Υπουργεία

Ενοίκια: Εξετάζεται υποχρεωτική πληρωμή τους μόνο μέσω τραπεζών

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον επανασχεδιασμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο για το 2021, θέλοντας να εξαλείψει την φοροδιαφυγή.

Ένα από τα μέτρα που θα επανεξετάσει το οικονομικό επιτελείο είναι η υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων φυσικών προσώπων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Κάθε ενοικιαστής, θα είναι υποχρεωμένος να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ σε διαφορετική περίπτωση (εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά) θα προβλεφθούν πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και τον ιδιοκτήτη. Σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται να πληρώνουν το ενοίκιο με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να αναγνωρίζεται η δαπάνη.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η πανδημία κατέδειξε ότι «τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βοήθησαν κυρίως εκείνους που εντάσσονται στην άσπρη οικονομία». Παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή βοήθησε όσους εκδίδουν αποδείξεις και εμφανίζουν κάποιο τζίρο, ενώ αρκετές ήταν οι περιπτώσεις όπου ο χαμηλός τζίρος του 2019 ήταν αποτέλεσμα φοροδιαφυγής.

Ο τζίρος του 2020 ο οποίος ήταν αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα έναντι του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός των μέτρων στήριξης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν αποζημίωση με βάση το συμβόλαιο μίσθωσης, που δεν είναι πάντα το πραγματικό και έτσι έχασαν ένα τμήμα της αποζημίωσης που δικαιούνται μετά το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων.

Ουσιαστικά, ο στόχος του επιτελείου είναι να θεσπιστούν κίνητρα έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο και ταυτόχρονα το μέτρο να βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν εισπράττουν το ενοίκιο από τον μισθωτή θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά.

Τα εισοδήματα από ενοίκιο φορολογούνται:
  • 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
  • 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.
  • 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα δηλώσει συνολικό ποσό ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ είτε μόνο από ακίνητα είτε κι από άλλες πηγές, το συνολικό αυτό εισόδημα υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η παραπάνω πρακτική δε σημαίνει ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς η φορολογία για τα εισοδήματα από ενοίκια είναι τσουχτερή και ενδεχομένως αρκετοί να συνεχίσουν την ίδια πρακτική.

Οι σκέψεις για υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την εφορία μεγάλης φοροδιαφυγής σε αρκετές τουριστικές περιοχές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δημοτικά Σχολεία: Δικαιολόγηση των απουσιών με υπεύθυνη δήλωση

@dmin

Υπ. Μεταφορών: Παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Δράσης για την Οδική ασφάλεια»

@dmin

Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Διευκόλυνση της καθημερινότητας του Πολίτη

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα