Τέχνη - Πολιτισμός

Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων: 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής και παράλληλες εκδηλώσεις

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» σας προσκαλεί στο 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου 2023, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Όλες οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες που αναφέρονται παρακάτω και ώρα 20.00.

Το 13ο Συμπόσιο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θ. Παπαγιάννης” και το We adore museums. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους 

Φέτος, πέντε (5) γλύπτες από όλη την Ελλάδα θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα στην αυλή του Μουσείου και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά και να αλληλεπιδράσουν με αυτούς, σε πραγματικό χρόνο. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας. Με αλφαβητική σειρά οι γλύπτες που θα συμμετάσχουν είναι:

Ο Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης (ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του μουσείου αλλά και του θεσμού), ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο Απόστολος Χασιώτης και ο Fatos Shuli.

Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες έχουν θέμα τον Εθελοντισμό στον Πολιτισμό είναι οι εξής:
ΤΕΤΑΡΤΗ 2/8: Συναυλία του Λάκη Χαλκιά με την κομπανία του: “2.500 χρόνια Ελληνικής μουσικής, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα”.

Η παρουσίαση αυτή, έχει σκοπό να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους μας και εν γένει το ευρύτερο κοινό στα ωραιότερα ιδεώδη του γένους μας, που είναι και το κοινό γνώρισμα του Ελληνισμού όπως: η γλώσσα μας, η ιστορική μας πορεία, ο πολιτισμός μας, η μουσική μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι παραδόσεις του λαού μας.

Οι συντελεστές είναι οι: Λάκης Χαλκιάς (τραγούδι) , Χρήστος Βιδηνιώτης (μπουζούκι – λαούτο) , Γιάννης Γκέλος (ακορντεόν) , Χρήστος Χαλκιάς (πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας)

ΠΕΜΠΤΗ 3/8: Εισηγήσεις για τον Εθελοντισμό στα μουσεία:

 

α.  “Εθελοντισμός σε ελληνικά Μουσεία: όρια στοχεύσεις και αποτελέσματα”, Ιωάννα Τσακαρέλλου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος

β. “Εθελοντισμός στο Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο”, Αριάδνη Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ-Μουσειολόγος MSc

γ.   “Παρουσίαση του έργου της Ανοιχτής Εθελοντικής Ομάδας “Pagouristas”

δ.   “Βράβευση εθελοντών του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θ. Παπαγιάννης”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/8: «ΑΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια για δύσκολους καιρούς»

Η συναυλία είναι βασισμένη κυρίως στη μελοποίηση ποιημάτων των ποιητών: Ευριπίδη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονύση Καρατζά, Μαρίας Κοσσυφίδου, Χρήστου Μπράβου, Μανόλη Ξεξάκη, Γιώργου Οικονόμου, Ανδρέα Παγουλάτου, Βασίλη Ρώτα, Σαπφούς και Διονυσίου Σολωμού.

 

Μέσα από τα τραγούδια τους θέλουν να επικοινωνήσουν με το κοινό με έναν διαφορετικό τρόπο, μακριά από τους κανόνες της βιομηχανίας του θεάματος, έξω και πέρα από τα πρότυπα διασκέδασης που ο κόσμος έχει συνηθίσει, η επιθυμία τους είναι η ψυχαγωγία. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το μήνυμα τους είναι πως όλα μπορούν να κερδηθούν. Πρόθεσή τους είναι επίσης να ταξιδέψουν το κοινό σε τόπους μαγικούς εκεί που κατοικεί ο λόγος των ποιητών.

Παίζουν οι μουσικοί: Άννη Ονουφρίου (τραγούδι), Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο), Δέσποινα Πραφτσιώτη (πιάνο), Άσπα Ανωγιάτη (πολίτικη λύρα), Πάρις Παρασχόπουλος (μουσική σύνθεση, κιθάρα, τραγούδι)

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/8: “Μουσικές διαδρομές σε συνδυασμό με την ποίηση από το βιβλίο «Χειμερινή Ανθοφορία»

“Μουσικές διαδρομές από αγαπημένα κλασικά έργα σε μεταγραφή μέχρι γνωστές μελωδίες από τον ελληνικό & ξένο κινηματογράφο σε συνδυασμό με την ποίηση του Τάσου Κανάτση από το βιβλίο του «Χειμερινή Ανθοφορία»”:

Βικτωρία Κυριακίδη (φλάουτο)

Ιώ Κυριακίδη (πιάνο)

Απαγγελία ποιημάτων (Ελεάνα Βάσου, Νίκη Γιαννατσή, Αριάδνη Παπαϊωάννου)

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 9/8: Θεατρική παράσταση: «Βασιλική Κονταξή – Κυρά Βασιλική»

 Κατά τα χρόνια εκείνα “όπου τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παραδόθηκαν στην μοίρα τους. Τέτοια φάνηκε και η Κυρά Βασιλική η οποία ήταν επίσημη σύζυγος του Αλή Πασά. Ένα πλάσμα σχεδόν μυθικό όπου κατάφερε να αναρριχηθεί και να επικρατήσει στο πλευρό του .

Υπήρξε άλλωστε ,αν όχι η πλουσιότερη, μια εκ των πλουσιοτέρων γυναικών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με πάντα σεβαστή την άποψη της επί των θεμάτων που άπτονταν διαχείρισης και πολιτικής. Διατηρούσε στενές σχέσης με το Πατριαρχείο και έχτισε εκκλησιές παρότι ήταν σύζυγος του Πασά. Γλύτωσε πολλούς από το μαχαίρι.

Είναι βέβαιο ότι και μετά το τέλος του Αλή θα μας είχε δώσει σπουδαία δείγματα της αξιοσύνης και της ευφυΐας της αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην καταπιαστούμε με μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση γυναίκας θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής. Σε αυτήν και σε τόσες άλλες γυναικείες φιγούρες που δυστυχώς πέρασαν στα ψιλά γράμματα της ιστορίας .

Συντελεστές παράστασης:

  • Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα, ηθοποιός- σκηνοθέτης
  • Ερμηνεία: Σοφία Ζήση, ηθοποιός
  • Μουσική σύνθεση: Γιάννης Γαλίτης, μουσικός-συνθέτης
  • Επιμέλεια κίνησης: Λάουρα Τσιάτη, δασκάλα χορού
  • Φωτογραφία: Πολυδεύκης Ασωνίτης
  • Μακιγιάζ: Bούλα Κοντογιάννη
  • Σκηνικά, ένδυμα: Mαρία Νταλαούτη

Επιστημονικός συνεργάτης της παράστασης: Χρήστος Γ. Δήμτσιος, Ιστορικός Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, παιδαγωγός, λογοτέχνης, ποιητής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/8: “Οι γίγαντες του Ελληνικού. Τα παιδιά της γης”

Η Εκδήλωση για παιδιά “Οι γίγαντες του Ελληνικού Τα παιδιά της γης”, είναι μια δράση που αφετηρία έχει τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη.

Αφήγηση παραμυθιού και στη συνέχεια εργαστήρι συγγραφής με ήρωες τα γλυπτά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”.

Η δημιουργός και εμψυχώτρια των παιδιών είναι η μουσικός & συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/8:  Θεατρική παράσταση: “Αυτοσχεδιασμός πάνω στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο”, ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/8: Βραδιά αφήγησης και μουσικής: “Το ταξίδι ενός Κεμάλ”.

 

Οι συντελεστές είναι:

Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί)

Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου (πιάνο)

Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι)

Όλγα Μπαλωμένου (τραγούδι)

 

Λίγα λόγια για το Μουσείο:

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Το Μουσείο αποτελεί δωρεά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γενέτειρά του και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι ένα μουσείο μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Επίσης, το Μουσείο υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Ωραιοκάστρου: Δρομολογείται η ανέγερση Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Μυγδονία

@dmin

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Δύο μεγάλες συναυλίες – αυλαία του 26ου Φεστιβάλ Παιδείας

@dmin

Περιφέρεια Αττικής: «Η Κιβωτός του Νώε ταξιδεύει με τον Καραγκιόζη»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα