Υγεία

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

«Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές» και «Η υγεία μου, δικαίωμά μου» είναι τα συνθήματα των φετινών δράσεων που διοργανώνει από τις 4 Απριλίου ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Ο δήμος μας ως πιστοποιημένη «Υγιής Πόλη» και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας με πολλαπλές και πρακτικές για τον δημότη εκδηλώσεις.

Το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ «My Health – my right – Η Υγεία μου, δικαίωμά μου» επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και σε πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, ποιοτική διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος, καθώς και στην ελευθερία από τις διακρίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα προωθήσει ενημερωτικό υλικό του ΠΟΥ, αλλά και θα διοργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θεματικές που άπτονται στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας. Με τελικό στόχο την ενημέρωση για βασικά ζητήματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας τους, γιατί «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ».

Οι εκδηλώσεις
  • Στις 7 Απριλίου θα αναρτηθεί η αφίσα του ΠΟΥ με θέμα «Ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων 2023: Η Υγείας είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου και θα τοιχοκολληθεί σε όλα τα δημοτικά κτήρια, μαζί με την αφίσα των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν.
  • Επίσης, υπό το συντονισμό του ΚΕΠ Υγείας, από τις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις πρωτογενούς πρόληψης για τον ενήλικο πληθυσμό, σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και στα εντευκτήρια των ΚΑΠΗ του δήμου.
  • Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ενημερωτικές ομιλίες από τον γενικό ιατρό του ΚΕΠ Υγείας Μιχάλη Μικάλεφ (Στρατιωτικό Ιατρό, Ειδικό Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής) και τον Βασίλη Τσιρώνη (MSC Διαιτολόγο/ Διατροφολόγο, Πρόεδρο Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας), με θέμα: «Υπέρταση, Σάκχαρο, Χοληστερίνη: Μύθοι και Αλήθειες». Με την ολοκλήρωση της ενημερωτικής ομιλίας θα ακολουθήσει εξατομικευμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης στη ορθή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τον γενικό ιατρό στους πολίτες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Αναλυτικά το πρόγραμμα Ενημερωτικών Ομιλιών Πρωτογενούς Πρόληψης στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ως εξής:
Α/Α Ημερομηνία & Ώρα Δομή
1 Πέμπτη 4/4/2024 & Ώρα 10:00π.μ. ΚΑΠΗ Φιλύρου
2 Τετάρτη10/4/2024 & Ώρα 10:00π.μ.. ΚΑΠΗ Ασβεστοχωρίου
3 Τετάρτη 17/4/2023 & Ώρα 10:00π.μ. Β΄ΚΑΠΗ Πυλαίας (Μαλακοπή)
4 Πέμπτη 25/4/2024 & Ώρα 10:00π.μ. ΚΑΠΗ Χορτιάτη
5 Πέμπτη 16/5/2024 & Ώρα 10:00π.μ. Α΄ΚΑΠΗ Πυλαίας
6 Τετάρτη 22/5/2024 & Ώρα 10:00π.μ. ΚΑΠΗ Εξοχής
7 Τετάρτη 29/5/2024 & Ώρα 10:00π.μ. ΚΑΠΗ Πανοράματος
  • Στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη συνδρομή της Διευθύντριάς του και Υπεύθυνης Τύπου και Επικοινωνίας Δέσποινας Φιλιππιδάκη, από τις 15 Απριλίου, συνδιοργανώνονται εξορμήσεις ενημέρωσης από την κινητή μονάδα του Ερυθρού Σταυρού, η οποία θα επισκεφτεί όλες τις κοινότητες του δήμου και θα ενημερώσει τους πολίτες σε θέματα υγείας, όπως η στοματική υγιεινή και η εθελοντική αιμοδοσία.
  • Επίσης θα πραγματοποιήσουν προληπτικές εξετάσεις μέτρησης αρτηριακής πίεσης, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε να υιοθετήσουν καθημερινές υγιεινές συνήθειες.
  • ‘Όλες οι εκδηλώσεις θα υποστηρίζονται και από εξειδικευμένο προσωπικό του δήμου, που θα ενημερώνει για τις δράσεις πρόληψης και δημόσιας υγείας που πραγματοποιεί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.
Το πρόγραμμα Κινητής Μονάδας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει ως εξής:

Ημερομηνία & Ώρα

Δημοτική Κοινότητα

Δευτέρα 15/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Εξοχή: μπροστά από το Κοινοτικό Κατάστημα Εξοχής
Τρίτη 16/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Φίλυρο: στην πλατεία Φιλύρου
Τετάρτη 17/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Ασβεστοχώρι: στο πάρκο έναντι δημοτικού καταστήματος
Πέμπτη 18/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Χορτιάτη: στη στροφή για το γήπεδο Χορτιάτη μπροστά από το νηπιαγωγείο
Παρασκευή 19/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Πανόραμα: μπροστά στο ΚΕΠ, στην πλατεία Πανοράματος
Δευτέρα 22/04/2024 ώρα 10:00-13:00 Πυλαία: στον εξωτερικό χώρο του Πέτρινου Πολιτιστικού Πυλαίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Ελλάδα από τη νόσο

@dmin

Δήμος Σερρών: Υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

@dmin

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τέσσερα σχολεία λόγω κρουσμάτων ψώρας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα