Δήμοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέα μείωση κατά 12,5% στα δημοτικά τέλη

Σε νέα γενναία μείωση κατά 12,5% στα δημοτικά τέλη σχεδιάζει να προχωρήσει η Διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης από 1ης Ιανουαρίου 2021, συνεπής στη δέσμευσή της να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τις νέες μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Με αίσθημα ευθύνης εισηγούμαστε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη μείωση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 12,5% και μάλιστα σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη τόσο λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης των περασμένων ετών όσο και λόγω της πανδημικής κρίσης.

Μέσα σε διάστημα μόλις δεκατεσσάρων μηνών η παρούσα Δημοτική Αρχή προώθησε μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη αθροιστικά κατά 25%», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, παρουσιάζοντας την πρόταση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Νέος πράσινος συντελεστής

Για πρώτη φορά φέτος εισάγεται ένας νέος «πράσινος» συντελεστής. Ειδικότερα, όσοι προχωρήσουν στη δημιουργία φυτεμένου δώματος, πρασινίζοντας την ταράτσα της πολυκατοικίας τους, θα καταβάλουν δημοτικά τέλη με πρόσθετη μείωση της τάξης του 25%.

  • Στη πρώτη ζώνη η τιμή των τελών με τον πράσινο συντελεστή διαμορφώνεται σε 0,98 ευρώ/τ.μ. από 1,31 ευρώ/τ.μ.
  • Στη δεύτερη ζώνη η αντίστοιχη τιμή είναι 0,73 ευρώ/τ.μ. από 0,98 ευρώ /τ.μ.

Μειώσεις 80% για τους μετρόπληκτους

Για ακόμη μία χρονιά, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία την οποία είχε αναλάβει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήδη από πέρυσι, θα ισχύσει μειωμένος συντελεστής ύψους 80% για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν από τα έργα κατασκευής του μετρό. Η τιμή των τελών διαμορφώνεται σε 0,64 ευρώ/τ.μ. και αφορά τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με επαγγελματικούς χώρους.

Μειωμένος συντελεστής για τα αθλητικά σωματεία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, θεσπίζεται νέος ειδικός συντελεστής για τα αθλητικά σωματεία όπως επίσης για τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ενώσεις.

  • Στην πρώτη ζώνη θα ισχύει μείωση κατά 48% (1,96 ευρώ/τ.μ. από 3,76 ευρώ/τ.μ.).
  • Στη δεύτερη ζώνη θα ισχύσει μείωση 25% (1,72 ευρώ/τ.μ. από 2,29 ευρώ/τ.μ.).

Για τις ευπαθείς ομάδες

Μειώσεις στα δημοτικά τέλη θα ισχύσουν και κατά τη νέα χρονιά για τους πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, θα ισχύσουν μειώσεις κατά 50% για τους πολύτεκνους (χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο), για τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες (για τις τρίτεκνες οικογένειες με διευρυμένο εισοδηματικό όριο στα 35.000 ευρώ, για τις μονογονεϊκές με εισόδημα έως 20.000 ευρώ), για τους τυφλούς, για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας  67% και άνω, για τους άπορους και για τους δικαιούχους Κ.Ε.Α.

Δημοτικά τέλη για κατοικίες – εμπορικά καταστήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τα δημοτικά τέλη από 1ης Ιανουαρίου 2021 προτείνεται να διαμορφωθούν ως εξής:

Για τις κατοικίες:

  • Στη πρώτη ζώνη 1,31 ευρώ/τ.μ. από 1,50 ευρώ/τ.μ.
  • Στη δεύτερη ζώνη 0,98 ευρώ/τ.μ. από 1,13 ευρώ/τ.μ.

Για τα εμπορικά καταστήματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα γραφεία, κ.α.:

  • Στην πρώτη ζώνη 3,29 ευρώ/τ.μ. από 3,76 ευρώ/τ.μ.
  • Στη δεύτερη ζώνη 2 ευρώ/τ.μ. από 2,29 ευρώ/τ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι λέει ο νέος νόμος για τους αντιδημάρχους και τις αρμοδιότητές τους

admin

Η ΚΕΔΕ ενισχύει την πολιτική προστασία του Δήμου Λαγκαδά

Ioannis Terzakis

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Έναρξη εγγραφών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα