Οικονομία

ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις θα “μοιραστούν” τα 150 εκατ. ευρώ – Όροι και προϋποθέσεις

Την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα δράση του ΕΣΠΑ με την οποία θα στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω του προγράμματος  “Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία” στο πλαίσιο του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020.

Το πρόγραμμα θα μοιράσει στις δικαιούχες επιχειρήσεις ποσό 150 εκατ ευρώ, με την χρηματοδότηση να καλύπτει κεφάλαια κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της το 2019, ενώ ελάχιστο ποσό για την επιχορήγηση θα είναι τα 5.000 ευρώ. Η επιχορήγηση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 50.000 ενώ εκτός επιλογής θα είναι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο πρόγραμμα – Όροι και προϋποθέσεις

Δικαιούχοι της ενίσχυσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, που νομίμως λειτουργούν στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι εξής

1. Να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

2. Να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019 .

3. Κατά το 2019 να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζομένους.

4. Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κάτωθι κατηγορίες να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ: των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης,·των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης,·του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών,·του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση,·του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες) και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

5. Κατά παρέκκλιση μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις (κατά την έννοια του παραρτήματος I του Καν. ΕΕ 651/2014) που ήταν ήδη προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 υπό την προϋπόθεση να μην υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης (ή εφόσον έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης να έχουν αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης) ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης (ή έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης αλλά δεν υπόκεινται πλέον σε σχέδιο αναδιάρθρωσης κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης).

6. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

7. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

8. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η δικαιούχος επιχείρηση από τη συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενη με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει δυνάμει της με αρ. 19.3.2020/C(2020), και η οποία μπορεί να έχει χορηγηθεί με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, με την προϋπόθεση ότι δεν δύναται σε συνολική ονομαστική αξία να υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ. Όλα τα αριθμητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι ακαθάριστα, δηλαδή προ της αφαίρεσης φόρων ή άλλης επιβάρυνσης.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

@dmin

Στα μέσα Δεκεμβρίου η πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων

Ioannis Terzakis

Διαβούλευση για αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα