Απόψεις

Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης, εκφώνησε μια ιστορική και ταυτόχρονο εξαιρετική ομιλία, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Κογκρέσο.  Τον χειροκρότησαν όρθιοι η αντιπρόεδρος ων ΗΠΑ οι γερουσιαστές και οι βουλευτές. Επέτυχε άριστη προβολή της Ελλάδας, του Ελληνισμού και των εθνικών θέσεων. Κάποια σημεία της ομιλίας αυτής θα αποτελούν σημείο αναφοράς στο μέλλον.

*Γράφει ο Χρήστος Μανταρτζίδης

Η παρουσία του ήταν ηγετική και σοβαρή. Ενημερωμένος, αξιοπρεπής, σοβαρός και άριστος γνώστης της Αγγλικής. Εκπροσώπησε άριστα την χώρα. Ο λόγος τους άμεσος και έξυπνος με ροή και συνέχεια όχι μόνο σε τυπικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο. Μίλησε ως εκπρόσωπος ολόκληρου του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος) και τον εκπροσώπησε άριστα. Αυτό το πιστώνεται ο ΠΘ, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης. Όσο και να διαφωνούμε στα μικρά, στα μεγάλα… δεν υπάρχει εναλλακτική από την υπάρχουσα αντιπολίτευση.

Μίλησε για την Ελλάδα, τον δεσμό των δύο χωρών, την ελευθερία, την Δημοκρατία και το Δίκαιο. Αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας. Προσδιόρισε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τον ρόλο της χώρας μας. Αναφέρθηκε σε όλα τα Εθνικά θέματα,  στην διχοτόμηση της Κύπρου, την Τουρκική προκλητικότητα και τις υπερπτήσεις των Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών (χωρίς να ονομάσει την Τουρκία), τα Ελγίνεια μάρμαρα, και το Βρετανικό μουσείο, την Ουκρανία. Δεν γνωρίζω (η τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι)  να υπήρξε άλλος Έλληνας ΠΘ που να επικοινώνησε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο έντονα, σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Αν έχω κάποια μικρή ένσταση είναι στο γεγονός ότι δεν ονομάτισε την Τουρκία ενώ αυτοί μας κατηγορούν ευθέως. Ήταν πολύ διακριτικός για αυτούς. Γενικά όμως ήταν εξαίρετη ομιλία. Βέβαια δεν μίλησε ούτε για την Πόλη, ούτε για τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά, ούτε για την χαμένη Ατλαντίδα, ούτε, ούτε…

Η Κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη (και κυρίως ο ίδιος, ως ΠΘ) διαθέτει ικανότητα στην εξωτερική πολιτική. Το αποδεικνύουν οι επιτυχίες στις διεθνείς σχέσεις, οι συμμαχίες που επιτυγχάνει και το κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας στην διεθνή σκηνή. Και οφείλω να ομολογήσω-παρά τις όποιες διαφωνίες μου- η Ελλάδα αναβαθμίζει συνεχώς την θέση της σε διεθνές επίπεδο, ως ένα σταθερό προπύργιο της Δύσης και της δημοκρατίας. Μπορεί να μην είναι άριστος είναι όμως καλός. Εσωτερικά μπορούσε να πάει καλύτερα αλλά δεν ήθελε (ή δεν τόλμησε) να σπάσει αυγά. Αλλά δεν είναι της ώρας αυτά.

Το Ελληνικό λόμπι και οι Έλληνες της Αμερικής γενικότερα ένιωσαν ψυχική ανάταση. Ένοιωσαν περήφανοι που είναι Έλληνες. Είδαν αυτόν που εκπροσωπεί την πατρίδα τους να απευθύνεται στο Κογκρέσο σαν ίσος ανάμεσα σε ίσους. Και το Ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρό, ώστε να μπορεί να συμβάλλει θετικά στα εθνικά μας θέματα.

Ο Μητσοτάκης με την ομιλία του αυτή στο Κογκρέσο, εκπροσώπησε επάξια την χώρα. Ήταν ένας πραγματικός statesman. Και όσοι αγαπάνε την Ελλάδα, μόνον περηφάνεια μπορούν να νιώσουν, Δεν χωράνε  μεμψιμοιρίες, μικροψυχίες και μικροπολιτικές προσεγγίσεις σε αυτήν την εμφάνιση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Αποδείχτηκε πανάξιος πρεσβευτής της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

*Χρήστος Μανταρτζίδης
Οικονομολόγος – Διεθνολόγος

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πως οι Ευρωπαίοι πέφτουν πάντα στην παγίδα των Αγγλοσαξόνων

admin

ΗΘΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΕΡΒΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

admin

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: Μία επικείμενη καταστροφή ή μια απλή κρίση?

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα