Δελτία ΤύπουΣώματα ασφαλείας

Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης: Ο μύστακας, το μακιγιάζ, το πηλίκιο και το ταπεράκι! Είμαστε σοβαροί;;;

Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των αστυνομικών προκάλεσε δισέλιδο έγγραφο – «διαταγή» που φέρει την υπογραφή του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγου Σπυρίδωνος Σκλάβου, με το οποίο απευθύνεται στους αστυνομικούς της Βορείου Ελλάδος και δημοσιεύθηκε στο Protothema.gr.
Όλη η «διαταγή» έχει ως εξής:

«Γνωρίζεται ότι, η άψογη εμφάνιση και παράσταση αυξάνει το κύρος και τη δύναμη επιβολής του Αστυνομικού και επιδρά ευμενώς στη δημιουργία κλίματος σεβασμού και εμπιστοσύνης, από μέρους του πολίτη.

Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι παρά την αυστηρότητα των διαταγών και τη συχνότητα των εντολών και οδηγιών της Ηγεσίας επί του θέματος, παρατηρούνται ακόμη φαινόμενα σημαντικών αποκλίσεων που αφορούν στην εμφάνιση και παράσταση του προσωπικού, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στις εξαιρέσεις επί της υποχρέωσης περιβολής στολής».

Ενδεικτικά, έχει παρατηρηθεί το υπόχρεο προσωπικό:
 • να μην φέρει κανονικά τη στολή του (χωρίς πηλίκιο, ατημέλητη κόμη ή υπογένειο, ξεκούμπωτο χιτώνιο ή πουκάμισο κλπ) ή να έχει μεταβάλλει τη σύνθεση τους (ιδίως ένεκα της προμήθειας ειδών από το ελεύθερο εμπόριο),
 • η στολή να μην είναι καθαρή ή επιμελημένη είτε να είναι αποχρωματισμένη ή αποξεσμένη,
 • η χρήση αντικανονικού τύπου επιμέρους ειδών που τη συνθέτουν (κονκάρδες, διακριτικά σήματα, κλπ) είτε χρήση των προβλεπόμενων ειδών που ήταν φθαρμένα ή αλλοιωμένα
 • να σιτίζεται ενώ καθόταν επί του καθίσματος του υπηρεσιακού δικύκλου κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και μάλιστα σε δημόσια θέα,
 • να μην φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο ή όπλο,
 • να εκτελεί υπηρεσία με πολιτική περιβολή καίτοι είναι υπόχρεο από τις οικίες διατάξεις, εκτός από τις περιπτώσεις που για επιχειρησιακούς λόγους διατάσσεται η με πολιτική περιβολή άσκηση των καθηκόντων.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικοί που φέρουν στολή απαγορεύεται:
 • να χρησιμοποιούν αλυσίδες, κομπολόγια και άλλα παρεμφερή αντικείμενα,
 • να ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές κ.λπ., εκτελώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους,
 • να βαδίζουν σε δημόσιους χώρους με τα χέρια στις τσέπες ή στα θυλάκια, -να κυκλοφορούν ασκεπείς ή με το πηλίκιο στο χέρι ή στη μασχάλη,
 • να τρέφουν υπερβολική ή ατημέλητη κόμη, μύστακα ή παραγναθίδες και υπογένειο οι άνδρες, καθώς και υπερβολική ή απεριποίητη κόμη και μη διακριτικό καλλωπισμό (μακιγιάζ) οι γυναίκες.

Κατόπιν των ανωτέρω υπενθυμίζονται οι ανωτέρω σχετικές και εντέλλεστε για την άμεση, πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού σας και το συνεχή έλεγχο από τον κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τους κ. κ. Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές. Επιπροσθέτως, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών σας και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο Αξιωματικοί και Βαθμοφόροι του Σώματος, να προβαίνουν σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις της στολής των υφισταμένων τους, της εμφάνισης και παράστασής τους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται η δυνατότητά σας, ως Διευθυντών Υπηρεσιών, να ορίζετε διαφορετικά από αυτό που ορίζει η σχετική, ήτοι την εκτέλεση εξωτερικής μάχιμης υπηρεσίας τάξης με στολή άλλη από την υπ’ αριθ. 8δ, καθώς και η περιβολή της θερινής στολής την 15-05-2023, σύμφωνα με την (ε) σχετική.

Την υλοποίηση της παρούσας θα παρακολουθήσει προσωπικά ο υπογράφων, ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα διατασσόμενα θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π. Δ/τος 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού» και σε επίπεδο ελέγχου και εποπτείας».

Η εν λόγο «διαταγή» πέραν του «γέλιου» που προκάλεσε μεταξύ των ένστολων, προκάλεσε και την σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης η οποία με Δελτίο Τύπου, τοποθετήθηκε επί της συγκεκριμένης «διαταγής» ζητώντας την παρέμβαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

 

Κύριε Αρχηγέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, αναρωτώμενοι αν οι διαταγές που εκδίδονται από το γραφείο του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος λαμβάνονται εις γνώσιν σας και κατά πόσο εξυπηρετούν στον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο άπαντες ευαγγελίζονται.

Μετά την απίστευτη διαταγή, που ευτυχώς αναιρέθηκε χάρη σε άμεση παρέμβασή σας, (η οποία προέβλεπε την ημέρα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, όλοι οι Αστυνομικοί να φέρουν την επίσημη στολή, ακόμα και οι σκοποί και τα περιπολικά (!), εν συνεχεία, μετά την εμμονή και επιμονή να γίνει δαπάνη για τζόκεϊ στους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ-Ζ, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές ομάδες πρώτης γραμμής), μόνο ως παρωδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «τελειωτικό χτύπημα» που επιχειρείται με την υπ’ αριθμ. 1011/23/800414 από 21/4/2023 διαταγή του κ. Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, η οποία μάλιστα κοινοποιήθηκε ετεροχρονισμένα μόλις χθες ενώ έχει ημερομηνία 21/4/2023. Όποιος διαβάσει την εν λόγω διαταγή αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δεκαετία του ‘60, σε εποχές που βασίλευε η ανελευθερία και ο Αστυνομικός ήταν «κτήμα» του Διοικητή και της Υπηρεσίας.

Ακόμα και οι αρχαΐζουσες λέξεις που επιλέχθηκαν για τη σύνταξή της, όπως «μύστακας», «παραγναθίδες», «υπογένειο», περιγράφουν μια παρωχημένη νοοτροπία που δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή και τα άλματα που έχει κάνει ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα.

-Δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε;

-Μήπως σύντομα θα πρέπει να μας δώσει άδεια η υπηρεσία για να παντρευτούμε;

-Ή θα επανέλθει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων;

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτές οι διαταγές μάς γυρνάνε δεκαετίες πίσω και δικαιολογημένα έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του προσωπικού.

Δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα ομοιομορφίας αλλά για αυτό θα πρέπει να μεριμνήσει η υπηρεσία με δαπάνες για σύγχρονο εξοπλισμό και επιχειρησιακές στολές που θα βοηθούν τον αστυνομικό στην αντιμετώπιση του εξελισσόμενου εγκλήματος. Όταν όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των αστυνομικών έχει ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που του χορηγήθηκαν υπηρεσιακά υλικά πώς είναι δυνατόν αυτό να επιτευχθεί;

Πέραν τούτου την ώρα που το προσωπικό αναμένει από την Ηγεσία να ασχοληθεί με τα σοβαρά υπηρεσιακά προβλήματα που παραμένουν άλυτα, δυστυχώς βλέπει ανώτατους αξιωματικούς να ασχολούνται με «τρίχες», κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ακόμα και οι πολίτες που έλαβαν γνώση της εν λόγω διαταγής αναρωτιούνται σε ποια εποχή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που συνιστά προσβολή για το προσωπικό κι επιδίδει αρνητικό πρόσημο στην εικόνα του Σώματος.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι αν υλοποιηθεί η διαταγή που επιβάλλει να μην φορούν οι αστυνομικοί είδη ιματισμού που αγόρασαν οι ίδιοι από το εμπόριο, θα κυκλοφορούν «γυμνοί» αφού έχουμε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που η Υπηρεσία έχει χορηγήσει ύφασμα και λοιπές στολές και υλικά.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν δυστυχώς στην λυπηρή διαπίστωση ότι ο εν λόγω ανώτατος Αξιωματικός είτε δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει και ισχύει στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. είτε οι διαταγές αυτές κρύβουν άλλου είδους σκοπιμότητες όντας και σε προεκλογική περίοδο, τις οποίες βέβαια δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Ωστόσο είναι απορίας άξιο, όταν η Ηγεσία ασχολείται με ελάσσονος σημασίας ζητήματα, ποιος απομένει να ασχοληθεί με τα πραγματικά σοβαρά προβλήματα, όπως:
 • Διάτρητες επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ.,
 • Ακατάλληλα οχήματα και δίκυκλα,
 • Άδεια ΑΤ και ΤΑ, καθώς και οι τεράστιες ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού και σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής,
 • Μη τήρηση του εβδομαδιαίου ωραρίου και πολλά αλλά σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα.

Κύριε Αρχηγέ,

Όντας κοινωνός των πραγματικών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΓΑΔΘ, καθότι έχετε θητεύσει σε καίριες θέσεις ευθύνης, γνωρίζετε τον επαγγελματισμό, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις επιτυχίες που κατορθώνουν οι συνάδελφοί μας με μεγάλη αυταπάρνηση και κόπο.

Κατόπιν τούτων, σας καλούμε να παρέμβετε, ώστε να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα και το αίσθημα ευθιξίας των συναδέλφων μας.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχουμε αποδείξει διαχρονικά μέσω των προτάσεων μας και την υλοποίηση πολλών εξ αυτών, ότι μοναδικός μας στόχος είναι μια σύγχρονη Αστυνομία δίπλα στον πολίτη μακριά από νοοτροπίες  και πρακτικές δεν έχουν θέση στην Αστυνομία του 2023.

Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2023

 

       Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

  ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος                                             ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νέο Ρεύμα – Νέο όραμα: Συνάντηση εκπροσώπων των 475 Μεγάλων Επιχειρήσεων με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

@dmin

Δ. Κούβελας: «Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ που δίνεται σε ΜΚΟ»

admin

ΟΣΕΘ: Σε λειτουργία η νέα Λεωφορειακή Γραμμή Νο32Ν «Κ. Ηλιούπολη – Ιπποκράτειο»

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα