Επικαιρότητα

Food Pass: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους καταναλωτές που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, προβλέπει το μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα μέτρο με πρόθεση να στηριχθούν τα νοικοκυριά όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το οποίο «θωρακίζει το πρώτο σημείο όπου κυρίως χτυπά η ακρίβεια: αυτό της κατανάλωσης».

Τα στοιχεία από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ δείχνουν τους τελευταίους μήνες συρρίκνωση του όγκου πωλήσεων όπως αντίστοιχα μείωση της κατανάλωσης παρατηρείται και στα καταστήματα τροφίμων.

Στα αρτοποιεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αρτοποιών, τον τελευταίο χρόνο η μείωση της κατανάλωσης υπολογίζεται στο 20% ενώ στα κρεοπωλεία σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος εκτιμάται περί το 35%.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα την ίδια στιγμή συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο του 2022 καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Με βασικά είδη διατροφής να οδηγούν την «κούρσα» των ανατιμήσεων.

Εξάμηνη επιδότηση του 10%

Το νέο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) έρχεται να προστεθεί, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «σε όλα τα προηγούμενα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις πρώτες 6 εβδομάδες εφαρμογής του να δείχνουν ότι το κέρδος των καταναλωτών με βάση το σύνολο των καλαθιών όλων των αλυσίδων υπολογίζεται στα 15,32 ευρώ την εβδομάδα, ή 66,4 ευρώ τον μήνα ή 796,4 ευρώ το έτος.

Πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση

Η νέα επιδότηση αφορά στις αγορές τροφίμων των καταναλωτών όχι μόνο από τα σούπερ μάρκετ αλλά και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, όπως φούρνοι, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και γαλακτοπωλεία.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παράδειγμα:
 • Μονομελές νοικοκυριό με 220 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα με 320 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο με 20 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 420 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο με 420 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα με 620 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
 • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα με 720 ευρώ μηνιαίες αγορές λαμβάνει 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
 • Συνολικά η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό με το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό.
 • Έως  24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού και το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 400.000.

Τα ποσά της επιδότησης πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την κατάθεση τους σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% τους.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κλειστά τα σχολεία αύριο 18/09 σε όλη την Δυτική Ελλάδα

Ioannis Terzakis

Αναστολή πληρωμής 60 ημερών για τις επιταγές

Lockdown: Αλλάζει η λειτουργία των σχολείων από αύριο

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα