Επικαιρότητα

Εμβολιασμένοι: Τέλος τα self test και οι μάσκες στα γυμναστήρια

Από την 1η Ιουλίου θα μπορούν με το πιστοποιητικό τους να μπαίνουν και σε κλειστούς κινηματογράφους, ενώ πλέον στα γυμναστήρια όσοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις μπορούν να μη φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια άθλησής τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διανομή self tests σε μη εμβολιασμένους πολίτες και το υπόλοιπο καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, από τα φαρμακεία.

Σε περιοχές όπως η Αχαΐα και η Αττική, όπου οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι στη συνέχιση διάθεσης των self tests, οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

Όπως είναι γνωστό, ζητήθηκε από τους φαρμακοποιούς να συνεχίσουν να τα διαθέτουν με την πρόθεσή τους να είναι θετική – αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στις δύο περιπτώσεις φαρμακευτικών συλλόγων που έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τη διάθεσή τους από άλλα κανάλια.

Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self tests, αυτά θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self tests μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοστεί και στο Λεκανοπέδιο Αττικής εάν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self tests στους πολίτες.

Τα νέα μέτρα
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε την περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών και πιο συγκεκριμένα:
  • Από το Σάββατο 19 Ιουνίου μειώνεται η αναλογία των πελατών σε 1 ανά 16 τ.μ. από 1 ανά 25 τ.μ. στο λιανεμπόριο με σκοπό την αποφυγή ουράς εκτός καταστήματος, ειδικά όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήματα και οι ουρές συμπλέκονται με υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων.
  • Αποφασίστηκε η επανέναρξη της λειτουργίας των παιδοτόπων σε υπαίθριο χώρο με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους και ενηλίκους πελάτες και αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.
  • Από το Σάββατο 19 Ιουνίου επαναλειτουργούν τα λούνα παρκ με τις εξής προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων: Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μ. μεταξύ των μηχανημάτων έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζομένους και πελάτες, διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού, δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες, αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.
  • Από το Σάββατο 19 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι Υπηρεσίες Ευεξίας δεδομένου ότι πρόκειται για δραστηριότητες υποστηρικτικές του τουρισμού και είναι απαραίτητο να ανοίξουν παράλληλα με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευεξίας που είναι ήδη σε κανονική λειτουργία.
  • Στα γυμναστήρια δίνεται η δυνατότητα εκγύμνασης χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους αθλούμενους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Από την 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι κινηματογραφικές αίθουσες (κινηματογράφοι 12μηνης λειτουργίας) με το 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας με παράλληλη υποχρέωση έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης. Παράλληλα, υπάρχει σύσταση για την εγκατάσταση φίλτρων HEPA.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών. Για την έναρξη των πανηγυριών πρέπει να ισχύουν μεταξύ άλλων: Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ημερομηνία που το ποσοστό του πληθυσμού της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που έχει εμβολιασθεί με μία δόση είναι >50%. Συστήνεται προς τους συμμετέχοντες η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων πριν από τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη (PCR 72 ωρών ή RAT 48 ωρών ή self test 24 ωρών).
  • Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα, θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες χώρες. Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν από την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών. Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Για τις πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα (COVID-19)

Covid-19: 22 κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο στον Εύοσμο (video)

@dmin

Καταδίκη της Ελλάδας για την αέρια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα