ΔήμοιΟΤΑ

Δήμος Λαγκαδά: Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στον Δήμο Λαγκαδά, όπου ο συνδυασμός της παράδοσης και του κεφιού αναμένεται να προσφέρει απλόχερα χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους καρνιβαλιστές.

Ο Σοχός, ο Ασκός, η Άσσηρος, αλλά και η πόλη του Λαγκαδά πρωταγωνιστούν σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό γλέντι που προσφέρει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς σε κατοίκους και επισκέπτες.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σοχός

Τη σκυτάλη παίρνει πρώτος ο Σοχός με τους παραδοσιακούς κουδουνοφόρους «Μέριου», που προσελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά από τις 18 Φεβρουαρίου και κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 26 και την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Σοχού

Θα παρουσιαστεί Μουσική παράσταση με τίτλος «Σε καιρούς – καημούς … τραγούδια ν΄ακούς» από τα μέλη του Μουσικού εργαστηρίου Σοχού, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Δημήτρη Κεχαγιά το οποίο θα μεταφέρει τους θεατές σε ένα μουσικό μελωδικό ταξίδι μιας άλλης εποχής.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 11.00 στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Ο Σοχός στο «ραντεβού της παράδοσης», υποδέχεται τα χορευτικά που θα παρουσιάσουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγυνών και ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και φίλων «Λαϊλιάς» Σερρών.

Θα ακολουθήσει γλέντι για όλους (επισκέπτες, κατοίκους, εθελοντές) με συνοδεία ζουρνάδων (ορχήστρα του Γιάννη και Χρήστου Μάλαμα και του Ηλία Δημάνου).

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:00 στην Κεντρική Πλατεία Σοχού

Θα πραγματοποιηθεί Παιδικός αποκριάτικος χορός.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Σοχού

Θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Στο προξενιό τριαντάφυλλο, μα στη ζωή αγκάθι» σε σενάριο – σκηνοθεσία Γιάννη Μήττα, από τα μέλη της Λαογραφικής Ομάδας Γυναικών Σοχού, εθελοντές και κατοίκους του ΣΟΧΟΥ.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 17:00 στην Κεντρική Πλατεία Σοχού

Θα παρουσιαστούν Παραδοσιακοί χοροί από τον Κοινωφελή Σύλλογο «Άγιος Χριστόφορος» Σοχού

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 18:30 «ΡΟΥΜΠΑ»

Συνοδεία ζουρνάδων (ζουρνάδες με την μπάντα του Ηλία Σταμπουλή και την μπάντα του Γιάννη Ζουρνατζή), το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού – ακίνητο οικογένειας Προίκα Ελένης (Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού) στο σπίτι της νύφης – ακίνητο οικογένειας Καρακόλη Γεωργίου (Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Σοχού). Συγκέντρωση εθελοντών – κατοίκων – επισκεπτών στο χώρο έξω από το ΚΑΠΗ ΣΟΧΟΥ.

Όλοι οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί σύλλογοι – κάτοικοι και επισκέπτες «χορεύουν» παραδοσιακά με νταούλια και ζουρνάδες και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι γάμου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00 : «ΖΑΠΟΥΣ»

Το γλέντι συνεχίζεται με το άναμμα της «καθαρτήριας» φωτιάς στις τοποθεσίες Πλατεία Εθνικής Αντίστασης («ΚΟΥΜΛΟΥΚ»), και στην Κεντρική Πλατεία Σοχού, στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η «Βραδιά Αράπκας» με  γλέντι μεταμφιεσμένων στην κεντρική πλατεία του Σοχού.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 Στις 11:00 – 12:30 στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού 

Ο Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Θεσσαλονίκης και ο Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού «Βαλαχατσια» θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος – μπάντας του Θανάση Σέρκου.

Στις 12:30 – 18:00 θα λάβει χώρα  η παρωδία γάμου «Ο Γάμος της Αράπκας».

«ΣΤΕΚΙΑ»

Στο «Σπίτι της νύφης» (ακίνητο οικογένειας Γεωργίου Καρακόλη) από τον Πολιτιστικό Χοερευτικό Όμιλο Σοχού θα γίνει η προετοιμασία και το ντύσιμο της «νύφης».

Στην Παιδική χαρά Αθανασιάδη θα πραγματοποιηθεί «Το ξύρισμα του γαμπρού».

Στη θέση «ΔΥΟ ΒΡΥΣΙΑ» (οικία Γιάννη Μήττα) θα βρίσκονται «Οι συγγενείς του κουμπάρου».

Σε όλες τις εστίες θα υπάρχουν κεράσματα, γλέντι και χορός με χάλκινα, ζουρνάδες, νταούλια.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Στις 11.30 – 13.00 στην  Κεντρική Πλατεία Σοχού Θα παρουσιαστούν Παραδοσιακοί χοροί από τον Αθλητικό Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Σοχού.

Στις 13.00 – 14.30 θα σερβιριστεί η παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα ενώ θα ακολουθήσει το «Προσταβάνι» Το έθιμο της συγχώρεσης. Οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς καθώς και πνευματικούς συγγενείς προσφέροντας πορτοκάλια. Με ένα πορτοκάλι και φιλώντας το χέρι τους, ζητούν τη συγχώρεσή τους

Στις 14:30 θα γίνει γενική παρουσίαση πεζοπόρων και άλλων τμημάτων κατοίκων, Συλλόγων του Σοχού, μαθητών Νηπιαγωγείων, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και των καλεσμένων Πολιτιστικών Συλλόγων. Θα παρουσιαστούν χοροί από τα τμήματα μοντέρνου και LATIN χορού και το έθιμο του Παραδοσιακού γάμου Σοχού.

Στις 15:30 θα γίνει η παρουσίαση Μικρών και Μεγάλων Κουδουνοφόρων – Μερίου Σοχού

Ασκός

Το καρναβάλι του Ασκού επιστρέφει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας κέφι και ξεφάντωμα για μικρούς και μεγάλους.

Πρόγραμμα:

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

17.00 Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι

19.00 Παραδοσιακός Γάμος

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η Παρέλαση Καρναβαλιστών ενώ στις 18.00 θα γίνει το Κάψιμο του Καρνάβαλου

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Στην Πλατεία Ζήση Καραγώγου Ασκού θα σερβιριστεί η παραδοσιακή Φασολάδα με Σαρακοστιανά Εδέσματα

Λαγκαδάς

Την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών -προ κορωνοιού- θέλουν να επαναλάβουν και φέτος οι διοργανωτές της καρναβαλικής παρέλασης στην πόλη του Λαγκαδά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα.

Η ΔΗΚΕΛ και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λαγκαδά έχουν αναλάβει την οργάνωση και προετοιμασία της μεγάλης εκδήλωσης, που αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή.

Άσσηρος

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Λαγκαδά κλείνουν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στην Άσσηρο, όπου η καρναβαλικές εκδηλώσεις επιστρέφουν μετά από αρκετό καιρό.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Ασσήρου θα ξεκινήσουν από τις 11.00 με την παρέλαση των καρναβαλιστών, ενώ θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με σαρακοστιανά εδέσματα.

Ζαγκλιβέρι

Την Καθαρά Δευτέρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει στις 11.00 γλέντι για τα Κούλουμα στην πλατεία του χωριού, με Bubble Show για τους μικρούς φίλους και την παραδοσιακή φασολάδα συνοδευόμενη από λαγάνα και χαλβά.

Κριθιά

Μετά από δύο χρόνια επιστρέφει η παραδοσιακή γιορτή της πίτας «Μαντί» στην Κριθιά. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου από τις 11.30 να γευθούν το μοναδικό αυτό έδεσμα συνοδεία κρασιού και πλούσιο μουσικοχορευτικού προγράμματος.

Αδάμ

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην κάτω πλατεία του Αδάμ θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία η αναβίωση του εθίμου του Σταυρού και θα ακολουθήσει γλέντι.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΔΕ: «Ανοίξτε την στρόφιγγα της χρηματοδότησης οι Δήμοι ασφυκτιούν»

@dmin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αντιδήμαρχος ορίστηκε ο Ε. Κανταρτζής

@dmin

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Πράσινο φως για 3 νέα σχολεία στον δήμο

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα