Δήμοι

Δήμος Λαγκαδά: Ασφυκτική η κατάσταση των κοιμητηρίων

nekrotafeia covid19
Ο περιορισμένος χώρος των κοιμητηρίων σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού και την απουσία εκταφών δημιούργησε ζήτημα έλλειψης τάφων στον Δήμο Λαγκαδά.

Δραματική έκκληση να γίνουν εκταφές σορών στο κοιμητήριο Λαγκαδά απεύθυνε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αστέριος Καραγιοβάννης, αφού ο μικρός χώρος σε συνδυασμό με τους θανάτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιβαρύνει την κατάσταση έλλειψης διαθέσιμων τάφων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αστέριος Καραγιοβάννης στην Voria.gr, «είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Αρχικά βρέθηκε ένας χώρος πίσω από το οστεοφυλάκιο που ήταν 12 τάφοι αλλά γέμισε πολύ γρήγορα και τώρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

«Τα κοιμητήρια του Λαγκαδά είναι έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων και σχεδιάστηκαν με προδιαγραφές πληθυσμού 4.500 – 5.000 ατόμων που είχε τότε η δημοτική κοινότητα. Ωστόσο με την πάροδο των ετών ο πληθυσμός του Λαγκαδά έχει τριπλασιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο αντίστοιχος χώρος στα κοιμητήρια», λέει ο κ. Καραγιοβάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγο covid-19 στον Δήμο Λαγκαδά έφτασε στους 72, ενώ μόνο στην δημοτική ενότητα Λαγκαδά καταγράφτηκαν 35 μέχρι τον Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η επέλαση του Covid διόγκωσε το πρόβλημα έλλειψης τάφων.

«Τα κοιμητήρια έχουν σημαντικά ζητήματα, αφού δεν υπάρχει υπηρεσία κοιμητηρίων και ζητάμε από τα γραφεία τελετών να μας βοηθούν με ζητήματα εκταφών», λέει ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας.

Δεν γίνονται εκταφές

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι, το ότι πολλοί δημότες δεν προχωρούν σε εκταφές των συγγενικών τους προσώπων. «Προτιμούν να πληρώνουν ένα ακριβό αντίτιμο για να κρατούν τον τάφο, παρά να κάνουν εκταφή. Από την άλλη είναι πολύ λεπτό θέμα να πεις σε κάποιον να κάνει εκταφή ενός πολύ κοντινού του προσώπου», σημειώνει ο κ. Καραγιοβάννης τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η εκταφή σορών που είχαν ενταφιαστεί προ 20ετίας (πριν το 1999).

Ανάλογα ζητήματα με τα κοιμητήρια και τους διαθέσιμους τάφους παρατηρούνται στις δημοτικές ενότητες Καβαλαρίου και Λαγυνών.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενημερωτικές δράσεις του Δήμου Πάτρας στα σχολεία ενάντια στα ναρκωτικά

admin

Δήμος Παύλου Μελά: Συλλογή τροφίμων για το Πάσχα

@dmin

Δήμος Κιλκίς: Εκλέχθηκαν οι εκπρόσωποι στην ΠΕΔΚΜ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα