώβριος 2023

Λίγες μέρες πριν την διενέργεια του Β’ γύρου δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου επανέρχεται στο θέμα που με την απόφαση του, είχε διχάσει τότε τους κατοίκους του Δήμου, το θέμα της παρέλασης. Στην ανακοίνωση του δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την επαναφορά δυο ξεχωριστών παρελάσεων, εκτιμώντας ότι το μήνυμα ότι «όλοι μαζί γιορτάζουμε» δε λειτούργησε.

Συνεπώς πλέον με κάθε επισημότητα θα πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπου θα πραγματοποιηθούν δύο παρελάσεις, σε κάθε μία από τις δυο δημοτικές ενότητες.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης πως ήταν – και παραμένει – βασικό του μέλημα, να διοικήσει το Δήμο μας με γνώμονα τις αξίες του και το ήθος που πρέπει να δείχνουν οι άνθρωποι που κατέχουν αξιώματα.

«Μέρος αυτού του ήθους, θεωρώ ότι είναι να αναγνωρίζουμε πότε έχουν ληφθεί λάθος αποφάσεις και να τις διορθώνουμε – χωρίς εγωιστικές εμμονές και αυθαίρετες στρεβλώσεις της πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι θα πρέπει να επαναφέρουμε τις δύο παρελάσεις στο Δήμο μας – η μία στο Κορδελιό και η άλλη στον Εύοσμο. Ο στόχος της αρχικής απόφασης ήταν να δοθεί ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί γιορτάζουμε την εθνική επέτειο και επίσης, να υπάρξουν πρακτικές ωφέλειες για μία σειρά θεμάτων, οικονομικών και όχι μόνο. Αυτές οι ωφέλειες τελικά δεν προέκυψαν στο βαθμό που αναμέναμε αλλά και το μήνυμα ότι όλοι μαζί γιορτάζουμε δε λειτούργησε προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Ελευθέριο – Κορδελιό αισθάνθηκε αδικημένο. Μία αίσθηση που κάποιοι ασυλλόγιστα και για μικροπολιτικό όφελος το υποδαύλισαν, μια και δεν έχουν άλλη πρόταση για το μέλλον αυτής της περιοχής παρά μόνο τη ψευδολογία και την εχθροπάθεια».

Ως Δήμαρχος, σημειώνει ο κ. Μανδαλιανός, οφείλει να ακούει την κοινωνία των πολιτών, να λαμβάνει υπόψη του ότι τα οφέλη δεν είναι αυτά που νόμιζε και να διορθώνει αποφάσεις. «Πρωταρχικό μου μέλημα είναι κινηθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, προς τα μπροστά. Για μια κερδισμένη δεκαετία του Δήμου μας. Για αυτό, ανακοινώνω ότι επαναφέρουμε τις δύο παρελάσεις σε Κορδελιό και Εύοσμο» υπογραμμίζει ο ίδιος

Απορίες…

Ένας Δήμαρχος μονομερώς παίρνει μία απόφαση χωρίς να λαμβάνει υπόψη του προ της απόφασης αυτής την άποψη και τον σφυγμό των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και τον επαγγελματιών. Την επιβάλλει προκαλώντας αντιδράσεις σε δημότες και επαγγελματίες. Η απόφαση αποδεικνύεται ότι είναι λάθος, το οποίο παραδέχεται 1 χρόνο αργότερα ο ίδιος. Παρ’ όλα αυτά δεν αναιρεί την απόφαση του, εμμένοντας σε αυτή. Ξαφνικά 2 χρόνια αργότερα, προεκλογικά, αποφασίζει μονομερώς να αναιρέσει την απόφαση του…

Γιατί τώρα… λίγες μέρες πριν από τις εκλογές;

Γιάννης Τερζάκης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΙΑΚΩΒΟΥ: Προχειρότητα – έκτακτη ανάγκη προβολής

admin

Την πανδημία την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ

Ioannis Terzakis

ΙΡΙΔΙΖΟΥΣΑ ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑ …. ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΛΙΟ

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα