Επικαιρότητα

Lockdown: Η φαιδρότητα της νομιμότητας

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ όπου περιγράφονται τα νέα μέτρα κατά της πρόληψης διασποράς του Covid-19 αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Τι ισχύει για εστίαση, σχολεία, αποστάσεις, ΜΜΜ, αυτοκίνητα σε όλη την επικράτεια ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας που τίθεται κάθε φορά, η εκάστοτε περιοχή, ενώ παράλληλα, περιγράφεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση μάσκας.  Δεν θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς ο πολίτης βομβαρδίζεται κάθε 15 λεπτά με διάφορα έκτακτα δελτία ειδήσεων, που αντί να αποσαφηνίσουν το τι είναι σε ισχύ, περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι, ο καθένας μας, είτε πιστεύει στην ύπαρξη του covid-19, είτε δεν πιστεύει, πρέπει να προστατέψει πρώτα τον εαυτό του, την οικογένεια του, και τον περίγυρο του.

Ας δούμε με χιουμοριστική διάθεση κάποια από τα σημεία που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ…

Κομμωτήρια

Παρ’ όλο που κάποια περιοχή βρίσκεται στο επίπεδο 4, του κόκκινου συναγερμού η lockdown, τα κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ και τα κέντρα αισθητικής θα είναι ανοικτά. Φυσικά θα λειτουργούν με όλα τα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται, και πάντα μόνο με ραντεβού.

Βάση της νέας ΚΥΑ επιτρέπονται 4 άτομα ανά 100μ και υποχρεωτική μάσκα σε πελάτες και εργαζόμενους με εξαίρεση την περίπτωση που ο πελάτης πρόκειται να λάβει περιποίηση γενειάδας, όπου επιτρέπεται η μη χρήση μάσκας.

Τake away….χωρίς πελάτες

Μία καινοτομία αποτελεί το ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων Take away αλλά ταυτόχρονα απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών μετά τις 00.30.

Ουσιαστικά μπορούν να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, κλπ, όπου ο πελάτης παίρνει το προϊόν και φεύγει, αλλά στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται στον πελάτη να  πάει να το πάρει..

Ίσως εδώ να είναι μία ευκαιρία για δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, καθώς επιτρέπεται η παράδοση των ανωτέρω προϊόντων με delivery.

Εστίαση

Για να μπείτε στο εστιατόριο θα πρέπει να φοράτε μάσκα, όπως και όσο βρίσκεστε εν αναμονή του σερβιρίσματος. Επιτρέπεται να την βγάλετε μόλις σας φέρουν το φαγητό, και να το απολαύσετε.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι μπορείτε να καθίσετε μέχρι 6 άτομα, αν είστε όλοι συγγενείς, (δεν διευκρινίζετε αν πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια έγγραφα που το πιστοποιούν πχ. ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων) ειδάλλως το όριο παραμένει στα 4 άτομα.

Αν χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα βάζετε μάσκα. Μόλις επιστρέψετε και καθίσετε, βγάζετε μάσκα.

Υπενθύμιση, πρέπει να προλάβετε να φάτε, γιατί στις 00.30 έχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μετακίνηση

Αν αποφασίσετε να μετακινηθείτε με το ΙΧ σας δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκα (ειδικά όταν είστε μόνος). Στο ΙΧ επιτρέπεται η μεταφορά 4 ατόμων. Εσείς και τα 2 παιδιά σας, ενώ για τους πολύτεκνους δεν ισχύει ο περιορισμός των τέκνων.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο νομοθέτης προέβλεψε να σας απαλλάξει ώστε να μην είστε υποχρεωμένος να κουβαλάτε μαζί σας, την πεθερά σας (τώρα είστε νόμιμος), και αν χρειαστεί, θα πρέπει να φοράει μάσκα καθώς δεν εμπίπτει στον ορισμό της οικογένειας βάση της ΚΥΑ (2 γονείς + 2 παιδιά).

Υπηρεσίες Ιερόδουλων

Εδώ τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς ο νομοθέτης, νομοθέτησε μεν αλλά….

Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων ατόμων εντός της επιχείρησης είναι 1 άτομο ανά 20τμ. (εδώ δεν ξέρουμε αν το ένα άτομο είναι η εργαζόμενη η ο πελάτης). Αν η ΚΥΑ εννοεί τον πελάτη, τότε ή ιερόδουλη να αποχωρήσει, ή ο πελάτης. Παράλληλα η ΚΥΑ δεν συμπεριλαμβάνει στον αριθμό ατόμων το βοηθητικό προσωπικό της επιχείρησης  (τσατσά), το οποίο μάλλον οδηγείται στην ανεργία.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι και εδώ ισχύει η επιβολή και η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου, γεγονός που μάλλον κάνει την συνεύρεση παράνομη, και το πιο σημαντικό ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον/την εργαζόμενη και από τον πελάτη.

Πέραν της πλάκας, ας σοβαρευτούμε τώρα να πάμε στα δύσκολα, καθώς πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σε βάρδιες προβληματίζονται το πώς θα κινηθούν, εν μέσω του χρόνου ισχύος των μέτρων απαγόρευσής.

Σε περίπτωση που μια περιοχή εντάσσεται στη στήλη με το υψηλό ή το πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Απαγόρευση κυκλοφορίας δεν συμπεριλαμβάνει τους παρακάτω:  

  • Μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς, Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές,
  • Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες
  • Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
  • Ένοπλες δυνάμεις, Ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει επίσης τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Επίσης από την εφαρμογή εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας ή άλλης απολύτως επείγουσας ανάγκης που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλον τρόπο.

Πρέπει να αποδεικνύεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Δημόσιοι Υπάλληλοι

Η βεβαίωση χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην σελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση μέσω εντύπου που συμπληρώνεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊσταμένου προσωπικού.

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

Η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» .

Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε την ΚΥΑ αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κικίλιας: Η επιστροφή των αδειούχων η μεγάλη πρόκληση

Δρόμοι κλειστοί διακοπή κυκλοφορίας και αλυσίδες λόγω χιονοπτώσεων

Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα