ΟΤΑ

ΚΕΔΕ: Νέος Πρόεδρος εξελέγη παμψηφεί ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην ειδική συνεδρίαση εξέλεξε το νέο πρόεδρο μετά την παραίτηση του Δημήτρη Παπαστεργίου και υπουργοποίησή του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ήταν ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος εξελέγη με μυστική ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας το σύνολο των ψήφων των 29 παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση εξελέγησαν ο Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, στη θέση του Α΄ Αντιπρόεδρου και ο Κωνσταντίνος Κουκάς Δήμαρχος Μυκόνου στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου  της ΚΕΔΕ.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του τονίζοντας πως και από τη νέα του θέση θα στηρίξει την Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Λ. Κυρίζογλου, αμέσως μετά την εκλογή του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συναδέλφους του για την τιμή και ευχήθηκε στον κ. Παπαστεργίου καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Υπογράμμισε ότι η ενότητα, ο διάλογος και η συνεργασία θα αποτελέσει το τρίπτυχο που θα κινηθεί η νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ το επόμενο διάστημα, ενώ τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για το καλό της Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλοντας παράλληλα συνάντηση, άμεσα,  με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε επίσης ότι «Το όραμα και το μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους».

Τέλος τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα του σύγχρονου, ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των δήμων. «Άλλωστε, τόνισε χαρακτηριστικά, κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του».

Ειδικότερα όμως τα προς αντιμετώπιση και επίλυση σημαντικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης είναι:
 • Σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφερειών)
 • Σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων
 • Εφαρμογή της νέας Μελέτης Κατανομής των ΚΑΠ, με αύξηση από 01.01.2024 των ΚΑΠ τουλάχιστον κατά 10%, που αφορά όλους τους δήμους και ιδίως όλους τους μικρούς δήμους
 • 4ετές Πρόγραμμα στελέχωσης των Δήμων για την κάλυψη των κενών, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών (πολιτικής προστασίας, εσωτερικού ελέγχου κ.λπ.) και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση)
 • 4ετές Πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών Δήμων και ιδίως των ορεινών, των νησιωτικών και των νεοσύστατων Δήμων (π.χ. με τη σύσταση “Κοινών Υπηρεσιών” και τηλε-υποστήριξης)
 • 2ετές Πρόγραμμα συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ)
 • Ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν. 5003/2022) (πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού κ.λπ.).
 • Ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότηση των ΥΔΟΜ.
 • Βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων, με την υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ (αντικατάσταση Β.Δ. 17-5/1959, εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018 (διπλογραφικό σύστημα) και του Προϋπολογισμού Επιδόσεων)
 • Πρόγραμμα συλλογικής υποστήριξης των Δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
 • Υιοθέτηση από το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ» των παραδοτέων του Προγράμματος «Απλούστευση & Προτυποποίηση Διαδικασιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού» που υλοποίησε η ΕΕΤΑΑ.
 • Αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν ζητήματα προς νομοθετική ρύθμιση και εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)

Την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ με προσκεκλημένους την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.

Διαβάστε το Βιογραφικό του Προέδρου της ΚΕΔΕ πατώντας ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Προμήθεια 1.400 πράσινων κάδων και υπογειοποίηση απορριμμάτων

@dmin

Δήμος Κομοτηνής: Υπεγράφη η σύμβαση έργου «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής»

@dmin

Δήμος Λαγκαδά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της Λευκής Νύχτας

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα