ΟικονομίαΧρηματοδότηση

Επιδοτήσεις Αγροτών – ΟΠΕΚΕΠΕ: Μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

lefta epidotiseis AGROTON ota24
Την πληροφορία ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει από τον ΕΛΓΑ το έμβασμα για την αποπληρωμή των αποζημιώσεων του 2019 προς τους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας για την εξόφληση του υπόλοιπου 10% από πέρυσι που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είχαν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, αποκάλυψε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Λευτέρη Κουμαντάκη, χθες το βράδυ, ο Μύρων Χιλετζάκης.

Επίσης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ο κ. Χιλετζάκης έδωσε στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία ως προς το ύψος των επιδοτήσεων, που στην Κρήτη θα φτάσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό ύψος του 1,8 δισ. που θα καταβληθεί συνολικά στους Έλληνες παραγωγούς!

Όπως είπε ο συνεταιριστής, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη. Εκτός από τον ΕΛΓΑ, συναντήθηκαν και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, και οι απαντήσεις που πήραν ήταν ότι «το υπόλοιπο 10% θα δοθεί το αργότερο ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει τα χρήματα αυτά μέσα στις επόμενες μέρες, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου. Αλλά, επειδή συμπίπτει και με τη μεγάλη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, οι πληρωμές μπορεί να πάνε το αργότερο εντός του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα μέσα Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές είχε αναφέρει ότι στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το αίτημα του ΕΛΓΑ για αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2018, που απαιτείται ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση για τις ζημιές της συγκεκριμένης χρονιάς.

Με την αναθεώρηση αυτή θα μπορέσει ο ΕΛΓΑ να πληρώσει στους παραγωγούς το υπολειπόμενο 10% για ζημιές που συνέβησαν το 2018, το οποίο και ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος τότε είχε “τοποθετήσει” χρονικά την πληρωμή του υπολοίπου των αποζημιώσεων «το αργότερο στο τέλος του Οκτωβρίου», κάτι που, με βάση τις νέες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Μύρωνα Χιλετζάκη χθες, φαίνεται να γίνεται πράξη, με το “χειρότερο” σενάριο να θέλει να πάνε οι πληρωμές στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Όμως, πολύ καλά “διαβασμένος” φάνηκε ο Μύρων Χιλετζάκης και ως προς τις άμεσες ενισχύσεις προς τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, 1,8 δισ. πανελλαδικά θα πάρουν οι αγρότες φέτος μέσα από την ενιαία ενίσχυση και, από τα χρήματα αυτά, 100 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσουν και στην Κρήτη.

Ο συνεταιριστής τόνισε, μάλιστα, ότι είναι άδικο να υπάρχει μία φρασεολογία τέτοια για τις αγροτικές επιδοτήσεις από κόσμο που δε γνωρίζει τα ζητήματα αυτά και που συνηθίζει να κατηγορεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για τα λεφτά που παίρνουν. «Είναι χρήματα που έρχονται στη χώρα μας και αποτελούν συνάλλαγμα», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, που έδωσε τα εξής στοιχεία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης: «Με 1,8 δισ. ευρώ κλείνει ο κύκλος της προγραμματικής περιόδου 2015-2019. Το 1,8 δισ. ευρώ θα καταβληθεί σε 600.000 περίπου παραγωγούς σε ολόκληρη τη χώρα, είτε αυτοί λέγονται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε ετεροεπαγγελματίες. Στην Κρήτη θα έρθουν 100 εκατομμύρια ευρώ. Οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι εισόδημα. Είναι το “new money” που έρχεται στη χώρα μας. Αν δεν υπάρχουν τα χωράφια, αν δεν υπάρχουν οι παραγωγοί, αν δεν υπάρχουν οι ΑΦΜ των παραγωγών που φορολογούνται από τις αγροτικές επιδοτήσεις, αυτά τα χρήματα δεν έρχονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι ένα συνάλλαγμα που έρχεται στη χώρα μας και αυτό το συνάλλαγμα το διοχετεύουμε σε όλη την ελληνική αγορά»…

Ο Μύρων Χιλετζάκης λέει στο σημείο αυτό ότι στο παρελθόν υπήρχαν ζητήματα αρνητικά με τις επιδοτήσεις, αφού ένα μέρος αγροτών έπαιρνε επιδότηση και δεν παρήγαγε. «Αλλά θεωρώ ότι σήμερα έχει ξεκαθαρίσει “η ήρα από το στάρι”. Αυτοί που θέλουν να κάνουν τους αγρότες, τους κάνουν. Και αυτοί που δε θέλουν να τους κάνουν, δεν τους κάνουν»…

Πηγή: neakriti.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Market pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους με ΑΦΜ που λήγει σε 1-2-3-4

@dmin

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

@dmin

Συντάξεις Ιουλίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα