Τέχνη - Πολιτισμός

Δήμος Ωραιοκάστρου: Ξεκινά το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στον Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης

Μια νέα πολιτιστική δράση εγκαινιάζεται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, με στόχο να εξελιχθεί σε θεσμό για να προβάλλεται το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο των Χορωδιών του Δήμου. Το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Ωραιοκάστρου αποτελεί γεγονός και ανοίγει αυλαία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου.

Στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Ωραιοκάστρου θα συμμετάσχουν η Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης και ΕΜΑΣ «Φίλιππος Παλαιοκάστρου», η Γυναικεία Χορωδία «Ευ Choralis» του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, η Μικτή Χορωδία Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου και η Χορωδία Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

Ακολουθούν σύντομες πληροφορίες για τις χορωδίες που θα συμμετάσχουν και για τα έργα που θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση:

Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου και ΕΜΑΣ «Φίλιππος Παλαιοκάστρου»

Η Χορωδία Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου δημιουργήθηκε το 2015 από τον τότε αρχιμανδρίτη και νυν μητροπολίτη Γαλλίας, κύριο Δημήτριο Πλουμή και τη μαέστρο Ιωσηφίνα Κατωφλίδου.

Πρόκειται κατά βάση για εργαστήρι χορωδιακής αγωγής και άσκησης. Οι χορωδοί έρχονται σε πρώτη επαφή με τη χορωδιακή μουσική και τις βασικές αρχές της. Μέσα από την αγάπη τους για το ομαδικό τραγούδι αναπτύσσουν και την ξεχωριστή σχέση με τη τέχνη και τη ζωή.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας καλύπτει το σύγχρονο τραγούδι του Δήμου Ωραιοκάστρου και επεκτείνεται όποτε χρειάζεται στις πολυποίκιλες μουσικές του κόσμου. Συνεργάζεται με τα υπόλοιπα τμήματα της ενορίας στην από κοινού παρουσίαση μουσικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα κινείται στη δημιουργία ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών και εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια ζωής, η χορωδία έχει πραγματοποιήσει ποικίλες συναυλίες αφιερώματα με παρουσία των ιδίων καλλιτεχνών επί σκηνής αλλά και πολλών καταξιωμένων μουσικών, όπως επίσης έχει συμμετοχές σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ και μουσικές συναντήσεις σε πόλεις της Ελλάδας.

Από το 2021 η χορωδιακή παρέα μεγάλωσε και η ομάδα πλαισιώθηκε από τμήμα της χορωδίας του πολιτιστικού – μορφωτικού Συλλόγου Ε.Μ.Α.Σ. «Φίλιππος Παλαιοκάστρου».

Θα παρουσιάσει τα έργα:

 1. Η μπαλάντα του Οδοιπόρου (Μ. Χατζηδάκις Ν. Γκάτσος)
 2. Αθανασία (Μ. Χατζηδάκις Μ.Ελευθερίου)
 3. Δε σε φοβάμαι (Γ.Παπαδόπουλος Κ. Ντούμος)
 4. Σου μιλώ και κοκκινίζεις (Δ. Σαββόπουλος)
 5. Δύο παλληκάρια απ’ το Αϊβαλί (Α. Καλδάρας-Πυθαγώρας)

Στο πιάνο ο Μανώλης Γερεμπακάνης / Διευθύνει η Ιωσηφίνα Κατωφλίδου.

Γυναικεία Χορωδία «Ευ Choralis» Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου

Η Γυναικεία Χορωδία «Ευ Choralis» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2010 ως τμήμα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος της δημιουργίας αυτού του μουσικού σχήματος υπήρξε η προαγωγή της χορωδιακής τέχνης και μουσικής στην τοπική κοινωνία και η προσφορά, σε όσους έχουν ανάλογο ενδιαφέρον, μίας διεξόδου έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη χορωδιακή μουσική. Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας έγινε το Μάιο του 2011 στο Ωραιόκαστρο. Έκτοτε η χορωδία εμφανίζεται τακτικά στην πόλη του Ωραιοκάστρου, συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες και άλλα μουσικά σχήματα, ενώ συμμετέχει σε χορωδιακές συναντήσεις και φεστιβάλ μουσικής, αποσπώντας θετικές κριτικές.

Θα παρουσιάσει τα έργα:

 1. Τα Ματάκια σου τα Μαύρα, παραδοσιακή μελωδία-Χορ. επεξ. Ch. Niggeler & D. Gallay
 2. Ρουμπαλιά – Γαρουφαλλιά – παραδοσιακό Βιθυνίας
 3. Η αχτίδα – από τις «Τέσσερις Ελληνικές Μελωδίες» (Π. Πετρίδης-Αρ. Βαλαωρίτης)
 4. Κυκλαδίτικο (Μ. Χατζιδάκις-Ν. Γκάτσος)
 5. Siyahamba, παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής-Χορωδιακή επεξεργασία: V. Johnson

Προετοιμασία και διεύθυνση χορωδίας: Άννα Γεράση / Πιάνο: Δωροθέα Λιθοπούλου

Μικτή Χορωδία Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων ιδρύθηκε το 1993 στο Ωραιόκαστρο. Είναι πολιτιστικός, επιμορφωτικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του συλλόγου είναι η μορφωτική και πνευματική καλλιέργεια μέσα από το λαϊκό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες (χορό, τραγούδι, θέατρο, λογοτεχνία κ.τ.λ.), η διατήρηση των ηθών- εθίμων και της ιστορίας του πολιτισμού του Πόντου. Στο Σύλλογο λειτουργούν τα τμήματα: Χορευτικά (ποντιακό και παραδοσιακό), Χορωδιακό , Θεατρικό , Εκμάθηση Ποντιακής διαλέκτου, Εκμάθηση ποντιακής λύρας.

Η Μικτή Χορωδία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων αποτελείται από 25 μέλη και φίλους του Συλλόγου. Ιδρύθηκε το 1996 και ανασυστάθηκε το 2004, με σκοπό γενικότερα τη διατήρηση, μελέτη και προώθηση τόσο της ελληνικής μουσικής -έντεχνης, λαϊκής και δημοτικής -όσο και της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου. Συμμετέχει σε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου χορωδιακά φεστιβάλ και συναυλίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, εμφανίζεται σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα και επισκέπτεται «μελωδικά» διάφορα ιδρύματα

Θα παρουσιάσει τα έργα:

 1. Όμορφη πόλις (Μ. Θεοδωράκης-Γ. Θεοδωράκης)
 2. Σ αγαπώ (Μ. Χατζηδάκις-Α. Σακελλάριος)
 3. Το ταγκό της Νεφέλης (L. MC. KENNITH- Γ. Σιώρος)
 4. Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια (Δ. Παπαδημητρίου-Μ. Γκανάς)
 5. Αγάπη μου, Αγάπη μου (Μ. Θεοδωράκης-Γ. Θεοδωράκης)

Στο ακορντεόν η Έλσα Σταθάκη / Διευθύνει η Νίκη Καραγκιόζη.

Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, από μια ομάδα ανθρώπων του Μελισσοχωρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το τμήμα της χορωδίας του απαρτίζεται από περίπου 20 μέλη, άνδρες και γυναίκες, με πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών από όλα τα είδη της μουσικής (παραδοσιακά, λαϊκά, έντεχνα, ρεμπέτικα κ.α.). Έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης (3η χορωδιακή συνάντηση Βισαλτίας, 30ος Πολιτιστικός Ιούνιος Σωματείου «Μακεδονία» Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης κ α.) Φέτος τον Ιούλιο, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου πραγματοποίησε την πρώτη του μουσική εκδήλωση με αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πρόεδρος είναι ο Θεόδωρος Παπαθανασίου. Χοράρχης του τμήματος χορωδίας είναι ο Χαρίσιος Κατέλλας-Καζαμίας, Μουσικοδιδάσκαλος και Ιεροψάλτης. Βασικό στέλεχος της ορχήστρας αποτελεί ο  Ανδρέας Μαρκάκης, που με το ακορντεόν και την φωνή του εμπλουτίζει περισσότερο το σύνολο.

Θα παρουσιάσει τα έργα:

 1. Βοσπορίτισσα: Στίχοι – Μουσική : Φίλιππος Γράψας
 2. Γω στα ξένα περπατούσα: Στίχοι – Μουσική : Παραδοσιακό Δυτικής Θράκης
 3. Γιωργιτσα: Στίχοι – Μουσική : Παραδοσιακό Αλάτσατα Μικράς Ασίας
 4. Νεραντζολέμονο: Στίχοι – Μουσική : Παραδοσιακό Έβρου Δυτικής Θράκης
 5. Ρουμπαλια: Στίχοι – Μουσική : Παραδοσιακό Προποντίδας Μικράς Ασίας

Οι μουσικοί που θα πλαισιώσουν τη χορωδία είναι: Ανδρέας Μαρκάκης – Ακορντεόν, Θεόδωρος Παπαθανασίου – Ακορντεόν, Γεράσιμος Νίνος – Βιολί, Μάκης Μονοχρήστου – Κιθάρα, Αθήνα Χατζίκου – Κρουστά, Γιώργος Μουρλίδης – Κρουστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: «La Casa De Los Diamantes»

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Συναυλία Μουσικής για κλαρινέτο και πιάνο

@dmin

Βιβλιοπαρουσίαση: «Κομοτηνή στο πιάτο»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα