Υπουργεία

Διόδια: Έρχεται η βινιέτα διέλευσης

Τέλος στους διαφορετικούς πομποδέκτες, που βρίσκουν εφαρμογή στους αυτοκινητοδρόμους θέλει να βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την εφαρμογή της προπληρωμένης βινιέτας για τα διόδια.

Η προπληρωμένη κάρτα διόδου, η οποία συζητείται ήδη από το 2016, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της καθώς ενσωματώθηκε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Η βινιέτα, η οποία θα μπορεί να είναι απλά ένα αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ του οχήματος θα ενεργοποιηθεί – όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο – με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα καθορίζει:
  • την υπηρεσία έκδοσης της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου για τη χρήση του συνόλου του εθνικού οδικού δικτύου ή τμήματός του, επιλεγόμενης διάρκειας ισχύος με αναλογική χρέωση και οι λοιπές λεπτομέρειες έκδοσής της,
  • τον τύπο της Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, όπως αυτοκόλλητο, που τοποθετείται στο όχημα.

Η χρήση της βινιέτας, η οποία είναι αρκετά διαδεδομένη σε χώρες του εξωτερικού προβλέπει ότι η χρέωση των διοδίων μπορεί να γίνεται είτε ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου ή αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου –ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια, κλπ.

Η προπληρωμένη κάρτα διόδου είναι το πρώτο βήμα της εφαρμογής των αναλογικών διοδίων που αποτελεί το επόμενο στάδιο για το υπουργείο Υποδομών.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο εφαρμόζεται η διαλειτουργικότητα των διοδίων, καθώς πλέον οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να διέρχονται από όλα τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους χρησιμοποιώντας έναν μόνο πομποδέκτη, χωρίς ωστόσο να μπορούν να τον επαναφορτίσουν σε όλους τους σταθμούς παρά μόνο σε όσους διαχειρίζεται ο συγκεκριμένος παραχωρησιούχος από τον οποίο ο οδηγός απέκτησε τον πομποδέκτη.

Αν και η χιλιομετρική χρέωση δεν εφαρμόζεται ευρέως, έχει ήδη γίνει αρχή με την Ολυμπία Οδό, η οποία εδώ και λίγους μήνες δίνει τη δυνατότητα χρέωσης μόνο για το τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιήθηκε από τον οδηγό.

Σύμφωνα, πάντως, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη στη Βουλή, θα ακολουθήσει προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις κυρώσεις για τις παραβάσεις της μη καταβολής τελών διοδίων αναλογικής χρέωσης και της μη έκδοσης Προπληρωμένης Κάρτας Διόδου, τα όργανα και η διαδικασία επιβολής και είσπραξής τους.

Ενιαία κάρτα και για τα ΑμΕΑ στα διόδια

Στην Υπηρεσία Οδικών Τελών – Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών του υπουργείου ανατίθεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοσχέδιο, η αρμοδιότητα έκδοσης ενιαίας κάρτας για τη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.) από όλους τους αυτοκινητόδρομους με διόδια.

Η ενιαία κάρτα εκδίδεται μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Υπηρεσία Οδικών Τελών. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση της ενιαίας κάρτας, τα οποία υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η ενιαία κάρτα, μετά την έκδοσή της, αποστέλλεται ταχυδρομικά προς τους δικαιούχους από την Υπηρεσία Οδικών Τελών. Η κάρτα εμπεριέχει φωτογραφία του Α.με.Α. καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Το δε Α.με.Α πρέπει να επιβαίνει στο όχημα κατά τη διέλευση. Η διέλευση ελέγχεται και δεν θα είναι αυτόματη.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενιαίας κάρτας δε σημαίνει αυτόματα και την ελεύθερη διέλευση των ΑμΕΑ από το σύνολο των σταθμών διοδίων, καθώς η δωρεάν διέλευση ή το ποσοστό της έκπτωσης που θα ισχύει, αποφασίζεται από τον παραχωρησιούχο που λειτουργεί τον κάθε αυτοκινητόδρομο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

#metoogreece.gr: Η ιστοσελίδα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

@dmin

ΥΠΕΣ: Έρχονται προσλήψεις 15.495 σχολικών καθαριστριών

@dmin

Δεν θα γίνει διανομή του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Ioannis Terzakis

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα