Οικονομία

Μείωση φόρων, έκπτωση ενοικίου, voucher διακοπών

Μείωση φόρων, εκπτώσεις ενοικίου και voucher διακοπών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο 24 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Σχετικά με την έκπτωση ενοικίου, το καθεστώς μείωσης ενοικίων ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που τελούν σε αναστολή παρατείνεται μέχρι και τον μήνα Αύγουστο, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός από αναστολή πληρωμής φόρων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το κράτος κατά 1/3 τις απώλειες που είχαν, με βάση τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, για τον μήνα Μάιο η μείωση των μισθωμάτων αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που εδικαιούτο μείωση κατά το μήνα Απρίλιο 2020 (κλειστοί και πληττόμενοι).

Για τον Ιούνιο, όλες τις επιχειρήσεις που άνοιξαν εντός Μαΐου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, και οι επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Τέλος για Ιούλιο και Αύγουστο, όλες τις επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την α’ κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, για αυτούς τους ιδιοκτήτες προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.

Το πρόγραμμα αφορά σε ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000, ενώ θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Επίσης μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

Μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020, καθώς επίσης στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου.

Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό.

Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο. Πηγή: www.lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η καταβολή των πληρωμών επιδομάτων

@dmin

Ηλεκτρονική Τιμολόγηση: Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις

@dmin

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα