Δελτία Τύπου

Δήμος Νέας Ζίχνης: Κόβουν χωρίς λόγο τα παρόχθια δένδρα του ποταμού Αγγίτη

Σε δημόσια καταγγελία της κοπής των παρόχθιων δέντρων του ποταμού Αγγίτη στον Δήμο Νέας Ζίχνης, με πρόσχημα τον καθαρισμό της κοίτης του για αντιπλημμυρική προστασία, προέβη με δελτίο τύπου η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας».

Τον Φεβρουάριο του 2020, με λαμπρούς πανηγυρισμούς, ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή πως έγινε δεκτό το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και εγκρίθηκε πίστωση, συνολικού ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, για την εκτέλεση του έργου «Επείγουσες εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης – ενίσχυσης κοίτης του ποταμού Αγγίτη σε αγροκτήματα των Δ.Δ. Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων».

Το έργο διαφημίστηκε ως η «ασπίδα» προστασίας για τα  αγροκτήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Σ.Σ. Αγγίστας και Σ. Λευκοθέας του Δήμου Ν. Ζίχνης από την υπερχείλιση του ποταμού Αγγίτη και περιελάμβανε εργασίες όπως ο καθαρισμός και η ενίσχυση της κοίτης, σε μήκος 1.500 μέτρων περίπου, από εμπόδια (αυτοφυής βλάστηση, δέντρα, κορμούς δέντρων κ.α.), την απομάκρυνση των φερτών υλικών και την διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού.

Μετά από τη διέλευση ενός χρονικού διαστήματος σχεδόν 4 ετών, φαίνεται ότι το έργο ξεκίνησε αυτές τις μέρες, με την κοπή όλης της παρόχθιας δασικής βλάστησης, όπως μας καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής!

Μάλιστα, επειδή η καταστροφή είναι εκτεταμένη, ζητούν τα αντίστοιχα έγγραφα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΚΜ:

  • Την μελέτη των αντιπλημμυρικών,
  • Τον λόγο που εξαιρέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη
  • Το αν η σύμβαση για την κοπή των δέντρων έγινε με διαγωνισμό η με απευθείας ανάθεση και με ποιους όρους.

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” που πρόσφατα εκλέχθηκε και θα εκπροσωπείται με 5 Περιφερειακούς Συμβούλους στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί από τις αρχές του χρόνου, δηλώνει από τώρα ότι είναι αντίθετη σε αυτή την παρωχημένη, γενικευτική και αντιπεριβαλλοντική προσέγγιση στα αντιπλημμυρικά έργα, η οποία θεωρεί ότι κάθε είδους παρόχθια βλάστηση είναι ανεπιθύμητη για τα ποτάμια και τους χειμάρρους στη χώρα μας.

Όλα τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να σέβονται τα φυσικά οικοσυστήματα, που συχνά προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες και να γίνονται σε συνεργασία με τη φύση και όχι σε αντίθεση με αυτήν.

Είναι απαράδεκτη η προσέγγιση που φαίνεται να έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προωθείται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει τον περιβάλλοντα χώρο των υπό διευθέτηση ποταμών και των χειμάρρους σε Κρανίου Τόπους.

Θα αγωνιστούμε εναντίον τέτοιων παρωχημένων και εχθρικών προς το περιβάλλον αντιλήψεων και μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια και πρέπει άμεσα να προχωρήσουν. Και αυτά που έχουν εγκριθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Καθώς και όσα νέα χρειάζεται να ενταχθούν για χρηματοδότηση σύμφωνα με τους χάρτες εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου που έχουν από χρόνια κρυφτεί στα συρτάρια.

Δεν θα δεχτούμε όμως η αντιπλημμυρική προστασία να γίνει πρόσχημα για την περεταίρω καταστροφή του περιβάλλοντος στις παρόχθιες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται συσκευασμένα παγάκια, εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια

@dmin

Πρόσφατες Δράσεις, Συναντήσεις, Συνεντεύξεις του Βουλευτή Δημήτρη Κούβελα

admin

Δήμος Παύλου Μελά: Πίνακας επιτυχόντων – επιλαχόντων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μέσω ΕΣΠΑ

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα