Επικαιρότητα

Ν.Χαρδαλιάς: Όλες οι αλλαγές που ισχύουν από τις 12 Ιουνίου

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες των τελευταίων 7 ημερών και οι αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων οδήγησαν στην επέκταση, από το Σάββατο 12 Ιουνίου, για το ωράριο κυκλοφορίας, στην… επιστροφή της μουσικής στην εστίαση (υπό… όρους), αλλά και στην αύξηση στους καλεσμένων των δεξιώσεων.

Από την Πέμπτη 1 Ιουλίου «τελειώνει» η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επέρχονται οι εξής αλλαγές:
 • Η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα, η οποία πλέον θα ξεκινά 01:30 τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί μέχρι τις 05:00. Όπως προαναφέρθηκε, από την 1η Ιουλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα ισχύει.
 • Η μουσική θα επιτρέπεται, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Εάν το μέτρο παραβιαστεί, το πρόστιμο καθορίζεται στα 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το «πρόστιμο» δεν θα είναι χρηματικό, αλλά θα υπάρχει αναστολή λειτουργίας και κλείσιμο 15 ημερών.
 • Επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης τα οποία βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, αλλά μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος και ο φυσικός αερισμός.
 • Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5.000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων, ενώ αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.
 • Αναφορικά με τα τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, από δω και στο εξής θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
Οι αλλαγές που επέρχονται από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:
 • Ξεκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
 • Ανοίγουν και πάλι τα φροντιστήρια, με φυσική παρουσία για τους μαθητές.

Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι τώρα, ενώ όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Aνάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά με τις επερχόμενες αλλαγές:

Η Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 • Τη μείωση του ωραρίου γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από 1:30 έως 5:00
 • Την επαναφορά μουσικής μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για καθήμενους από τις 12 Ιουνίου
 • Την αύξηση από 01/07/2021 του αριθμού παρευρισκομένων σε  δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering στα τριακόσια (300) άτομα, με την ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης
 • Την επανεκκίνηση λειτουργίας εστίασης σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές από 12/06/2021, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές
 • Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
 • Την επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%
 • Τη λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως ακολούθως:

– Ένα (1) άτομο ανά 10 τμ.
– Επιτρέπεται ένας (1) καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης
• Τη λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

 • Την πραγματοποίηση ειδικής έκθεσης Defea από 13–15 Ιουλίου στο Metropolitan Expo, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων
 • Επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Φωτιά στην κλινική Covid-19

@dmin

Δικογραφία για σελίδα «γονέων» στο Facebook

Ioannis Terzakis

Κλείνουν οι εκκλησίες: Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου στους πιστούς

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα