Δήμοι

Δήμος Θέρμης: Έρχονται νέα έργα υποδομής για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών

Η διοίκηση του δήμου κατέθεσε προτάσεις έργων ύψους 23,6 εκατ. ευρώ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Νέες υποδομές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή της επέκτασης σχεδίου πόλης, στην αγροτική οδοποιία των χωριών, την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, “προικοδοτεί” στους πολίτες ο δήμος Θέρμης, μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπου κατέθεσε ήδη τις προτάσεις του για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 23,6 εκατ.

Η διοίκηση του δήμου είχε προετοιμάσει μελέτες για την ένταξη και άλλων έργων, ωστόσο, αναγκάστηκε να προβεί σε προτεραιοποίηση των προτάσεών της μετά την απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης να τεθεί ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης ύψους 18 εκατ. ευρώ για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων, όπως ο δήμος Θέρμης. Σημειώνεται ότι μέρος των περίπου 23,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στις προτάσεις θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του δήμου (περίπου 1,6 εκατ.) ενώ έχουν περιληφθεί και τρεις ακόμη προτάσεις προς χρηματοδότηση εκτός του πλαφόν, προϋπολογισμού περίπου 3,9 εκατ. ευρώ.

“Η διοίκηση του δήμου, με την άοκνη προσπάθεια των αρμοδίων υπηρεσιών τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω, είχε προετοιμαστεί να εντάξει στο πρόγραμμα ‘Αντ. Τρίτσης’ πολλά ακόμη έργα τα οποία έχει ανάγκη η περιοχή. Αναγκαστήκαμε, όμως, να προχωρήσουμε σε προτεραιοποίηση των έργων, έπειτα από συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να προσαρμοστούμε στα νέα όρια τα οποία τέθηκαν από την κυβέρνηση. Έτσι δώσαμε έμφαση σε έργα υποδομών, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, οι ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων, η κατασκευή παιδικού σταθμού στη Νέα Ραιδεστό κ.ο.κ. Σταθερή επιδίωξή μας, ως διοίκηση, παραμένει η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Ποια έργα προτάθηκαν
 • Στην πρόταση η οποία εστάλη από το δήμο Θέρμης για ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης περιλαμβάνονται τα εξής έργα:
 • Ύδρευση περιοχής επέκτασης οικισμού Θέρμης (εσωτερικό δίκτυο): 2.472,200,20€
 • Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων Λακκιάς και συνδετήριου με συλλεκτήρα Λουτρών Θέρμης: 1.355.054,15€
 • Ασφαλτοστρώσεις αγροτικών οδών: 694.466,55€
 • Κατασκευή παιδικού σταθμού Ν. Ραιδεστού: 3.889.820,11€ (ίδιοι πόροι 480.392,78)
 • Συντηρήσεις σχολικών κτιρίων 2021-2022: 585.000€
 • Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και ΕΕΛ Λιβαδίου: 1.258.064,52€
 • Έργα ύδρευσης (ΔΕΥΑΘ): 2.379.838€
 • Μελέτη αποχέτευσης ομβρίων περιοχής επέκτασης Θέρμης: 763.843,50€
 • Προμήθεια πέντε μικρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων: 330.000€
 • Προμήθεια πέντε μεγάλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων: 1.620.000€
 • Δράσεις ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία: 1.161.200€
 • Προμήθεια εξοπλισμού χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων: 1.200.320€
 • Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου (Ο.Τ. Γ136) οικισμού Θέρμης: 700.000€
 • Εξειδικευμένες δράσεις/ενέργειες και εφαρμογή ευφυών τεχνολογιών για την ανάπτυξη “έξυπνης πόλης”: 618.341,20€
Έργα εκτός πλαφόν

Πέραν των ανωτέρω έργων τα οποία καλύπτουν το ανώτατο πλαφόν των 18 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θέρμης κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων για χρηματοδότηση εκτός του πλαφόν. Μία τέτοια πρόταση είναι η κατ’ εξαίρεση ένταξη του έργου «Ασφαλτοστρώσεις αγροτικών οδών Δήμου Θέρμης για την εξυπηρέτηση της κοιλάδας του ποταμού Ανθεμούντα» στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ05 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Συγκεκριμένα, το έργο το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.506.200 ευρώ περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα, είναι ο βόρειος άξονας συνολικού μήκους 11.400 μ., ο οποίος είναι παράλληλος με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου (ΕΟ 16), και συνδέεται με αυτήν στην αρχή και το τέλος του. Διέρχεται από τα αγροκτήματα των κοινοτήτων Θέρμης, Νέας Ραιδεστού, Βασιλικών και Λακκιάς. Το δεύτερο τμήμα, είναι ο νότιος άξονας, συνολικού μήκους 13.870 μ., ο οποίος είναι παράλληλος με την επαρχιακή οδό Νέου Ρυσίου-Ταγαράδων-Σουρωτής-Βασιλικών (ΕπΟ 30), και συνδέεται με αυτήν σε τρία σημεία. Διέρχεται από τα αγροκτήματα των κοινοτήτων Ταγαράδων, Νέας Ραιδεστού, Αγίας Παρασκευής, Σουρωτής και Βασιλικών.

Στις προτάσεις για χρηματοδότηση εκτός του ανώτατου πλαφόν των 18 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται επίσης οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών, καθώς και το έργο ανάπλασης της πλατείας των Βασιλικών, προϋπολογισμού 1.009.616€ εκ των οποίων 343.416 είναι ίδια συμμετοχή του δήμου. Περιλαμβάνεται επίσης και ο προσεισμικός έλεγχος σημαντικών κτιριακών υποδομών του δήμου (σχολικά κτίρια κ.ά.) προϋπολογισμού 396.949,51€ με ίδια συμμετοχή του δήμου 148.800€.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Έκτακτη κατανομή ποσού 10.770.000,00€ στους Δήμους της Χώρας

Ioannis Terzakis

Δήμος Χάλκης: Συνάντηση Δημάρχου Ευάγγελου Φραγκάκη με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

@dmin

Δήμος Παύλου Μελά: Το νέο Διοικητικό σχήμα του Δήμου

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα