Δήμοι

Δήμος Θέρμης: Ψεκασμοί εξ αιτίας κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ένα από τα έως τώρα 13 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν στη χώρα, διαγνώστηκε στο δήμο Θέρμης και συγκεκριμένα στη δημοτική κοινότητα Θέρμης.

Από την Παρασκευή 22 Ιουλίου ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε τοπικό επίπεδο, από το αρμόδιο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πέραν αυτού, το σχετικό πρωτόκολλο ενεργειών σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει επίγειους ψεκασμούς στην περιοχή όπου έχει εντοπιστεί το κρούσμα.

Στο πλαίσιο αυτό από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίγεια ακμαιοκτονία με την μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV), για την καταπολέμηση των κουνουπιών, από τον ανάδοχο του έργου παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων της ΠΚΜ.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν στις 11 το βράδυ, στην περιοχή, όπως απεικονίζεται στο συνημμένο χάρτη, δυτικά της Θέρμης που περικλείεται από τις οδούς:

Πάροδος Μουδανιών – Γενναδίου – Βασ. Ταβάκη – Πέτρουλα – Υψηλάντου – Αθανασίου Διάκου – Απ. Κουγιάμη – Καπετάν Χάψα έως Ματσούκας – Ματσούκας έως πάροδος Μουδανιών. Επίσης το τρίγωνο μεταξύ Παλαιολόγων – Ταβάκη – Μουδανιών.

Για προληπτικούς λόγους συνιστάται πολίτες να μην κυκλοφορούν σε αυτήν την περιοχή από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής 29 του μήνα. Συνιστάται επίσης, να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες, να μην έχουν απλωμένα ρούχα σε εξωτερικό χώρο, να προφυλάξουν τα κατοικίδια σε εσωτερικό χώρο. Ειδικότερα για τα καταστήματα στην περιοχή εφαρμογής συνιστάται να κλείσουν πριν από τις 11 το βράδυ της 27ης Ιουλίου.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών της οικογένειας culex. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Νέας Προποντίδας: Απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας από την ακτή «Αγιος Μάμας»

@dmin

Δήμος Ωραιοκάστρου: Πρόσληψη 37 ατόμων για καθαρισμό σχολικών μονάδων

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα