Πολιτική

Μητσοτάκης: Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για το «Σπίτι μου ΙΙ» Νέοι κανόνες στο χωροταξικό και παρεμβάσεις σε ΕΣΥ, μεταφορές και αγορά εργασίας

Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την ολοκλήρωση των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του. Όπως σημειώνει στο κείμενο, «δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν έως το τέλος Αυγούστου οι ήδη εγκεκριμένες αιτήσεις, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», ώστε να μη χαθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω καθυστερήσεων σε συμβόλαια, ελέγχους και μεταβιβάσεις ακινήτων, διαβεβαιώνοντας ότι «όσοι έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα δεν θα χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το σπίτι τους λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «κλείδωσαν» τα πρώτα οκτώ ακίνητα της ΔΥΠΑ σε Παιανία, Λάρισα, Πύργο και Καλαμάτα, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσω κοινωνικής αντιπαροχής, δημιουργώντας περίπου 400 νέα διαμερίσματα, εκ των οποίων 130 θα διατεθούν σε ευάλωτους πολίτες.

Παρεμβάσεις σε κοινωνική πολιτική και ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται εκτενώς στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», το οποίο ενισχύεται με 55 εκατ. ευρώ ενόψει της επέκτασής του. Στο κείμενο σημειώνει ότι η υπηρεσία προσφέρει «μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη ελευθερία κινήσεων και ουσιαστικότερη συμμετοχή στην κοινωνία» για άτομα με αναπηρία.

Στον τομέα της υγείας, κάνει λόγο για 28 ανακαινισμένα ΤΕΠ και 55 Κέντρα Υγείας, ενώ υπενθυμίζει τη μεγάλη προκήρυξη 1.131 μόνιμων γιατρών. Επισημαίνει επίσης ότι οι γιατροί είδαν σημαντική αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, με μέση ετήσια ελάφρυνση περίπου 7.000 ευρώ.

Ανακοινώνει επίσης την ένταξη νοσηλευτών ΕΣΥ και ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και την παράταση για έναν ακόμη χρόνο του προγράμματος πρόσληψης 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ.

Αγορά εργασίας – Αυξήσεις σε 400.000 εργαζόμενους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων σε Επισιτισμό και Ζαχαρώδη Προϊόντα, που επηρεάζουν πάνω από 400.000 εργαζόμενους. Οι αυξήσεις φτάνουν έως 20% στον επισιτισμό και 9% στα ζαχαρώδη προϊόντα.

Παράλληλα, τονίζει τη σημασία της σύνδεσης εκπαίδευσης–αγοράς εργασίας μέσω του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας».

Μεταφορές – 1.076 νέα λεωφορεία και αναβάθμιση Ηλεκτρικού

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ήδη κυκλοφορούν 1.076 νέα λεωφορεία στην Αθήνα, υπερκαλύπτοντας τον στόχο της τετραετίας. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος πλήρως ανακατασκευασμένος συρμός του Ηλεκτρικού, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 13.

Αγροτικές ενισχύσεις – Λύση για χιλιάδες παραγωγούς

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να λαμβάνουν κανονικά ενισχύσεις για εκτάσεις που εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο ως αρχική ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ για το 2025.

Νέο χωροταξικό – Κανόνες για τουρισμό, ΑΠΕ και βιομηχανία

Ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στον ταυτόχρονο σχεδιασμό τριών νέων Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων: Τουρισμού, ΑΠΕ και Βιομηχανίας. Για το χωροταξικό των ΑΠΕ σημειώνει ότι τίθενται περιορισμοί σε Natura, δάση, μικρά νησιά και τουριστικές ζώνες, ώστε η ενεργειακή μετάβαση να προχωρά «με ισορροπία και κοινωνική συναίνεση».

Επενδύσεις – Η Ελλάδα αξιοποίησε το 100% των δανείων του ΤΑΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι τα 17,7 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πλέον δεσμευθεί πλήρως, οδηγώντας σε συνολικές επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ. Το 60% των επιχειρήσεων που συμμετέχουν είναι μικρομεσαίες.

Ξεχωρίζει επίσης την επένδυση 340 εκατ. ευρώ της Metlen για παραγωγή γαλλίου, υλικού κρίσιμου για ημιαγωγούς, άμυνα και τεχνητή νοημοσύνη.

Ψηφιακό κράτος – Ποινικό μητρώο σε 5 λεπτά

Ψηφιοποιείται η έκδοση ποινικού μητρώου, η οποία για το 50% των πολιτών θα ολοκληρώνεται σε πέντε λεπτά, όπου η ταυτοποίηση είναι πλήρης.

Πολιτισμός – Το Παλάτι των Δεσποτών στο Μυστρά ανοικτό στο κοινό

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Παλατιού των Δεσποτών στον Μυστρά, το μοναδικό βυζαντινό ανακτορικό συγκρότημα στην Ευρώπη.

Ασφάλεια – Νέα οχήματα και ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

Η Άμεση Δράση ενισχύεται με 45 περιπολικά και 45 μοτοσικλέτες μέσω δωρεάς της ΔΕΗ. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ και την απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών FREMM.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πρωτοβουλίες Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εκτεταμένη καρπόπτωση και ξήρανση δενδρωδών καλλιεργειών

Σύσκεψη για τις αγροτικές ενισχύσεις υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Νέο Μουσείο «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις»: Εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό και μήνυμα για ανάπτυξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα